MARINKOVIĆ NAJBOLJI BIBLIOTEKAR: Dodelom nagrada obeležena 91. godišnjica Biblioteke grada Beograda

M. A. K.

12. 01. 2022. u 06:47

NA svačanom obeležavanju 91. godišnjice Biblioteke grada Beograda, juče je nagrada "Grigorije Vozarević" za najboljeg izdavača pripala čačanskoj "Pčelici".

МАРИНКОВИЋ  НАЈБОЉИ  БИБЛИОТЕКАР: Доделом награда обележена 91. годишњица Библиотеке града Београда

Foto Tanjug

Odluku je žiri obrazložio time da ova kuća objavljuje najznačajnije srpske savremene pisce za decu, otvara vrata mladim autorima, kao i da iskazuje posebnu brigu za negovanje naše nacionalne tradicije.

Ovogodišnji laureat nagrade za najboljeg bibliotekara "Marija Ilić-Agapova" je Marjan Marinković, koji je za gotovo dve decenije rada u BGB organizovao više od 600 kulturno-obrazovnih programa, istakao se kao autor programskih ciklusa iz književnosti, umetnosti i filozofije, izložbi i 20-ak bibliotečkih projekata.

Svečanost Danijela Vanušić, Jasmina Ninkov i Ivan Karl, Foto Tanjug

Svake godine na rođendan Biblioteka grada Beograda objavljuje i listu deset najčitanjih naslova u svojoj mreži. Tokom 2021. najizdavanija knjiga bila je "Moja baka vam se izvinjava" Fredrika Bakmana. Na drugom mestu su "Dani napuštenosti" Elene Ferante, koje sledi još jedan Bakmanov naslov - "Čovek po imenu Uve".

Na listi najpopularnijih našli su se i "Magbet" Jua Nesbea, "Oteta" Tonija Parsonsa, "Devojka i noć" Gijoma Musoa, "Selfi" Jusia Adler-Olsena, "Bibliotekarka iz Aušvica" Antonija Iturbea, "Moj muž" Rumene Bužarovske i "Zakon o deci" Ijana Mekjuana.

Foto Tanjug

"ČITALAC GODINE" EMILIJA SPASENOVIĆ

ČETVRTI put je dodeljeno i specijalno priznanje "Čitalac godine", namenjeno članovima biblioteke starim do 14 godina, koji su pozajmili najveći broj knjiga. Nagrada je pripala desetogodišnjoj Emiliji Spasenović sa Čukarice, koja je otkrila da je u 2021. godini pročitala čak 201 knjigu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)