NADVOŽNJAKOM OD JUNA: Pomeren rok za završetak radova na novoj saobraćajnici koja povezuje naselje Šangaj i centar Batajnice

Š. Marović

12. 03. 2022. u 08:51

IZGRADNjA nadvožnjaka u Batajnici, koji će građane Šangaja povezati sa centrom ovog naselja biće završena do 15. aprila, dok bi pristupne saobraćajnice trebalo da se urade sredinom juna.

НАДВОЖЊАКОМ ОД ЈУНА: Померен рок за завршетак радова на новој саобраћајници која повезује насеље Шангај и центар Батајнице

Dužina nove saobraćajnice će biti oko 1.200 metara, Foto Beoinfo

Kako bi se skratile muke žitelja ovog dela prestonice, koji bi ukidanjem pružnog prelaza morali da se voze i 20 kilometara do najbliže ambulante i škole, kao privremeno rešenje asfaltirano je 3,6 kilometara Belegiške ulice.

Reporteri "Novosti" posetili su gradilište u zemunskom naselju, čija je izgradnja počela u martu 2021. Ugovor za izvođenje radova potpisan je početkom prošle godine sa grupom ponuđača koju predvodi preduzeće "Unogradnja". Vrednost posla iznosi 643 miliona dinara, a ugovoreni rok za završetak bio je 300 dana. Tako je ceo posao trebalo da bude gotov do kraja 2021, zatim otvaranja pruge za velike brzine do 15. marta.

- Završena je izgradnja betonskog dela konstrukcije nadvožnjaka preko pruge i u toku su radovi na postavljanju ivičnjaka, hidroizolacije i pratećih instalacija duž konstrukcije - kažu za naš list u Direkciji za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda. -

Istovremeno, radi se na prilaznim saobraćajnicama sa obe strane mostovske konstrukcije.

Foto Beoinfo

Nadvožnjak će biti izgrađen 400 metara od pružnog prelaza koji je zatvoren zbog izgradnje pruge do Novog Sada, a koji su građani naselja Šangaj decenijama koristili kao vezu sa centrom Batajnice. Kako radovi na ovom projektu uopšte nisu bili planirani, tako su mesecima trajali protesti nezadovoljnih žitelja ovog dela Zemuna. Posle niza apela i molbi konačno se u martu krenulo sa pobijanjem šipova i izlivanjem nosećih stubova.

- Nova saobraćajnica dugačka je 1.220 metara, u okviru nje je i nadvožnjak dužine 288 metara - kažu u Direkciji.

- S obzirom na to da se rekonstruiše i nekoliko okolnih ulica, ukupno će biti izgrađena 1.834 metra saobraćajnica, koje će biti uklopljene u postojeće stanje na terenu, a ukupna površina obuhvaćena projektom je 3,6 hektara. Da bi se ostvarila i pešačka veza preko železničke pruge sa obe strane nadvožnjaka biće izgrađena dva stepeništa visine 9,5 metara, kao i dva putnička lifta za po 16 osoba. U sklopu radova na izgradnji prateće infrastrukture postavlja se 1.742 metra kišne kanalizacije sa crpnom stanicom, 1.502 metra vodovodne mreže, a za potrebe javnog osvetljenja 58 novih stubova.

Građani će takođe na raspolaganju imati i novu biciklističku stazu. Pristupne saobraćajnice povezaće nadvožnjak sa Ulicom majora Zorana Radosavljevića u Batajnici, državnim putem, Šangajskom i Branka Živkovića.

Foto Beoinfo

INTERMODALNI TERMINAL

ALTERNATIVNI pravac koji od naselja Šangaj ide do centra Batajnice i batajničke petlje vodi Belegiškom ulicom dužine 3,6 kilometara. Ova saobraćajnica je takođe značajna zato što prolazi uz budući Intermodalni terminal, čija bi izgradnja, prema planu, trebalo da bude završena do kraja godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dve zvezde – jedno spektakularno veče!  Da zagreje i preokrene budućnost

Dve zvezde – jedno spektakularno veče! Da zagreje i preokrene budućnost

Reflektori srpske prestonice sinoć su bili upereni u dve zvezde - legendarnog Zdravka Čolića i zaista jedinstvenu, potpuno novu zvezdu među uređajima za zagrevanje duvana - Ploom! U prepunoj hali 5 Beogradskog sajma, pred više od 1.500 ljudi i uz dobro poznate hitove kao što su "Ti si mi u krvi", "Čija je ono zvezda“ i "Tebe čuvam za kraj", JTI, prva i jedna od najvećih japanskih investicija i cigaretna kopanija broj jedan u Srbiji, lansirala je Ploom X Advanced - najsavremeniji uređaj za zagrevanje duvana sa inovativnom i jedinstvenom HeatFlow tehnologijom usavršenom u Japanu.

10. 05. 2024. u 16:45

Komentari (4)

NEVIĐEN HAOS: Potukli se Kilijan Mbape i superbogati gazda PSŽ-a?!