MESTA ZA 13.955 MALIŠANA: Upis u vrtiće počinje danas i traje do 13. maja, najviše mesta na Novom Beogradu

B. Borisavljević

11. 04. 2022. u 06:47

PODNOŠENjE prijava za upis dece u predškolske ustanove počinje danas i trajaće do 13. maja.

МЕСТА ЗА 13.955 МАЛИШАНА: Упис у вртиће почиње данас и траје до 13. маја, највише места на Новом Београду

Foto A. Stevanović

U beogradskim vrtićima ima 13.955 mesta, od kojih 5.917 u jaslama, 2.739 u vrtićima, 696 u celodnevnom pripremnom predškolskom programu, 4.570 u četvoročasovnom prijemnom predškolskom programu i u razvojnim grupama 33. Najviše mališana biće upisano u PU "11. april" na Novom Beogradu - 1.533, a najmanje u PU "Naša radost" u Sopotu - 350. Roditelji i staratelji će i ove godine konkurisati putem usluge "e-Vrtić" na portalu "e-Uprave"

Foto A. Stevanović

Prema rečima Slavka Gaka, sekretara za obrazovanje i dečju zaštitu, očekuje se dodatno proširenje kapaciteta zbog završetka izgradnje novih vrtića - na Čukarici, Bežanijskoj kosi, u Zemunu, na Zvezdari i u Obrenovcu... Krajnji cilj je ukidanje liste čekanja za upis u državne vrtiće. On je istakao da za konkurisanje nije potrebna nikakva dokumentacija, te da je Sekretarijat za obrazovanje i dečju zaštitu uvek na raspolaganju onima kojima je pomoć potrebna pri konkurisanju.

- Ono što je bitno, a što se često smetne s uma je da je za vrtiće moguće konkurisati tokom cele godine, ne samo za vreme konkursa - istakao je Gak.

- Konkurs je roditeljima bitan jedino zbog činjenice da je tada najviše slobodnih mesta u ponudi. Najveći pritisak je kao i prethodnih godina u najmnogoljudnijim oštinama, pre svega na Novom Beogradu, Paliluli, Voždovcu... U narednom periodu ćemo raditi na upisivanju svih mališana kako bi listu čekanja sveli na minimum.

Grad nastavlja da subveniconiše 80 odsto ekonomske cene boravka oko 58.000 mališana u državnim i 22.000 dece u privatnim predškolskim ustanovama. Tako roditelji čija deca idu u državne predškolske ustanove mesečno plaćaju 5.617 dinara, a ostatak do 28.085 dinara, kolika je ekonomska cena, izdvaja se iz gradske kase. Isti iznos se uplaćuje i roditeljima, čija deca su upisana u privatna obdaništa, uz prethodno izdatu odbijenicu da nije bilo mesta u državnom vrtiću.

Od 2015. kada je počeo projekat subvencionisanog boravka dece u privatnim obdaništima iz budžeta Beograda je izdvojeno 18,4 milijarde dinara, a broj privatnih vrtića je povećan sa 50 na 443.

KALENDAR

6. jun - objavljivanje preliminarnih lista upisane dece

6.  do 15. juna - podnošenje žalbi
do 24. juna - razmatranje prigovora i objavljivanje konačne liste.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

NAJATRAKTIVNIJA HRVATICA BESNA: E, baš idem!