LEPŠI PLATO POD AVALSKIM TORNJEM: Krajem septembra rekonstrukcija površine pod gradskim Vidikovcem

A. VOJINOVIĆ

06. 09. 2021. u 15:20

PLATO ispod Avalskog tornja ove jeseni dobija potpuno novo ruho! Radovi na rekonstrukciji i hidroizolaciji površine podno najpoznatijeg vidikovca u prestonici počeće krajem septembra, a prema trenutnim planovima, poslovi bi trebalo da se privedu kraju za dva meseca.

ЛЕПШИ ПЛАТО ПОД АВАЛСКИМ ТОРЊЕМ: Крајем септембра реконструкција површине под градским Видиковцем

Foto Fejsbuk

Kako su za "Novosti" rekli u JP "Emisiona tehnika i veze", rekonstrukcija platoa radi se prvi put posle 11 godina, koliko je prošlo od otvaranja novog Avalskog tornja.

- Krajem septembra ove godine počinju radovi na rekonstrukciji i hidroizolaciji platoa ispod samog tornja, na mestu gde se održavaju prateće manifestacije i kulturno-umetnički programi zahvaljujući sredstvima Ministrastva trgovine, turizma i telekomunikacija - najavljuju u ovom preduzeću.

- Postupak javnog konkursa je u toku, tako da izvođači i vrednost radova nisu poznati, ali biće uskoro.

Iz ovog preduzeća kažu da je prema trenutnim procenama plan da se radovi privedu kraju za 60 dana. Osim toga, mašine i radnici neće uticati na rad vidikovca, pa će turisti i tokom rekonstrukcije neometano moći da posećuju ceo kompleks tornja.

OMILjEN Avalski toranj značajna turistička destinacija, Foto Tanjug

A prema podacima nadležnih iz preduzeća, Avalski toranj je od početka godine do kraja avgusta posetilo 100.000 turista. Iz preduzeća ističu da su zadovoljni ovom evidencijom s obzirom na to da je epidemiološka situacija u zemlji i dalje otežana.

Najviše turista došlo je da "baci pogled" sa 122 metra tokom aprila i maja kada je zabeleženo više od 20.000 prodatih ulaznica, dok je za vreme letnjih meseci bilo manje posetilaca - oko 15.000.

Na mapi stranaca koji dolaze u glavni grad, nezaobilazna stanica je Avalski toranj, pa su tako prestonički simbol nedavno posetili i turisti iz Rusije, Makedonije, Indije, Kine...

SRUŠEN 1999. GODINE

SIMBOL i jedan od zaštitnih znakova Beograda srušile su vazdušne snage NATO 1999. tokom bombardovanja Savezne Republike Jugoslavije. Izgradnja novog Avalskog tornja počela je 21. decembra 2006, a završena u oktobru 2009. godine. Vidikovac je za posetioce svečano otvoren u aprilu 2010. godine u okviru manifestacije "Dani Beograda".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!