"CARSKI SIR" JAČI I OD PARMEZANA: Završen dvodnevni "Balkan čiz festival" u Botaničkoj bašti "Jevremovac"

Г. Н.

27. 06. 2021. u 23:02

MNOGOBROJNI posetioci Botaničke bašte "Jevremovac" minulog vikenda zastajali su ispred štandova sa sirevima, postavljenim u okviru "Balkan čiz festivala".

ЦАРСКИ СИР ЈАЧИ И ОД ПАРМЕЗАНА: Завршен дводневни Балкан чиз фестивал у Ботаничкој башти Јевремовац

Dobra ponuda, poštovane higijenske mere / Foto Z. Jovanović

Opojni mirisi mlečnih proizvoda različitih proizvođača iz svih krajeva naše zemlje, ali i sa Alpa, nisu dozvoljavali da im se odoli, te su posle degustacija, mnogi sugrađani odlučili da se počaste i koture odnesu kućama.

"Carski sir" domaćinstva iz Smedereva već na ulazu u zeleni vrt privlači interesovanje. Zbog ukusa intezivnijeg čak i od parmezana, ova poslastica nosi titulu najjačeg na Balkanu. Zato se i pažljivo seče u listićima.

- Ovaj sir je star godinu dana, pa i više - kaže nam domaćin ovog štanda Zvonko Jovanović. - Kristalizovan je i suv, pa nema bojazni da će da se pokvari na ovako visokim temperaturama. Otpušta se mlečna mast, ali čim se unese u prostoriju, očvrsne.

Cena ovog sira varira od toga da li je u vinu, sa belim ili crnim tartufima, lavandom, žalfijom ili ruzmarinom. Za kilogram je trebalo izdvojiti i do 3.000 dinara, ali mnogi posetioci, kaže Zvonko, odlučivali su se na poklon-pakovanje, pažljivo složenim u prigodnu kutiju.

Direktno sa Alpa, u Botaničku baštu stigli su i francuski sirevi. Tamo se krave hrane na čistoj ispaši, a kako kaže Raša, bačenog mleka nema, jer su čak i ostaci iskorišćeni da bi se napravio kremasti sir.

- Sirevi koje imamo u ponudi su sa različitih nadmorskih visina i stari su od četiri do 20 meseci. Iako na prvi pogled izgledaju isto, ukusi su im potpuno različiti - kaže Raša.

 Foto Z. Jovanović

Kako primećuju izlagači, poseta je u nedelju bila malo bolja nego u subotu, ali generalno su zadovoljni brojem sugrađana koji su došli na festival. Oni su prepoznali kvalitet i ostavljali svoj novac. U zavisnosti od navika i ukusa, posetioci su imali izbor. Osim proizvoda od kravljeg mleka, bilo je i kozjeg sira, slanih i slatkih poslastica. Tako je bilo moguće pazariti mocarelu sa malinom, višnjom, brusnicom, paprikom, vlašcem, pršutom i maslinama. Za 100 grama bilo je potrebno izdvojiti 300 dinara. Festivalska cena pirotskog kačkavalja bila je 750 dinara za kilogram.

FRIŽIDERI OBAVEZNI

NA svim štandovima primetna su bila sredstva za dezinfekciju ruku, tako da su pravila uspostavljena radi zaštite od virusa korona ispoštovana. Ni visoke temperature nisu smetale da bi se predstavio kvalitet. Svi proizvođači imali su frižidere, iz kojih su direktno prodavali sireve. Izložene proizvode za degustaciju, često su zamenjivali rashlađenim.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Gde kupiti zimske jakne koje zaista greju i prate vas celu sezonu