OSNOVCI PONOVO U "DESANKI": Grad izašao u susret molbi velikog broja roditelja iz naselja Zemunske kapije, opet će se čuti graja najmlađih

B. Borisavljević

24. 01. 2022. u 12:27

NEKADAŠNjA OŠ "Desanka Maksimović" u Zemunu će, posle 12 godina, ponovo otvoriti vrata đacima. Kako saznajemo u Sekretarijatu za obrazovanje i dečju zaštitu, u učionice će se vratiti najmlađi đaci.

ОСНОВЦИ  ПОНОВО У  ДЕСАНКИ: Град изашао у сусрет молби великог броја родитеља из насеља Земунске капије, опет ће се чути граја најмлађих

Zgrada u kojoj je Geografski fakultet, Foto Privatna arhiva

Još se razmatra da li će to biti učenici od prvog do četvrtog ili samo prva dva razreda.

Zasad, za formiranje odeljenja od petog do osmog razreda nema dovoljno đaka. Učionice, stolarija i krov će biti sređeni za prijem školaraca.

Reagujući na molbu građana koji žive u naselju Zemunske kapije da se, zbog povećanja broja stanovnika, škola ponovo otvori, nadležni iz sekretarijata su sa kolegama iz Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, obišli objekat i razgovarali sa predstavnicima Geografskog fakulteta, koji trenutno koristi prostor.

Prema rečima Slavka Gaka, sekretara za obrazovanje i dečju zaštitu, roditelji su se sa pravom bunili. Izgradnjom novog naselja u neposrednoj blizini škole, povećan je i broj dece predškolskog i školskog uzrasta, koja moraju da putuju do prve škole, iako već postoji u neposrednoj blizini, ali je zatvorena više od decenije.

- Obišli smo školu i utvrdili da postoji pet slobodnih učionica i fiskulturna sala, koje ne koriste studenti - kaže Gak.

- Za đake nižih razreda će postojati poseban ulaz. Zgrada ima zdravu osnovu, ali će biti rekonstruisana, sređene učionice, presvučen krov, podovi, zamenjena stolarija. Prema podacima koja sam dobio od udruženja građana koji su radili anketu, u prvi razred bi ikalo 49 dece, drugom - 27, četvrtom - 12, petom, šestom i sedmom po 13, osmom - šest.

Slavko Gak, Foto Z. Jovanović

Ima 29 predškolaca, a u vrtićima 274 mališana.

Zgrada OŠ "Desanka Maksimović" je, zbog malog broja đaka, 2010. godine ustupljena Geografskom fakultetu na korišćenje. Ali, u međuvremenu se situacija promenila i stigla je nova generacija mališana. Ovde ima najviše dece rođene 2015. godine.

Udruženje "Inicijativa građana Zemuna" je, prošle godine, pokrenulo peticiju da se đaci vrate u u osmoletku.

Foto D. Milovanović

KAPACITETI I BEZBEDNOST

Đaci koji žive u ovom delu Zemuna, idu u osmoletke "Sonja Marinković" i " Mihajlo Pupin" na Galenici. Anketa među stanovnicima novog stambenog bloka pokazala je da samo u ovom delu ima oko 400 dece koji idu ili bi trebalo da krenu u školu.

Oni navode da OŠ "Sonja Marinković" ima ograničene kapacitete i može da primi oko 30 učenika, dok je "Mihajlo Pupin" udaljen nekoliko autobuskih stanica, a ako se ide peške, mora se preći auto-put. Škola na Galenici je u blizini naselja koje se gradi za pripadnike Vojske i policije pa će, svakako, u budućnosti biti više zainteresovanih đaka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri