PROLEĆE GASI GREJANJE U STANOVIMA: "Beogradske elektrane" u pojedinim delovima dana isključuju sistem zbog visokih spoljnih temperatura

G. N.

26. 03. 2022. u 12:30

DA je proleće i zvanično stiglo, osim visokih spoljnih temperatura, svakog dana podsećaju i iz JKP "Beogradske elektrane".

ПРОЛЕЋЕ ГАСИ ГРЕЈАЊЕ У СТАНОВИМА: Београдске електране у појединим деловима дана искључују систем због високих спољних температура

Foto Tanjug

Zbog povoljnih vremenskih uslova, rebra radijatora su u nekim delovima dana potpuno hladna. Budući da se poštuje Odluka o snabdevanju toplotnom energijom, koja gašenje sistema dozvoljava u posebnim okolnostima, takva praksa nastaviće se i u narednom periodu, sve do 15. aprila, kada je zvanično i kraj grejne sezone. Ipak, mnogi sugrađani na ovaj režim rada imaju zamerke.

Iz "Beogradskih elektrana" podsećaju da se u donošenju odluka o isporuci energije za zagrevanje prestoničkih stanova oslanjaju na Pravila o radu distributivnog sistema daljinskog grejanja. U skladu sa tim, i juče, a i prethodnih dana kada je živa u termometru dostigla dozvoljenu vrednost, ugašen je sistem.

- U skladu sa pomenutim aktima, isporuka toplotne energije u toku grejnog dana može da se prekine u slučajevima povoljne temperature spoljašnjeg vazduha - podsećaju u preduzeću.

- Grejanje se prekida kada temperature spoljašnjeg vazduha više od 15 stepeni Celzijusa traju duže od dva sata. Ponovna isporuka toplotne energije započinje kada je temperatura spoljašnjeg vazduha 12 stepeni Celzijusa ili niža.

Uprkos poštovanju pravila, na koja se preduzeće poziva iz sezone u sezonu, mnogobrojni Beograđani, najčešće u ovom prelaznom dobu godine, imaju niz prigovora. Pre svega, zbog činjenice da grejanje plaćaju tokom cele godine.

- U redovnim okolnostima, radijatori počinju da se hlade već u 22.00 - kaže nam Snežana Č.

- Nekada ni u zimskim mesecima ne uspevamo da se ugrejemo u stanovima dovoljno dobro, jer se zidovi veoma brzo ohlade. Kada je period visokih temperatura i sistem se ugasi na nekoliko sati, kada ponovo počnu sa ispostavom energije, radijatori su jedva mlaki i opet nam je u stanu hladno. Čini mi se kao da nadležni u donošenju odluka zaboravljaju na to da je ponekad u stanovima hladnije nego napolju.

Novosti

U sistemu daljinskog grejanja ima više od 9.000 toplotnih predajnih stanica, podsećaju u "Beogradskim elektranama". One su automatizovane, imaju senzore na spoljašnjoj strani objekta i mere temperaturu vazduha u njegovom okruženju. Kada su spoljašnje temperature vazduha više od 15 stepeni Celzijusa, automatski ventil u predajnoj stanici zatvara protok toplotne energije kroz objekat. S obzirom na to da tada objekti ne preuzimaju toplotnu energiju, ne postoje uslovi za proizvodnju i distribuciju toplotne energije potrošačima.

PRELAZNO OD 15. APRILA DO 3. MAJA

IAKO grejna sezona traje do 15. aprila, izuzetno, od 16. aprila do 3. maja, objekti će biti zagrevani danima za koje u poslednjoj prognozi prethodnog dana, ili u prvoj prognozi tog dana Republički hidrometerološki zavod predviđa srednju dnevnu temperaturu 12 stepeni Celzijusa ili nižu.

U slučaju da i posle 3. maja temperature budu niske, Sekretarijat za energetiku može naložiti obezbeđivanje snabdevanja toplotnom energijom objekata i u tim danima, ukoliko postoje tehnički i tehnološki uslovi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna