VIJADUKT JOJ PROLAZI UZ SPAVAĆU SOBU: Gradska građevinska inspekcija prekinula izgradnju puta u naselju Višnjica na Opštini Palilula

Š. Marović

02. 12. 2021. u 17:11

GRADSKA inspekcija nedavno je zatvorila gradilište u Ulici Maršala Tita u naselju Višnjica, pošto je vlasnik parcele gradio vijadukt pored porodične kuće Marijane Petrović.

ВИЈАДУКТ ЈОЈ ПРОЛАЗИ УЗ СПАВАЋУ СОБУ: Градска грађевинска инспекција прекинула изградњу пута у насељу Вишњица на Општини Палилула

Marijana Petrović u svom dvorištu, Foto N. Skenderija

Prema planu investitora, saobraćajnica širine tri metra trebalo bi da poveže deo ulice sa objektom u njegovom vlasništvu postavljenim iznad nivoa puta i komšijske kuće.

Reporteri "Novosti" posetili su sporno gradilište, gde su zaustavljeni radovi na izlivanju stubova, nosača budućeg vijadukta, koji bi povezao zgradu u čijem je prizemlju poznati trgovinski lanac otvorio prodavnicu. On bi trebalo da bude dugačak 25 metara, širok tri metra, dok je najveća kota visine oko četiri i po metra. Ukoliko se sagradi, direktno bi prošao iznad dvorišne ograde porodice Petrović, po čijoj je prijavi inspekcija 26. novembra izašla na teren.

- Izvršili smo nadzor nad izvođenjem radova na izgradnji prilazne rampe za automobile i tom prilikom utvrđeno je da su oni bespravni - kažu iz Sekretarijata za naš list. - Istog dana zatvareno je gradilište stavljanjem znaka i pribijanjem kopije rešenja. U daljem postupku uručiće se investitoru rešenje kojim se naređuje uklanjanje svih bespravno izvedenih radova. Postupak nadzora i dalje je u toku.

Marijana Petrović u svom dvorištu, Foto N. Skenderija

Kako za naš list ističe vlasnica porodične kuće u Ulici maršala Tita 116, pored koje treba da prođe vijadukt, Marijana Petrović, radovi na parceli počeli su 24. oktobra.

- Vlasnik je počeo da izvodi radove dan pošto mi je umrla majka - ogorčeno priča Marijana.

- Plac je, pre pola godine, kupljen sa zauzećem, na kom je moje zelenilo zasađeno pre trideset godina. Zauzeće je nastalo tako što je u geodetskim knjigama promenjena veličina placa sa dva i po na četiri i po ara, da bi mogla da se formira građevinska parcela. Potom su oni ušli u deo dvorišta, isekli tuje bez mog znanja i počeli da zidaju.

Tada je počelo maltretiranje, pa čak i fizički nasrtaji vlasnika na mene, pa sam morala podneti i prijavu.

Našoj sagovornici posebno smeta što će joj put, kojim će sigurno krstariti i teretna vozila do trgovine u komšijinoj zgradi, prolaziti pored spavaće sobe.

Međutim, vlasnik parcele na kojoj se gradi bespravni vijadukt Nenad Ristović kaže, za "Novosti", da pokušava na sve načine da nađe zajednički jezik sa porodicom Petrović i mirno reši novonastali problem.

- Čak tri puta sam dovodio policiju, pa sam ponudio Marijani da izvede svog geometra i izmeri plac, pošto to mojima nije dala - ističe on.

Izliven je deo nosećih stubova vijadukta, Foto N. Skenderija

- Deo koji se vodio kao zauzeće pripada mom placu, ali sam joj rekao da može da zadrži ogradu koju je sazidala u poslednje dve nedelje i da neće biti problema. Inspekcija mi je, posle zatvaranja gradilišta, saopštila da ne postoji zakon koji bi odobrio gradnju vijadukta, pa ne znam kome da se obratim za dozvole. Pošto je ulaz sa gornje strane zgrade uzan, hteo sam da napravim bolji prilaz objektu, ne želeći nikog da ugrozim.

Naš sagovornik ističe da je kasnije u planu da se na placu sagradi garaža od sto kvadrata i trafostanica, a da sa komšijama ne želi nikakve sukobe.

OKRETNICA AUTOBUSA PREKOPUTA

PREKOPUTA placa na kom se gradi vijadukt u Ulici maršala Tita nalazi se onaj koji je predviđen za izgradnju okretnice autobusa na liniji 32. Planovi za njegovo uređenje su završeni, ali se ne zna kada bi radovi mogli da počnu. Inače, iznad okretnice je plac koji je takođe u vlasništvu Nenada Ristovića, a za njega je, kaže, pribavio lokacijske uslove.

* * * * * * * * * *

I PORED ZABRANE NADLEŽNIH  SLUŽBI, juče su NASTAVLJENI RADOVI U GLAMOČKOJ 15 NA ZVEZDARI

Traka stoji, a radnici sređuju krov

NI inspekcijska traka nije zaustavila radove u Glamočkoj 15 na Zvezdari. Iako je gradilište zatvoreno, a juče investitor trebalo da da izjavu u gradskoj upravi, žitelji ulice koji su odsečeni jer su izgubili put navode da su radnici nastavili da rade ne obazirujući se na izrečene mere.

Foto Privatna arhiva

Kako navodi sugrađanka Bojana Samardžić, neimari su tokom celog dana bili na krovu i nesmetano obavljali radove, a čak nisu ni inspekcijsku traku uklonili.

- Traka stoji, oni rade - čudi se Bojana. - I niko ih ne dira.

Na pitanja koja smo uputili Sekretarijatu za inspekcijske poslove o nastavku radova i eventualnom izlasku na teren inspektora, do zaključenja ovog broja odgovor nismo dobili.

Građevinska inspekcija obustavila je radove minulog vikenda jer je utvrđeno da investitor nije imao prijavu radova. Zbog ovih radova i otkupa javne svojine, koju su doskoro žitelji ove ulice koristili kao put i prolaz, zabarikadirani su stanari kuća na potezu uz gradilište. Najgore je prošao sveštenik Ratko Nikolić, koji i dalje ne može van svog dvorišta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)