TABLETI STIŽU DO 15. SEPTEMBRA: JKP "Infostan", ispred grada, deli opremu đacima od 3. do 6. razreda

B. Borisavević

27. 08. 2021. u 06:30

ĐACI, od trećeg do šestog razreda, trebalo bi da dobiju tablet računare u prve dve nedelje septembra.

ТАБЛЕТИ СТИЖУ ДО 15. СЕПТЕМБРА: ЈКП Инфостан, испред града, дели опрему ђацима од 3. до 6. разреда

Foto Arhiva

Kako saznajemo, JKP "Infostan tehnologije" je, ispred Grada, zaduženo za podelu uređaja i kartica opštinama, odakle će biti prosleđene školama. U okviru projekta "Beotablet", Grad će podeliti 67.592 tableta i isto toliko kartica za besplatni internet.

Planirano je da do kraja meseca, opštine počnu da preuzimaju mini-računare, a na sastancima sa direktorima škola koji počinju od ponedeljka će se dogovoriti o načinu raspodele uređaja. U zavisnosti od broja đaka, podela će biti organizovana u školama ili, ako to nije moguće, na nekoj drugoj lokaciji. Uređaj i kartica će biti predati učeniku, a na osnovu reversa koji su, prethodno potpisao roditelj ili zakonski zastupnik.

Za ove namene kreirana je posebna aplikacija, sa tekstom reversa koji se automatski pojavljuje posle unosa osnovnih podataka.

Roditelji će zadužiti tablete na tri godine, a po isteku ovog roka, biće im poklonjeni.

ULAGANjE Nova oprema je podešena za učenje ne i za zabavu, Foto N. Fifić

Grad je platio osiguranje za sve tri godine, tako da su osigurani od padanja, razbijanja, lomljenja, krađa. Ako se desi nešto, roditelji neće snositi troškove.

- Tableti će biti zaključani od 22.00 do 6.00 časova, a đaci će moći da ih koriste samo za edukativne sajtove, koji se nalaze na beloj listi Ministarstva prosvete - rekao je Goran Vesić, zamenik gradonačelnika prilikom predstavljanja projekta "Beotablet".

- Svaki tablet će imati karticu za besplatani internet, nezavisno da li ga roditelji u kući imaju ili ne. To će rešiti mnoge probleme sa kojima su se suočavali, tokom onlajn nastave. Podešeni su da budu sredstvo za učenje, a ne za zabavu, tako da neće moći da se koriste za društvene mreže.

U školama koje još nemaju internet "Telekom Srbije" će instalirati besplatni wi-fi, tako da će svako odeljenje imati besplatni internet. Tablet računari su teški 305 grama i ima 32 gigabajta memorije. Vrednost tableta oko 5,5 miliona evra, a Grad će "Telekomu" isplatiti taj novac u roku od tri godine.

NASTAVNICIMA LAPTOP RAČUNARI

DA bi mogli da rade na digitalnim udžbenicima, Grad nabavlja 6.752 laptop računara za učitelje i nastavnike, koji predaju deci od trećeg do šestog razreda.

Očekuje se da će oni biti podeljeni tokom septembra, možda ne celu količinu, pošto ih je teško nabaviti. Vrednost računara je od 600 do 800 evra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna