IZ JAKOVA NA PUT "MILOŠ VELIKI": Posle osam godina ugovorena izgradnja direktnog priključka auto-putu

Š. Marović

28. 06. 2021. u 10:38

IZGRADNjA pristupnih saobraćajnica koje iz Jakova vode na auto-put "Miloš Veliki" konačno je ugovorena, posle osam godina napornih pregovora čelnika opštine Surčin i nadležnog ministarstva.

ИЗ ЈАКОВА НА ПУТ МИЛОШ ВЕЛИКИ: После осам година уговорена изградња директног прикључка ауто-путу

Arhiva

Time će oko 50.000 stanovnika Donjeg Srema dobiti direktan izlaz na ovu bitnu saobraćajnicu, a teretni kamioni napokon će u širokom luku zaobilaziti centar najmlađe prestoničke opštine.

Nakon niza sastanaka u Vladi Srbije sa predstavnicima Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture dogovoreno je da kineska kompanija, koja radi brzu saobraćanicu Novi Beograd - Surčin u dužini od 7,9 kilometara, završi i ovaj važan posao.

- Kineska kompanija zadužena je da uradi projekat za građevinsku dozvolu i za izvođenje, što će gotovo izvesno poveriti domaćim firmama - ističe, za "Novosti", Stevan Šuša, predsednik opštine Surčin. - Posle toliko molbi i peripetija, konačno će se i ovaj projekat realizovati. U prethodnom periodu imao sam niz sastanaka sa ministrom Tomislavom Momirovićem i izvođačima radova. Kompanija "CCCC" je konačno dobila nalog i krenuće u realizaciju projekta.

Zbog nepostojanja ovog bitnog kraka, na izlazu iz Vojvođanske ulice i uključenju na Surčinski put svakodnevno se stvaraju ogromne gužve, pa je za prolaz prvih semafora na ovom putnom pravcu potrebno biti strpljiv više od pola sata. Razlog je što ka ovoj saobraćajnici, pored žitelja Surčinskih naselja, gravitiraju i meštani Kupinova, Deča i Karlovčića koji pripadaju opštini Pećinci.

 

Arhiva

- Ukupna dužina putnog pravca, odnosno sva četiri kraka, jeste 1.200 metara - ističe Šuša. - Za njenu izgradnju potrebno je iskoristiti oko 67 ari površine, koji se nalazi u postojećoj zoni auto-puta. Parcele pripadaju opštini i PKB, ali veći deo poseduju privatna lica. Da bismo obavili ekpropijaciju očekujemo odobrenje Poreske uprave. Procene nadležnih su da će čitav posao koštati oko tri miliona evra. Dugo smo se borili da se ovaj krak uradi, jer ukoliko se ne uradi do kraja sledeće godine i spajanja Surčinske petlje sa Novim Boegradom, nikada se ne bi završio.

Neimari kineske kompanije su pre više od osam meseci na delu na kom će se raditi priključci dovezli pesak, kako bi, kada se postigne dogovor, radovi počeli što pre.

GARANCIJE OD PREDSEDNIKA

PRVI dopis da se građani Donjeg Srema u Jakovu povežu sa petljom Surčin i Obilaznicom oko Beograda, kasnije i auto-putem "Miloš Veliki" predsednik Šuša poslao je nadležnima još 2013. godine. Otada je često posećivao resorno ministarstvo, da bi čvrste garancije dobio od predsednika Aleksandra Vučića u martu ove godine, prilikom početka radova na deonici od Novog Beograda do Surčina.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

SVEČANO: Šapić laureatima uručio Nagradu grada Beograda za 2023. godinu