RESTITUCIJA "KOČI" OBDANIŠTE I ŠKOLU: Zašto čeka izgradnja obrazovnih ustanova u naselju Stepa Stepanović

B. Borisavljević

16. 03. 2022. u 07:52

IZGRADNjU još jedne škole i vrtića u naselju Stepa Stepanović, kako saznajemo, odlaže postupak restitucije koji je u toku.

РЕСТИТУЦИЈА КОЧИ ОБДАНИШТЕ И ШКОЛУ: Зашто чека изградња образовних установа у насељу Степа Степановић

Žitelji voždovačkog naselja insistiraju na što bržem rešenju problema, Foto Tanjug

Vlasnici nacionalizovanih parcela, koje su projektom predviđene lokacije za izgradnja obrazovnih ustanova, pokrenuli su spor za povraćaj oduzete imovine. Dok se imovinsko-pravni postupak ne okonča, ne može početi ni projektovanje, a kamoli izgradnja objekata.

Parcele koje su oduzete u postupku eksproprijacije će, verovatno, biti vraćene starim vlasnicima ili njihovim potomcima. Da bi se podigla "rampa" za postavljanje kamena temeljca, neophodno je da se od novih gazda kupi zemljište. To je procedura koja će, sasvim sigurno, potrajati.

Postojeća OŠ "Danilo Kiš" građena je za oko 740 učenika, a ti kapaciteti se već uveliko premašeni. Prošle školske godine je u klupama već bilo 1.270 školaraca, a broj odeljenja povećan sa 36 na 47. Vrtić "Mala sirena" pohađa oko 300 mališana, dok u "Leptiriću" ima mesta za 100 najmlađih.

Danilo Kiš, Foto M. Anđela

Činjenica jeste da su postojeće obrazovne ustanove prepune ali, s obzirom na to da se radi o zatvorenom tipu naselja u kom živi oko 13.000 stanovnika, koje se ne može previše širiti u narednom periodu, postavlja se pitanje opravdanosti gradnje nove škole i vrtića, što je obećano građanima prilikom kupovine stanova. Ipak, isto tako je činjenica da će za par godina broj mališana u vrtiću početi da opada, tako da će postojeće predškolske ustanove biti više nego dovoljne. To će stvoriti veće "gužve" u školi, ali će se, posle izvesnog perioda, i u postojećoj školi pojaviti "višak" klupa.

Nadležni iz Grada i Opštine su razgovarali prošle nedelje sa predstavnicima Saveta roditelja i dogovoreno je da se zajednički radi na prevazilaženju trenutnog problema.

Trebalo bi naći neko prelazno rešenje, koje će odgovarati roditeljima, a da ne predstavlja bespotrebne troškove za objekte koji će za nekoliko godina biti poluprazni.

NOVAK BI DA GRADI

OBDANIŠTE u naselju Stepa Stepanović trebalo bi da gradi Fondacija "Novak Đoković". Međutim, nerešeni imovinski problemi na planiranim lokacijama su to zaustavili.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave