TADEUŠA KOŠĆUŠKA KAO NOVA: Sekretarijat za investicije finansira obnovu ulice podno Kalemegdana, uz zamenu podzemnih instalacija

Š. Marović

14. 02. 2022. u 08:51

SEKRETARIJAT za investicije finansira obnovu dela ulica Tadeuša Košćuška i Pariske u dužini od 1.035 metara. Tokom radova, koji bi uskoro trebalo da počnu, biće zamenjene podzemne instalacije, a rok za izvođenje radova na saobraćajnici podno Kalemegdana je 240 dana od uvođenja izvođača u posao.

ТАДЕУША КОШЋУШКА КАО НОВА: Секретаријат за инвестиције финансира обнову улице подно Калемегдана, уз замену подземних инсталација

Foto N. Skenderija

Kolovoz je ispucao i trenutno je u veoma lošem stanju, a slična sudbina zadesila je i trotoare sa obe strane ulice. Tako će se, prema projektu, urediti kompletan deo od raskrsnice sa Ulicom cara Dušana do raskrsnice sa Karađorđevom. Rekonstrukcija saobraćajnog poteza predviđena je samo na delu postojeće regulacije i uključuje kolovoz i trotoar sa leve strane na delu od Cara Dušana do Ulice kneza Sime Markovića, odnosno kolovoz i trotoar sa desne strane Karađorđeve do Ulice kneza Sime Markovića.

- Ovim rešenjem se na najvećem delu zadržava postojeće stanje - istakao je za "Novosti" sekretar za investicije Luka Petrović. - Izuzetak predstavlja korekcija širine kolovoza na delu od raskrsnice sa Ulicom Rige od Fere do raskrsnice sa Ulicom Cincar Janka, gde se smanjuje broj saobraćajnih traka sa tri na dve. Zato se povećava širina trotoara sa minimalnih 1,40 na 3,5 metara, odnosno maksimalnih 5,20 metara i na taj način favorizuju pešačka kretanja u zoni u kojoj postoji tendencija potpunog izmeštanja motornog saobraćaja i pretvaranja u pešačku zonu.

Foto N. Skenderija

Zastor na kolovozu će biti od sitne kamene kocke, a trotoari i ivičnjaci od kamena, uz izradu taktilnih ploča za slepe i slabovide. Predviđena je rekonstrukcija kišne kanalizacije, vodovodne mreže, zamena ulične novom LED rasvetom, delimična zamena kanalizacije, svetlosne i vertikalne signalizacije, zaštita postojećeg toplovoda, elektro i TK instalacija. Svi pešački prelazi biće prilagođeni osobama sa invaliditetom, a trotoar će biti u nivou kolovoza.

ZADRŽAN PARKING

IDEJNIM projektom biće zadržane sve parking površine, uključujući i postojeći u zoni raskrsnice sa Karađorđevom. Takođe, na uglu sa Gračaničkom ulicom obezbeđen je prostor za zaustavljanje turističkih autobusa. Za biciklističke staze na celom potezu nema dovoljno prostora.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

RODITELJI OSMAKA IZ ŽELEZNIKA U ŠOKU: Saznali pred put da im deca idu na ekskurziju - destinacija Tara