DETE MI IZBACUJU I IZ TREĆEG VRTIĆA: Majka četvorogodišnjeg Nauma tvrdi da je njen sin diskriminisan

B. Borisaljević

23. 03. 2022. u 11:45

SA samo četiri godine, mali Naum je na svojoj koži osetio šta znači biti "drugačiji". Rođen je u terminu, ali sa samo dva kilograma. Kao posledica toga usledila je dijagnoza - disharmonično kašnjenje u razvoju.

ДЕТЕ МИ ИЗБАЦУЈУ  И ИЗ ТРЕЋЕГ ВРТИЋА: Мајка четворогодишњег Наума тврди да је њен син дискриминисан

Jelena Petrović Jovanović sa sinom Naumom, Foto privatna arhiva

Kasnije od svojih vršnjaka napravio prve korake, izgovorio prve reči. Trebalo mu je mnogo više truda i upornosti. Ali, zahvaljujući ljubavi i podršci roditelja i uz vežbe sa stručnjacima - uspeo je. Sustigao je drugare. A onda je postao "nepoželjan" u prvom, drugom i sada u trećem u privatnom vrtiću u koji može da ide do 1. aprila.

Roditelji dečaka su se obratili za pomoć prosvetnoj inspekciji, poverenici za zaštitu ravnopravnosti Brankici Janković. Nadležne službe su reagovale po hitnom postupku.

Kako je "Novostima" rečeno u Sekretarijatu za obrazovanje i dečju zaštitu, naložen je vanredni inspekcijski nadzor privatne predškolske ustanove u Novom Beogradu i inspektori su juče posetili ovu ustanovu.

- Obratila nam se majka dečaka, koja je podnela pritužbu - potvrđeno nam je u službi poverenice za zaštitu ravnopravnosti.

- Poverenica je odmah reagovala i postupak je u toku. S obzirom na propisanu zakonsku proceduru, ona nije u mogućnosti da komentariše slučaj dok se postupak ne okonča.

Prema rečima majke Jelene Petrović Jovanović, Naum se intelektualno razvija. Ipak, i dalje ima socijalno-emotivnih poteškoća, odnosno napade agresije kojih je, kako kaže sve manje, ali zbog kojih u vrtiću ima pratnju asistenta - defektologa.

- Vlasnica vrtića je u jednostranom raskidu ugovora navela da je razlog "narušena saradnja i nemogućnosti kapaciteta ustanove da nastavi obrazovno-vaspitni rad sa detetom" - kaže mama Jelena.

- On je etiketiran kao "dete koje ima problem". Kada Naum ubode dete prstom u oko, to se navodi kao povod da se odmah izbaci iz vrtića, a kada to učini "normalno dete", stvar se posmatra kao sporadični incident. Naravno, Naum ne sme to da radi.

Naumova mama navodi da mališan ovaj vrtić pohađa od decembra, a od polovine januara ima ličnog asistenta. Ona dodaje da je defektološkinja, koga je angažovala na predlog vlasnice vrtića, oduševljena njegovim napretkom. Ističe i da ga drugari obožavaju, a i on njih. Ipak, kaže ona, asistentkinja je u svom izveštaju, navela da sredina u vrtiću "nije inkluzivna".

- Vaspitači jednostavno odbijaju da prihvate Nauma - tvrdi Jelena. - Stalno "pumpaju" stvari. Na primer, vaspitačica je rekla kako je maltretirao nekog drugara, udarao ga.

Kada je asistentkinja pitala šta se dogodilo, deca su navela da Naum nikog nije udario, srušio je kocke tom dečaku.

Ona navodi da je, prošlog ponedeljka, pozvala vlasnica vrtića i obavestila da su se "roditelji udružili i ujedinjeno doneli odluku da se Naum mora isključiti iz ustanove". Tražila je da se zakaže roditeljski sastanak, da čuje koji su problemi, jer joj se nikada nijedan roditelj nije požalio. Ali joj je, kako kaže, rečeno da to ne dolazi u obzir.

Roditelji dečaka ističu da neće odustati i da će, ako bude trebalo, pravdu potražiti na sudu.

ZA "PROBLEMATIČNE" CENA 699 EVRA

NAUM je u vrtić krenuo sa godinu i po. Posle dve godine, Jelenu i njenog supruga su pozvali da im traže da plate specijalni paket za "problematičnu" decu od 699 evra, ili da Nauma ispišu. Posle "ultimatuma" su ga ispisali i upisali u drugo obdanište.

- Nismo bili ni mesec dana, a onda su nas pozvali i rekli da oni to ipak ne mogu, da on "okrene sto i uplaši decu". Ispostavilo se da je u grupi sa dve godine mlađom decom i da su u njoj dve vaspitačice, a ne tri kako je rečeno da će biti - priča majka.

BEZ KOMENTARA

U ŽELjI da čujemo i drugu stranu priče, pozvali smo vrtić koji pohađa Naum. Najpre nam je rečeno da će vlasnica biti prisutna za nekoliko sati. Kada smo ponovo pozvali popodne, obavešteni smo da je ona otišla.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (0)

REĆI ĆU VAM U POVERENJU! Reakcija ruskih čelnika nakon što je u Beogradu himna Rusije prestala da se intonira tokom dodele medalja (VIDEO)