ĐACI NEĆE NA ZANAT: U poslednje četiri godine više učenika u srednjoškolskim klupama, izbor posle osmoletki se menja

J. D. - B. B.

31. 05. 2021. u 08:17

U GIMNAZIJSKIM klupama sedi 1.800 učenika više, nego pre četiri godine, u medicinskim za 500, dok je broj srednjoškolaca u ekonomskim školama smanjen za 700. Razlog nije manje interesovanje, nego "rezanje" upisne kvote.

ЂАЦИ НЕЋЕ НА ЗАНАТ: У последње четири године више ученика у средњошколским клупама, избор после осмолетки се мења

Foto: Z. Jovanović

Prema podacima Sekretarijata za upravu, sadašnja generacija srednjoškolca brojnija je za 1.639 učenika u odnosu na njihove drugare maturante. Stastistika pokazuje i da trećina malih maturanata upisuje gimnazije, a najpopularnije srednje stručne škole su elektrotehničke, medicinske i ekonomske.

Prema rečima Milorada Antića, predsednik Foruma srednjih stručnih škola Beograda, svake godine srednje škole upisuju oko 16.500 učenika. Stručne obrazovne profile bira oko 11.000 đaka, od kojih se nešto više od 3.000 školuje za trogodišnja zanimanja. On ističe da učenici koji upišu školu koju ne žele, već u prvoj godini odustaju od daljeg školovanja.

PROCENAT Gimnazije  upisuje trećina malih maturanata

Foto: I. Marinković

- U trogodišnjim školama, u proseku, odustane sedam đaka po odeljenju - kaže Antić.

- To se dešava, uglavnom, u prvom razredu, jer su deca upisala profil koji su naveli među poslednjim željama. Školovanje jednog učenika u srednjoj stručnoj školi košta državu oko 1.000 evra godišnje. Međutim, iz budžeta se izdvaja novac za ukupno upisanu kvotu na početku prvog razreda. Tako da država plaća i za učenike koji su se ispisali.

I privatnici obrazuju

Tokom poslednje četiri godine otvoreno je devet novih privatnih srednjih škola, pa ih je trentuno 31. U školskoj 2017-18. godini, van državnog obrazovnog sistema bio je upisan 2.301 učenik, a na početku ove školske godine u privatnim "klupama" sedi 3.780 đaka. Privatno srednjoškolsko obrazovanje orijentisano je na obrazovne profile iz oblasti ekonomije, zdravstva i gimnazije.

Antić navodi da se đaci, uglavnom, ispisuju iz brodarskih, kožarskih, poljoprivrednih, građevinskih i tekstilnih škola. On navodi, da se ispisnica uzima, najčešće, zbog velikog boja neopravdanih izostanaka, jer đaci gotovo da i ne dolaze na časove. Pojedine škole, prijavljuju roditelje prekršajnom sudu zbog nedolaska njihove dece na nastavu. Zbog toga sud može da im izrekne opomenu i kaznu od 5.000 dinara.

Prema podacima statističara, pre četiri godine poljoprivredne škole je upisalo 1.634 mala maturanta, a na početku ove školske godine u klupama ih je bilo 1.449. I u tekstilnim školama, iz godine u godinu, učionice su praznije. Zanimljivo je da je manje interesovanje među svršenim osnovcima i za škole iz oblasti trgovine, ugostiteljstva i turizma.

U srednjim škola se obrazuje 62.299 učenika, a od ukupnog broja 714 učenika je sa smetnjama u razvoju. Dečaci su brojniji od devojčica, ali razlika nije drastična 30.831 devojčica i 31.468 dečaka. Najveći broj srednjih škola je na Starom gradu (22), Savskom vencu (18) i Zemunu (10).

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (0)

REĆI ĆU VAM U POVERENJU! Reakcija ruskih čelnika nakon što je u Beogradu himna Rusije prestala da se intonira tokom dodele medalja (VIDEO)