RASUTI BISERI POD KROVOM U RESAVSKOJ: Tokom ove godine nadležne institucije započeće radove na obnovi kulturnih ustanova u prestonici

J. DINČIĆ

06. 08. 2021. u 10:28

BISERE prestoničke kulture među kojima su Muzej grada Beograda, Omladinsko pozorište "Dadov" i teatar "Radionica integracije" u Savskoj ulici tokom ove godine očekuje obnova, nakon kojeg će zasijati u novom sjaju - kaže, za "Novosti", Luka Petrović, sekretar Sekretarijata za investcije.

РАСУТИ БИСЕРИ ПОД КРОВОМ  У РЕСАВСКОЈ: Током ове године надлежне институције започеће радове на обнови културних установа у престоници

Foto Arhiva

Završena je izrada projektne dokumentacije, dobijene su sve potrebne dozvole i saglasnosti, dok se početak radova očekuje krajem ove godine.

Novosti

Takođe, gradske vlasti planiraju i da se u narednom periodu počnu sa izradom projekte dokumentacije za dogradnju Jugoslovenskog dramskog pozorišta izgradnjom scene "Bojan Stupica" kao i dogradnjom Istorijskog arhiva grada Beograda.

Obnova ova dva zdanja počeće naredne godine.

* * * * * * * *MUZEJ GRADA BEOGRADA

NAJVAŽNIJI projekat čija realizacija počinje ove godine svakako je rekonstrukcija i dogradnja zdanja u Resavskoj ulici 40b gde će se nalaziti Muzej grada, institucija koja čuva osam vekova istorije na prostoru Beograda. Tender za obnovu raspisan je u sredu, 4. avgusta.

Foto Beoinfo

Ukupno će biti obnovljeno skoro 18.000 kvadrata u suterenu, prizemlju, na spratu i u potkrovlju. Obnova postojećeg i dogradnja novog objekta, sa dvorišne strane, trajaće dve do tri godine i koštaće 25 miliona evra. Sve će biti finansirano iz budžeta grada. Muzej grada biće veći od Narodnog muzeja i Muzeja savremene umetnosti.

Tu će biti i nove sale za izložbe, konferencijska sala, multifunkcionalna sala, knjižara, kafe i svi drugi sadržaji koje imaju svi svetski poznati muzeji.

Novosti

Osim što će nakon obnove muzej pod jednim krovom čuvati oko 136.000 različitih predmeta, koji se danas nalaze na 16 adresa, njegov značaj biće u tome što će biti prvi moderni muzej u Beogradu. Biće koncipiran tako da građani mogu čitav dan u njemu da provedu. Posebno će biti uređeno i dvorište u kojem će moći da se održavaju književne večeri, pozorišne predstave, tako da će to biti poseban kulturni prostor.

* * * * * * * *

TEATAR "RADIONICA INTEGRACIJE"

TOKOM ove godine počeće i radovi na rekonstrukciji zdanja u Savskoj ulici, gde će biti otvoreno pozorište pod nazivom "Radionica integracije". Ovaj teatar će prevashodno biti namenjen osobama sa invaliditetom, koje će nakon adaptacije konačno dobiti svoj prostor u kojem će osim mogućnosti da gledaju predstave, moći i da stvaraju.

Foto Arhiva

Biće adaptirana sala, prostorije za vežbu ali i sam prilaz ustanovi sa neophodnim rampama.

Foto Arhiva

Projektnom dokumentacijom procenjena vrednost planiranih radova je 106.260 miliona dinara sa PDV, a planirano je da obnova bude završena tokom naredne godine.

* * * * * * * *

OMLADINSKO POZORIŠTE "DADOV"

BUDUĆIM uređenjem omladinsko pozorište "Dadov" dobiće nedostajuće garderobere i magacine, biće zamenjene sve dotrajale instalacije i stolarija, a moderan izgled imaće i fasada objekta. Pozorište je počelo da radi 27. decembra 1958. godine u privremenom objektu u Molerovoj 33 na Vračaru, da bi se u sadašnji objekat koji se nalazi u Ulici Desanke Maksimović, uselili deset godina kasnije i tu ostali do današnjih dana. Od tada nijedna velika intervencija nije urađena, a zgrada je zbog godina neodržavanja sve više propadala.

Foto D. Milovanović

Najveći posao biće na uređenju dotrajalih instalacija, koje su u lošem stanju, ali i na ugradnji najmodernije opreme. Očekuje se da dogradnjom objekat dobije oko 800 kvadrata funkcionalnog prostora. Ali, i da konačno dogradnjom objekta glumci dobiju adekvatne garderobere. U novoizgrađenom delu biće i dovoljno mesta za izgradnju magacina, probne sale i radionice, što je od presudnog značaja za normalno funkcionisanje ove kulturne ustanove.

Foto Arhiva

Poražavajuća činjenica je da grejanje, iako se nalazi u objektu, godinama ne radi, tako da će i to biti rešeno temeljnom rekonstrukcijom. Projektnom dokumentacijom procenjena vrednost planiranih radova je 181,8 miliona dinara sa PDV.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

SAOBRAĆAJKA U BULEVARU KRALJA ALEKSANDRA: Automobilom se zakucao u stanicu, pa pobegao (FOTO)