IZ VAZDUHA I SA ZEMLJE PO KOMARCIMA: Najavljena je dugoročna strategija u borbi protiv dosadnih krvopija

M. STANOJKOVIĆ

07. 07. 2021. u 06:47

IAKO je, prema tvrdnjama nadležnih, broj komaraca u poslednjih deset dana opao, zeleno svetlo za avijaciju je dato i ona će uzleteti nad manje naseljnim mestima i uz područje reke.

ИЗ ВАЗДУХА И  СА ЗЕМЉЕ ПО КОМАРЦИМА: Најављена је дугорочна стратегија у борби против досадних крвопија

Foto I. Marinković

Ipak, s druge strane struka je mišljenja da za ovim rešenjem treba posezati samo kada ne postoji mogućnost da se oni unište sa zemlje, jer je ovaj način suzbijanja jedini maksimalno bezbedan. Grad najavljuje dugoročnu strategiju za borbu protiv komaraca.

Kako je istakao gradonačelnik Zoran Radojičić, dogovoreno je da se unapredi tretman po ugledu na uspešne gradove poput Berlina.

- Dogovorili smo se da krenemo u izradu dugoročne strategije za suzbijanje komaraca, kako bismo s jedne strane smanjili neprijatnosti koje ubodi komaraca donose, a s druge strane sprečili širenje bolesti koje ovi insekti prenose - rekao je gradonačelnik.

Tim sektora ekologije koji se bavi nadzorom "Gradske čistoće" po pitanju prskanja komaraca uverava da je situacija znatno bolja nego početkom juna.

- Mi smo zaduženi da damo mišljenje da se podigne avijacija ako bude bilo potrebno. Razgovarali smo, analizirali i dali zeleno svetlo. Ipak, avioni će biti podignuti u manje naseljenim područjima i uz reke.

PREPORUKA Stručnjaci su za uništavanje sa zemlje, Foto Beoinfo

Tender za suzbijanje komaraca je već raspisan, a privredna avijacija spremna. Kako su ranije rekli, suzbijanje iz vazduha je najdelotvorniji metod borbe, dok struka nije tog stava.

- Tretmani iznad naseljenih mesta nisu dozvoljeni, ipak, se radi o insekticidima, pesticidima, ono što imamo danas je maksimalmalno bezbedno suzbijanje sa zemlje gde vi imate kontrolu - rekao je dekan Biološkog fakulteta prof. dr Željko Tomanović.

- Uvek imate osetljivih ljudi kojima smeta, koji mogu da se sklone jer znaju da su radnici na terenu, a kada imate avion to nije moguće. Beograd od 2015. godine nema više aviona iznad grada, već samo ako na osnovu monitoringa brojnost bude veća, onda se samo u tim nepristupačnim predelima koriste avioni, a tretiranje sa zemlje je najbezbedniji način.

Kako je Tomanović naglasio Beograd će se u narednim godinama ugledati na druge evropske metropole.

- Strategiju treba da razvijamo po ugledu na Francusku, Italiju pa smo tako napravili neki koncept kako bi suzbijanje trebalo da izgleda u narednim godinama i da se više usredsredimo na suzbiajanje larvi, onda ćete imati manje odraslih komaraca.

Takođe, nadležni ističu da građani zbog nedavno registrovanih prvih zaraženih komaraca nemaju razloga za brigu. Međutim, građani koji primete simptome poput glavobolje ili povišene temperature treba da se obrate lekaru.

NAPADAJU RADNIKE DOK ZAPRAŠUJU

NADLEŽNI u JKP "Gradska čistoća" ponovoo su apelovali na sugrađane da ne ometaju ekipe koje na terenu zaprašuju komarce. Kako saznajemo, samo u naselju Sremčica nekoliko puta su napadnuti zbog čega su radnici uplašeni za svoju bezbednost. Navodno, neki od sugrađana su čak i telima onemogućavali da vozila "Čistoće" prođu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a