DEŽURAJU POLICIJA ALI I VATROGASCI: Kineski trgovci sakupljaju ono što je ostalo u Bloku 70 posle požara

S. Vidačković

15. 08. 2021. u 07:52

NI dva dana posle stravičnog požara koji je u četvrtak uveče izbio u kineskom tržnom centru u novobeogradskom Bloku 70, još uvek nije poznato gde je i kako planula vatra.

ДЕЖУРАЈУ ПОЛИЦИЈА АЛИ И ВАТРОГАСЦИ: Кинески трговци сакупљају оно што је остало у Блоку 70 после пожара

Foto N. Skenderija

Tek kada vatrogasci narednih dana potpuno završe gašenje vatre na svih 4.000 kvadrata, koliko je bilo zahvaćeno plamenom, pripadnici MUP počeće istragu kako bi se utvrdio tačan uzrok požara, koji je gasilo 127 vatrogasaca.

Prema rečima komandanta Vatrogasno-spasilačke brigade Miloša Majstorovića, ekipe neprekidno dežuraju u Bloku 70 i biće tu i narednih dana. Zbog predostrožnosti, ali i činjenice da je ovaj tržni centar pun lako zapaljive robe.

- Ne možemo da procenimo koliko će trajati naša intervencija jer nam dalji rad ometaju metalne konstrukcije krova koje su pale na pod - objašnjava Majstorović. - Moramo da prevrnemo svaki kvadratni metar i da ga zalijemo vodom, kako se ništa više ne bi dimilo ili zapalilo. Većina lokala u prizemlju je neoštećena, a problem su gornji sprat i krov. Mi ćemo ovde biti prisutni i u narednih nekoliko dana, kada se ne bude dimilo.

Iako je veliki deo robe koja nije izgorela oštećen vodom, vlasnici lokala i u subotu su izvlačili svoj inventar napolje. Angažovali su i radnike koji su u kontejnere ubacivali izgorele stvari i smeće koje se nakupilo ispred radnji. Ipak, u jedan deo radnji nije bilo bezbedno da se uđe, zbog čega ispred kineskog tržnog centra dežura i patrola policije. Bilo je i radoznalih prolaznika, koji su želeli da zavire u neku od izgorelih prodavnica i vide da li nešto mogu da ponesu, ali su ih policajci odvratili od te namere.

Foto N. Skenderija

- Sve je mokro, nešto možemo da sušimo na suncu, a dobar deo mora da se baci - rekla je, za "Novosti", Kineskinja, kojoj su ruke bile garave do lakata. - Obuća je najlakše gorela, pogotovo plastične papuče, sve se u sekundi istopilo. Očajni smo i nemamo čemu da se nadamo.

Dok su na sredini tržnog centra jedni izvlačili ugljenisanu odeću, obuću, oštećene klima - uređaje bacali u kontejnere, i ručali na travi pod vedrim nebom, na drugoj strani tržnog centra prodavnice su radile.Pazara gotovo da i nije bilo.

NOVI BEOGRAD DOBIJA NOVU BAZU

ZAMENIK gradonačelnika Goran Vesić u subotu je podsetio da je gašenje požara u Bloku 70 bila najveća intervencija vatrogasaca u poslednjih nekoliko godina. On je takođe istakao stalni problem sa kojim se vatrogasci susreću na terenu, a to su parkirani automobili.

Foto N. Skenderija

- Pokazalo se da je Grad bio u pravu kada je odlučio da kupi dva manja vozila za gašenje požara, koja će do kraja godine biti predata vatrogasnoj jedinici. To su vozila težine do tri i po tone, a mi smo ih kupili zbog pešačkih zona - rekao je Vesić i dodao da se u Novom Beogradu gradi nova stanica za vatrogasce.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

SAOBRAĆAJKA U BULEVARU KRALJA ALEKSANDRA: Automobilom se zakucao u stanicu, pa pobegao (FOTO)