KUĆA KOSTIĆA U 3D FORMATU: Znamenitosti Grocke u virtuelnom obliku biće uskoro dostupne posetiocima

J. Dinčić

26. 09. 2021. u 07:00

LETNjIKOVAC porodice Kostić i Vlajkovićeva kuća, znamenitosti po kojima je Grocka poznata, uskoro će biti dostupne posetiocima i u virtuelnom obliku.

КУЋА КОСТИЋА У 3Д ФОРМАТУ: Знаменитости Гроцке у виртуелном облику биће ускоро доступне посетиоцима

Snimanje za potrebe prezentacije

Projekat sprovode Centar za kulturu Grocka u saradnji sa Centrom za urbani razvoj i studijom za digitalne tehnologije, koji su počeli sa 3D snimanjima odabranih kulturnih lokacija.

Buduća virtuelna tura letnjikovcem porodice Kostić, biće obogaćena objašnjenjima kustosa, a ujedno će sačuvati uspomenu na život i rad, porodičnu toplinu i dnevne rutine znamenitih ljudi srpske nauke, medicine i kulture. Naučnika, profesora Aleksandra Kostića i supruge profesorke Smilje Kostić Joksić, pedijatra, nosilaca Legije časti. Zatim, njihovog sina Vojislava Vokija Kostića kompozitora i njegove supruge Vere Kostić, novinarke i balerine.

- U letnjikovcu su i dalje prisutni lični predmeti porodice Kostić i autentični mobilijar, dok njihov duh provejava netaknutim ambijentom, koji evocira estetiku predratnog Beograda - objašnjavaju nadležni iz Centra za kulturu Grocka. - Stručni tim je od naslednika dobio na staranje sačuvanu foto-arhivu prof. dr Kostića, koja se sastoji od medicinskih i privatnih fotografija ovog vrsnog naučnika i pasioniranog fotografa.

Osim letnjikovca Kostića, planirano je i da bude urađen i 3D model Vlajkovićeve kuće. On će posetiocima omogućiti da vide prvobitni izgled jednog od najlepših zdanja Grocke, građenog za vreme kapetana gročanske nahije Goluba Petrovića.

Kuće iz koje su se, predanje kaže, čuli i prvi zvuci klavira u bogatoj varoši kraj Dunava, danas je zbog višedecenijske nebrige potpuno devastirano. Zahvaljujući dragocenom arhivskom materijalu posetioci će biti u prilici da se uvere u neprevaziđen sjaj narodne arhitekture. Planirano je da snimci budu dostupni do kraja meseca na sajtu Centra za kulturu Grocka.

OBNOVA NA PAPIRU, RADOVI ČEKAJU

SVOJIM etnografskim vrednostima, Vlajkovićeva kuća predstavlja najveći domet građevinske, stambene i likovne kulture u narodnoj arhitekturi. Projekat rekonstrukcije i adaptacije kuće je spreman, a uradio ga je Zavod za zaštitu spomenika kulture. Međutim, još uvek nije poznato kada će početi radovi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!