IZLOŽBA "SVETI SRBI" U RANČIĆEVOJ KUĆI PRIVUKLA BROJNE POSETIOCE: Završena jedinstvana izložba u Grockoj

J.D.

21. 12. 2021. u 12:58

SRPSKI svetitelji glavna su interesovanja ikonopisca Jelen Hinić koja je samostalno oslikala ikonostase brojnih manastira i crkava, a njene ikone čuvaju teniser Novak Đoković, predsednici Aleksandar Vučić i Vladimir Putin, britanski princ Čarls od Velsa, rimski papa Franja i mnoge druge znamenite ličnosti.

ИЗЛОЖБА СВЕТИ СРБИ У РАНЧИЋЕВОЈ КУЋИ ПРИВУКЛА БРОЈНЕ ПОСЕТИОЦЕ: Завршена јединствана изложба у Гроцкој

FOTO: Privatna arhiva

 Samostalno je oslikala i horos u Hramu Svetog Save a reprodukciju ovih ikona mogu pogledati svi oni koji se upute put Grocke. U galerijskom prostoru Rančićeve kuće, početkom meseca, otvorena je izložba „Sveti Srbi“ na kojoj su predstavljene reprodukcije jednog dela ikona.

Iako je oslikavanje polijeleja, za nju bila nova vrsta izazova, autorka je ostala verna svom glavnom opredeljenju – prikazivanju Srba svetitelja. Njena sugestija da se upravo i samo oni uz Hrista i Bogorodicu  predstave u okviru ove celine, prihvaćena je i dobila je blagoslov blagopočivše uspomene Njegove svetosti patrijarha srpskog Irineja. Uostalom i sama posveta hrama prvom srpskom arhiepiskopu je takav izbor unapred olakšala i opravdala.

Jelena je stoga izvela 24 ikone velikog formata, poređanih na horosu u dva prstena od po 12, spolja i iznutra. Simbolizam ovakvog rasporeda je jasan - nad vernima okupljenim u hramu najbliže svetilo su sveti Srbi, okupljeni u jednom idealnom saboru..

Pozlaćene ikone velikih formata nalaze se na devet metara visine, pa stoga nisu dostupne očima vernika. Otuda ideja da se u Rančićevoj kući prikažu reprodukcije kako bi posetioci imali priliku da ih sagledaju do detalja, u originalnoj razmeri. Postavka je do sada privukla mnogobrojne gročane ali i posetioce iz svih delova grada. Kako naglašava Zorica Atić, direktorka i kustos ustanove, postavka "Sveti Srbi" je izložena u jedinstvenom spoju sa kućnim prostorom nekadašnjeg varoškog doma Grocke.  

Interakcija ikona sa Rančićevom kućom, starom preko dva veka, koja je nesvakidašnji galerijski prostor, izložbi daje neophodnu dozu topline i doma, što i jeste suština tradicije poštovanja svetitelja u našem narodu.

- Srpski ikonopis, koji se u drugoj polovini prošlog veka postojano vraćao svojim temeljima, u prvim decenijama 21. veka svakako doživljava svoj novi procvat – objašnjava Oliver Tomić istoričar umetnosti. - Jelena Hinić već duže vreme se nesumnjivo nalazi u samom vrhu ovog vida sakralnog slikarstva. Sa uspehom se ogledala na različitim zadacima, od individualnih, privatnih i inovativnih žitejnih ikona, preko ukrašavanja čitavih oltarskih pregrada, do izvođenja dekoracije na velikom horosu hrama Svetog Save na Vračaru, poduhvatu kojem je ova izložba i posvećena. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna