Брнабић: Ударац на стабилност; Дачић: Безуман терористички акт; Русија: Погоршава се атмосфера терора

Новости Онлине/Агенције

16. 01. 2018. у 10:24

Брнабић: Ударац на стабилност; Дачић: Безуман терористички акт; Русија: Погоршава се атмосфера терора

Илустрација

Осуде атентата на лидера Грађанске иницијативе "Слобода, демократија, правда", који је убијен јутрос у Косовској Митровици, стижу са свих страна
ЛИДЕР Грађанске иницијативе "Слобода, демократија, правда" Оливер Ивановић подлегао је повредама, након што је јутрос упуцан у Косовској Митровици. Ивановић је имао више прострелних рана у горњем делу тела, а лекари су покушали реанимацију, која није успела.

Тим поводом наша делегација у Бриселу прекинула је преговоре, а председник Србије Александар Вучић одржао је хитну седницу Савета за националну безбедност, после које је изјавио да је ово терористички акт и да ћемо се у складу са тиме, према овом случају тако и односити”.


ДАЧИЋ: УБИСТВО БЕЗУМАН ТЕРОРИСТИЧКИ АКТ

Убиство Оливера Ивановића је безуман терористички акт који угрожава стабилност не само севера Косова, него и региона, оценио је први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић.

Дачић, који борави у посети Црној Гори, рекао је да га је вест да је Ивановић убијен затекла док је слетао на аеродром у Подгорици, пренела је агенција Мина у извештају достављеном и Танјугу.

"Захтевамо да полиција реагује и ухапси починиоце и наручиоце овог гнусног акта. Најважније је да се сачува мир и стабилност на северу Косова", казао је Дачић на конференцији за новинаре у Вили Горица.

БРНАБИЋ: УБИСТВО ИВАНОВИЋА ВЕЛИКИ ГУБИТАК, УДАРАЦ СТАБИЛНОСТ

Председница Владе Србије Ана Брнабић упутила је телеграм саучешћа породици и супрузи убијеног лидера Грађанске иницијативе СДП Оливера Ивановића наводећи да је то губитак за све грађане Србије, посебно на КиМ и удрац за стабилност региона.

"Погођени тугом, изражавамо велику жалост, јер је убиство Оливера Ивановића губитак за све грађане Србије, а посебно за оне који живе на Косову и Метохији. Убиство Вашег супруга велики је ударац за стабилност читавог региона," наводи се у телеграму.

Премијерка је истакла да ће Република Србија предузети све што је у њеној моћи како би починиоци и наручиоци овог кукавичког, терористичког чина што пре били откривени и приведени пред лице правде.

"Влада Србије је са Вама и Вашом породицом у овим тешким тренуцима,“ додала је она.

СТЕФАНОВИЋ: СРБИЈА ЋЕ НАСТАВИТИ ИСТРАГУ НЕВЕЗАНО ЗА МЕРЕ ПРИШТИНЕ

Министар унутрашњих послова Србије Небојша Стефановић изјавио је данас да убиство Оливера Ивановића не може да остане некажњено и додао да се убице, организатори и налогодавци морају пронаћи.

Стефановић је казао да међународне институције заједно са приштинским органима треба да покажу да желе да дођу до разрешења случаја, те навео да су се Министарство правде и МУП обратили ЕУЛЕКС-у и УНМИК-у са захтевом да добију информације и да се укључе у истрагу јер су заинтресовани да се што пре дође до починиоца.

"Нама ће, после одговора на наша питања, бити јасно да ли желе да прихвате учешће наших државних органа и да ли се истрага спроводи са циљем да се починилац пронађе или не...Ако они не желе то да ураде, биће јасно да Срби не стоје иза тога и биће јасно целој јавности о чему се ту ради", рекао је Стефановић.


"Апелујемо, не мешајући се у рад Тужилаштва, да буду проактивни пошто се појављује један број људи који тврде на друштвеним мрежама да знају ко су организатори, ко су убице", рекао је Стефановић.

Он је додао да се Србија, невезано за мере које ће бити предузимане у Приштини, неће зауставити на томе већ ће, каже, наставити истрагу.

ВУЛИН: ПРИШТИНА ДА ДОСТАВИ СРБИЈИ СВЕ ПОДАТКЕ О УБИСТВУ

Министар одбране Александар Вулин је изјавио данас да Србија тражи од Приштине и међународне заједнице да нам доставе све податке о убиству Оливера Ивановић, од снимака до сведочења и слично.

Вулин је гостујући на Пинку, на питање новинара каква је безбедносна ситуација на административном прелазу између Србије и КиМ, рекао да је ситуација мирна и под контролом, као и да припадници Војске Србије обављају своје редовне задатке, али и да су у потпуности спремни да заштите интегритет и суверенитет своје земље и безбедност сваког грађанина.

"Представници Приштине и међународне заједнице имају све, од снимака до сведочења и то тражимо да нам се стави на располагање. Ако нису способни да нађу убице ми ћемо то урадити сами, или заједно са њима", рекао је Вулин.

Како је рекао, треба открити не само убицу или убице већ и налогодавце.

Он је истакао да је КиМ по Резолуцији 1244 територија под привременом упавом УН на њој се налазе снаге међународне заједнице које имају сва овлашћења и мадат да поступају у овом слуцају, као и да Србија тражи да буде укључена и да зна шта се дешава, то јест да добијамо информације.

Вулин истиче да је убиство Ивановића страшна трагедија која погађа сваког Србина и свако љдуско биће и подсетио да су га после разног малетратирања и убили.


"Уместо да нам то буде доказ против каквог зла се морамо борити, имамо све ове гадости да се у политичке сврхе користи убиство Албанаца. Моилим све политичаре у Београд да се уздрже да помажу албанске политичаре и да покушају да се бар праве да им није стало до дневне политике и да бар једном не буду против своје државе, као и да је не блате", поручио је Вулин.

Каже да су албански политичари одмах оптужили Србију за напад, али да су то учинили и наши политичари попут "Ђласа, Јанковић и Јеремића да нападну своју земљу за најгоре ствари, што изазива гађење".

Вулин наглашава да и овој ситуацији морамо да се расправљамо са људима који вређају своју земљу и тако праве слику о Србији као грозној држави.

"Та мржња према Александру Вучићу је огромна, али ово је превише, то не можете ни политиком да објасните, оптуживати за убиство и тероризам своју земљу и руководство и понављати оно што говори Рамуш Харадинај, то је несхватљиво".

Вулин каже и да је то убиство можда припрема за преузмање севера КиМ, тако што ће приказати неспособност Срба које треба сменити и заменити Албанцима са југа.

Са друге стране, у сред Београда читамо најгоре гадости против Србије, иако је Вучић поручио да нема заштићених и да ће бити кажњен свако ко стоји иза тог убиства.

На питање како коментарише то што се убиство поклапа са почетком рада косовског кривичног суда и наставка дијалога, Вулин каже да је то страшно политичко убиство и терористички акт, али и напад на сваког Србина који неће проћи некажњено.

Поред свега тога, додаје, имамо у Београду медијске извештаје у којима се за убиство отпужује држава Србија и да читалац Њујорк тајмса, Гардијана и слично не зна ко су ти људи који то раде и да су у току избори "који су њима важнији од свега на свету".

"Него ће у Великој Британији, САД и Русији само прочитати да политичари у Србији отпузују своју државу за убиство Ивановића, онда ће да дође до изједначавања и да кажу Албанци су се узнемирили због специјалног суда, али погледајте шта раде у Србији, истиче Вулин.

Навео је да је од доласка међународне заједнице на КиМ убијено више од 1.000 Срба и да за то нико није одговарао, али и да држава Србија није никада била овако одлучна и рекла да ћемо открити ко је убица и налогодавац и да зато цело друштво треба да стане иза тога.

Све наше службе раде заједно и радиће заједно док ово не разрешимо, поручио је Вулин.

ПОПОВИЋ: ЦИЉ УБИСТВА ИВАНОВИЋА ЈЕ ДЕСТАБИЛИЗАЦИЈА СРБИЈЕ


Мучко и гнусно убиство Оливера Ивановића је терористички чин који представља отворен напад на Републику Србију, на њене националне интересе на Косову, али и на Србе у јужној покрајини, поручио је данас председник Српске народне партије Ненад Поповић.

Лидер СНП-а је истакао да је овај злочин атак на политику стабилности и окупљања око најважнијих државних и националних интереса коју воде председник Републике и Влада, а све са циљем изазивања нових раздора и сукоба, не само међу Србима на Косову, већ и у Србији.

"Након снажно израженог јединства народа у јужној покрајини, који опет постаје снажан и политички и популациони фактор, уследили су напади на Србе, претња ратом и убиствима од стране терористе и злочинца Кадрија Весељија, и као врхунац нове хајке на Србе - убиство Оливера Ивановића. Ништа се не дешава случајно на Косову у ових неколико дана и све изгледа синхронизовано и планирано, поручио је Поповић.

Он истиче да је очигледно да снажна, самостална и независна Србија, која се бори за своје Косово и гради пријатељство са Русијом и другим важним државама, не одговара многима, који желе да је виде подељену, посвађану, понизну и слабу.

"Сада нам је најважније окупљање, мир у народу и јасна свест да смо нападнути и угрожени", закључио је Поповић.

ЕУЛЕКС ОСУДИО УБИСТВО ИВАНОВИЋА, ПОЗВАО НА БРЗУ АКЦИЈУ ПРОНАЛАСКА КРИВЦА

Мисија Еулекса саопштила је да снажно осудује "акт криминалног терора којим је данас окончан живот Оливера Ивановића" позивајући надлежне органе да спроведу брзу и ефикасну акцију проналаска кривца.

Председник Грађанске иницијативе СДП Оливер Ивановић умро је данас у Здравственом центру у северном делу Косовске Митровице пошто је на њега непозната особа испалила више хитаца из пиштоља.

"Мисија Еулекса позива надлежне органе да спроведу брзу и ефикасну акцију која ће довести до хапшења починиоца овог страшног злочина. Мисија је спремна да у складу са својим мандатом пружи одговарајућу помоћ", наводи се у саопштењу.
Шефица те мисије Александра Пападопулу изразила је у своје и име целе мисије саучешће породици и пријатељима Ивановића и позвала на све "оне који поседују било какву информацију која може довести до хапшења оних који су одговорни за смрт Ивановића, да се обрате надлежним органима".
Она је такође позвала "све припаднике заједнице да остану мирни и достојанствени у том тешком тренутку".

ГОЈКОВИЋ: УБИСТВО ОЛИВЕРА ИВАНОВИЋА УПЕРЕНО ПРОТИВ МИРА И СТАБИЛНОСТИ У РЕГИОНУ

Председница Скупштине Србије Маја Гојковић најоштрије је данас осудила убиство Оливера Ивановића у Косовској Митровици и оценила да је тај злочин уперен против мира и стабилности у региону.

"Најоштрије осуђујем беспризорни терористички акт убиства Оливера Ивановића, који је уперен против свих Срба на Косову и Метохији, државе Србије, мира и стабилности у региону. Овај гнусни и кукавички чин захтева осуду и хитну реакцију органа Еулекса и Унмика како би починиоци овог злочина што пре били изведени пред лице правде", навела је Гојковић у саопшењу.

Додала је да очекује да се неизоставно изађе у сусрет захтеву државних органа Србије да учествују у спровођењу истраге о убиству Ивановића на територији Косова.

"У име Народне скупштине Републике Србије и своје име упућујем најискреније и најдубље саучешће породици Оливера Ивановића. У овом тешком тренутку, иако то не може да представља довољну утеху, желим да нагласим да ће Србија инсистирати на спровођењу правде и да овај злочин неће проћи некажњено", наводи се у саопштењу.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Брат Оливера Ивановића: Истину ће однети под земљу

НАТО ОСУДИО УБИСТВО ИВАНОВИЋА


НАТО је данас осудио убиство Оливера Ивановића и апеловао на све стране да покажу уздржаност и омогуће правосудним органима да спроведу свеобухватну истрагу.


"Кфор наставља да гарантује безбедност и сигурност и слободу кретања широм Косова на основу Резолуције СБ УН 1244", рекла је за Тањуг портпаролка НАТО-а Оана Лонгеску.


РУСИЈА: УБИСТВО ИВАНОВИЋА ДОПРИНОСИ АТМОСФЕРИ ТЕРОРА

Русија је данас најоштрије осудила убиство српског политичара Оливера Ивановића на Косову као кукавички чин и изразила наду да ће оно бити детаљно истражено, саопштило је данас руско министарство спољних послова.

"Покушаји да се таквим методама постигну политички поени доприносе погоршању атмосфере терора и рецидив је међуетничког конфликта у региону", наведено је у саопштењу министарства, преноси ТАС С.

Русија, како се наводи, позива све међународне мисије на Косову да свој мандат искористе да предузму свеобухватне мере за спрецавање евентуалних инцидената у региону.

ЕУ ОШТРО ОСУДИЛА УБИСТВО, ПОЗИВА СВЕ СТРАНЕ НА СМИРЕНОСТ

Европска унија оштро је осудила јутрошње убиство лидера Грађанске иницијативе Србија, демократија, правда, Оливера Ивановиц́а у Косовској Митровици и изразила саучешеће његовој породици - изјавила је портпаролка ЕУ за спољни политику и безбедност Маја Коцијанчич.


"Очекујемо да релевантне косовске власти за владавину права не штеде напоре да нађу починиоце и да их изведу пред лице правде без одлагања", рекла је она.

Еулекс ће подржати локалне власти у складу са својим мандатом, додала је Коцијанчич.

ЕУ "позива све стране да покажу смиреност, да буду уздржане како би владавина права и правда могле да заузму своје место".

Коцијанчић је рекла да убиство Ивановића "мора да наиђе на најоштрије осуде".
ГРАДОНАЧЕНИК РАКИЋ: ПУЦАЊ У СВАКОГ СРБИНА КОЈИ НИЈЕ ЖЕЛЕО ДА НАПУСТИ ОГЊИШТЕ

Градоначелник северне Косовске Митровице Горан Ракић оценио је данас да је убиство председника Грађанске иницијативе СДП Оливера Ивановића "пуцањ у сваког Србина који није желео да напусти своје огњиште" и затражио од Полиције Косова, Еулекса и КФОР-а да што пре открију извршиоце тог злочина. Ракић је у саопштењу изразио уверење да одговорност за убиство "лежи и на онима који су без иједног доказа Оливера Ивановића оптуживали за злочине у претходних пар година".

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Расим Љајић у сузама: Не верујем да ћемо икада да сазнамо ко је убио Оливера Ивановића

"Пуцањ у Оливера Ивановића је пуцањ у све нас који се боримо за Косовску Митровицу. Свега пар дана након што је Стејт департмент најавио могуће терористичке нападе на северу Косова и Метохије догодио се овакав злочин па се питам зашто нико није ове најаве узео у обзир и превентивно деловао како би се ово спречило", навео је градоначелник северне Митровице.

Ракић је позвао грађане да остану мирни и уздржани, а косовску полицију да појача присуство на свим виталним тачкама у Косовској Митровици.

"Празна обећања како институције чине све што је у њиховој моћи више нећу прихватати", додао је Ракић.

ХАРАДИНАЈ: УБИСТВО НЕ КОРИСТИТИ ЗА БЛОКАДУ ДИЈАЛОГА

Косовски премијер Рамуш Харадинај огласио се око поднева поводом убиства српског политичара Оливера Ивановића оценом да то убиство не треба да блокира дијалог Београда и Приштине.

"Злоупотреба овог трагичног дела у сврху дневне политике, чак и за блокирање процеса који имају за циљ нормализацију односа Београда и Приштине противи се логици и духу сарадње", написао је Харадинај на свом Фејсбук профилу.

ТАЧИ ОСУЂУЈЕ, ПОЗИВА ГРАЂАНЕ СЕВЕРА ДА САРАЂУЈУ СА ПОЛИЦИЈОМ
Косовски председник Хашим Тачи оштро је данас осудио убиство лидера ГИ СДП Оливера Ивановића у Косовској Митровици и позвао становнике севера Косова да сарађују са полицијом.

Он је на Фејсбуку позвао снаге безбедности да "што пре расветеле околности смрти како би починиоци били приведени правди", преноси АП.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Супруга Оливера Ивановића: Опет ми га узеше (ФОТО)

ЦВИЈАНОВИЋ: УБИСТВО ИВАНОВИЋА СТРАШАН И НЕДОПУСТИВ ЧИН

Премијерка Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је да је убиство лидера Грађанске иницијативе СДП Оливера Ивановића страшан и недопустив чин.

"Треба да се види због чега постоји ликвидација те врсте, на који начин ће ствари бити доведене на чистац и како ће бити санкционисани одговорни за тај гнусни чин", рекла је Цвијановићева новинарима у Сарајеву.

Она је упутила телеграм саучешћа породици Ивановић, пријатељима и сарадницима, изражавајући наду да ће починиоци бити брзо изведени пред лице правде.

"Осуђујем сваки вид насиља и надам се да ће починиоци бити брзо изведени пред лице правде", навела је премијерка РС.

ЕУЛЕКС ТРАЖИ ДА СЕ ПРОНАЂУ УБИЦЕ

ЕУ снажно осуђује убиство Оливера Ивановића које се догодило јутрос и позива институције на Косову и Метохији да учине све напоре да се пронађу починиоци, речено је Танјугу у ЕУЛЕКС-у у Приштини.

"Изјављујемо искрено саучешће породици Оливера Ивановића. Позивамо релевантне институције владавине права на Косову да уложе све напоре како како би се починиоци овог злочина што пре пронашли и извели пред лице правде", рекла је за Тањуг портпаролка ЕУЛЕКС-а Драгана Соломон.

ХАН ОСУДИО УБИСТВО, ПОЗИВА НА СМИРЕНОСТ

Европски комесар за проширење и суседску политику Јоханес Хан најоштрије је осудио убиство Оливера Ивановића и позвао све актере на смиреност, истовремено наглашавајући да дијалог Београда и Приштине треба што пре наставити.

"Снажно осуђујем убиство Оливера Ивановића и упућујем саучешће његовој породици и пријатељима. Сви актери морају да остану смирени, делују одговорно и омогуће правосудним органима да спроведу истрагу и починиоце приведу правди", написао је Хан на свом Твитер налогу.

Он је додао да нема алтернативе дијалогу који, како је навео, "мора да се настави што пре".

РАМА И МЕТА О УБИСТВУ ИВАНОВИЋА

Председник Албаније Иљир Мета и премијер Еди Рама осудили су убиство Оливера Ивановића и оценили да оно подстиче мржњу и напетост.

"Дубоко огорчење трагедије Оливера Ивановића, акција намере која подстиче мржњу и напетости. Напори за дијалог и мир морају бити настављени. Морају бити продубљени", написао је Рама на Твитеру.

Мета је позвао на, како се наводи, мирну процену ситуације истакавши да овај злочин не треба да утиче на важан процес бриселског дијалога.

ФАБРИЦИ: ИНСТИТУЦИЈЕ КИМ ДА ПРИВЕДУ ПРАВДИ ПОЧИНИОЦЕ
Шеф делегације Европске уније у Србији Сем Фабрици изјавио је саучешће породици убијеног Оливера Ивановића и позвао релевантне косовске институције да не штеде труд да пронађу и приведу правди починиоце без одлагања.

"Убиство Оливера Ивановића у Косовској Митровици заслужује од Европске уније јаку осуду", рекао је Фабрици и додао да ће ЕУЛЕКС подржати институције у складу са својим надлежностима на Косову.ОЕБС ОСУДИО УБИСТВО

Шеф Мисије ОЕБС на Косову амбасадор Јан Брату изјавио је данас да је шокиран и веома жалостан поводом убиства Оливера Ивановића у Северној Митровици, објавила јер та организација на Фејсбуку.

"Он је био један од најугледнијих представника косовских Срба скоро две деценије. Показао је неумољив ангажман у корист своје заједнице и био је цењен саговорник на Косову", рекао је Брату и додао да је његово убиство "дубоко узнемирујуће".

Он је казао да је имао привилегију да га лично упозна пре неколико година, као и да је увек ценио његов "интелект, прибраност и посвећеност".

ДОДИК: УДАР НА СТАБИЛНОСТ СРБИЈЕ И СЕВЕРА КОСОВА

Председник Републике Српске Милорад Додик саопштио је да су грађани РС шокирани убиством лидера Грађанске иницијтиве СДП Оливера Ивановића и оценио да је то удар на стабилност Србије и северног Косова.

"Тај злочиначки чин представља класичан удар на стабилност Србије и Севера Косова, на залагање руководства Србије које је дало свој немерљиви допринос на тешком послу изградње мира и поверења меду људима на Космету," навео је Додик
МАРКО ЂУРИЋ: ПРЕКИДАМО ДИЈАЛОГ, ДЕЛЕГАЦИЈА СЕ ВРАЋА У ЗЕМЉУ

Убиство Оливера Ивановића је злочиначки и терористички чин, који за циљ има да дестабилизује ситуацију на КиМ и то је напад на цео спрски народ, рекао је данас директор канцеларије за КиМ Марко Ђурић.

"Циљ је да се изазове хаос и да се српски народ на КиМ и цела Србија гурну у пакао сукоба", рекао је Ђурић новинарима у Бриселу где је данас требало да предводи делегацију Београда у техничким преговорима са Приштином.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - АТЕНТАТ У КОСОВСКОЈ МИТРОВИЦИ: Убијен Оливер Ивановић (ФОТО)

Упитан како ће убиство Оливера Ивановића утицати на наставак дијалога и да ли ће делегација Београда учествовати у дијалогу који је данас требао да се настави, Ђурић је рекао:

"О чему сада да разговарамо? Одмах се враћамо за Београд".

Ђурић је истакао да одговори за убиство Ивановића морају да буду кажњени.

"Ко год да стоји иза овог напада, а знамо да су претходних дана Србији претили, и ратом од Кадрија Весељија, различитих Албанаца до разних других који су претходних недеља без икаквих реакција међународне заједнице нападали српску имовину...Ко год да стоји иза овога, било да стоји албански, српски или било који други криминалци, морају да буду кажњени и изведени пред лице правде", рекао је Ђурић.

Он је нагласио да је ово покушај да се српски народ на КиМ гурне у хаос и да се Србија гурне у хаос.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - САРАДНИЦА ОЛИВЕРА ИВАНОВИЋА: Нико није чуо пуцњаву, мртвог га је нашла комшиница испред канцеларије

"Ово је напад на цео српски народ и злочиначки, терористички чин који мора да буде и биће кажњен", рекао је Ђурић.


МИХАЈЛОВИЋ: ОВО НЕЋЕ ДОПРИНЕТИ МИРУ И БЕЗБЕДНОСТИ НА КиМ

Потпредседница Владе Зорана Михајловић рекла је, поводом убиства Оливера Ивановића, да то не може допринети миру и безбедности на КиМ и да се нада да ће починиоци бити откривени и да ће одговарати.

"Трагедија. Саучешће породици. Али ово не може да допринесе миру и безбедности на КиМ. Као ни запаљиве поруке албанских политичара који поручују Србима да се не враћају на Косово. Српска влада се залагала и залагаће се за безбедност и мирно решење питања Косова", рекла је Михајловић.


ДСС: СУРОВО СМАКНУЋЕ ОЛИВЕРА ИВАНОВИЋА - ШОК ЗА ОТРЕЖЊЕЊЕ

Демократска странка Србије (ДСС) саопштила је да трагична судбина председника ГИ СДП Оливера Ивановића који је јутрос убијен у Косовској Митровици, на бруталан начин опомиње да стање безбедности српског народа на Косову и Метохији није ни приближно онако како се у јавности представља.

У саопштењу ДСС је навела да је шокирана вешћу да је Ивановић сурово смакнут испред својих страначких просторија.

"Потребно је променити политику државе према питању Косова и Метохије и уложити искрене напоре да се о томе постигне јединство српског народа, без обзира на све разлике о другим политичким питањима", наводи се у саопштењу.

Додаје се да је убиство Оливера Ивановића последњи у низу нерасветљених злочина почињених на северу Косова и Метохије последњих година.

"Дужност је државе Србије да се неодложно, у потпуности и најенергичније ангажује да овај злочин не остане некажњен. То је једини начин да се промени садашња атмосфера страха и несигурности која влада у нашем народу и обезбеди његов опстанак у овом делу Србије", навела је ДСС.


ШУТАНОВАЦ: ИВАНОВИЋ БИО ЧОВЕК МИРА И ТОЛЕРАНЦИЈЕ

Лидер ДС Драган Шутановац рекао је, поводом убиства Оливера Ивановића, да је он био човек мира, а да је обавеза свих да се не дозволи да завлада "свет прошлости из кога су полетели ти меци".

"У времену сукоба и мржње, Оливер Ивановић је био човек сарадње и толеранције. Оливер је био човек мира. Као таквог ћемо га памтити. Обавеза свих нас је да не дозволимо да завлада свет прошлости из кога су полетели ови меци. Најдубље саучешће његовој породици", написао је Шутановац на Твитеру.ВЛАДА ТЗВ. КОСОВА ОСУДИЛА УБИСТВО ОЛИВЕРА ИВАНОВИЋА

Влада тзв. Косова осудила је јутрошње убиство лидера Грађанске иницјативе Србија, демократија, правда Оливера Ивановића у северном делу Митровице.

"Влада самопрокламованог Косова оцењује да убиство Оливера Ивановића представља изазов за владавину права и све покушаје успостављања реда на целој територији Косова. Насиље је неприхватљиво", наводи се у саопштењу.

Влада позива све грађане да сарађују са органима реда у расветљавању убиства Ивановића, а од снага безбедности захтева да открију и приведу починиоце злочина.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Убијен Оливер Ивановић са пет хитаца, Србија прекида преговоре

СВЕТСКИ МЕДИЈИ: УБИСТВО ЋЕ ПОЈАЧАТИ ЕТНИЧКЕ ТЕНЗИЈЕ НА КОСОВУ

Светски медији пренели су данас вест о убиству Оливера Ивановића, а Асошиејтед прес оцењује да ће овај напад највероватније појачати етничке тензије на Косову.

Америчка агенција у извештају из Косовске Митровице јавља, позивајући се на Ивановићевог адоката, да је Ивановић подлегао повредама након што је јутрос упуцан испред просторија своје странке, а описује га као "једног од кључних политичара на северу Косова већином насељеном Србима". Америчка агенција подсећа да је косовски суд осудио Ивановића за ратне злочине почињене током сукоба 1998-1999, уз напомену да је пресуда поништена и да је поновно суђење било у току. Би-Би-Си у свом извештају наводи да је убијен истакнути српски политичар на Косову Оливер Ивановић, који је "сматран једним од умерених лидера косовских Срба".

И руска агенција Тасс пренела је да је лидер Грађанске иницијативе "Слобода, демократија, правда" Оливер Ивановић јутрос убијен у Митровици. Тасс преноси и да се људи у великом броју окупљају испред просторија седишта странке и болнице, као и да је полиција блокирала околне улице.

Француски медији известили су, позивајући се на изворе из Ивановићеве странке и његовог адвоата Небојшу Влајића, да је Ивановић, кога описују као важног српског политичара на Косову, јутрос убијен из ватреног оружја у српском делу Митровице.

"На челу локалне социјалдемократске странке, сматран је умереним српским политичарем у граду који остаје подељен на северни део, насељен Србима, и јужни део, насељен косовским Албанцима", наводи "Фигаро".

Радио Слободна Европа, коме је Ивановићеву смрт потврдио и главни тужилац у Митровици, Шуцри Суља, објавио је кратку Ивановићеву биографију, истичући да се на последњим локалним изборима 22. октобра 2017. због застрашивања на северу Косова, четворо са његове листе повукло, те да му је недавно у Северној Митровици запаљен аутомобил. На то подсећа и "Дојче веле", наводећи да је Иванових више од две године провео у притвору због наводног ратног злочина.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ПОСЛЕДНјИ ИНТЕРВЈУ ОЛИВЕРА ИВАНОВИЋА ЗА ''НОВОСТИ'': И поглед са терасе за мене је слобода

ФАЈОН: УБИСТВО ИВАНОВИЋА КУКАВИЧКИ ЧИН

Посланица Европског парламента Тања Фајон оштро је осудила убиство Оливера Ивановића и навала га ” кукавичким чином”.

Фајон је са заседања Европског парламента у Стразбуру позвала на нормализацију живота на Косову.

”Узнемиравајућа вест о убиству Оливера Ивановића. Оштро осуђујем овај кукавички чин. Сарадња и толеранција су прави пут према нормализацији живота људи на Косову, не меци, мржња и насиље”, поручила је Тања Фајон на свом Фејсбук и Твитер налогу.

РАДА ТРАЈКОВИЋ: ТЕЖАК ДАН ЗА СВЕ СРБЕ НА КОСОВУ

Бивша посланица у скупштини КиМ Рада Трајковић рекла је, поводом убиства Оливера Ивановића, да је за све Србе на Косову данас тежак дан.

"Када у друштву немате дијалог, сучељавања, аргументованих разговора, онда имате повратак на 90-те године. Ово је за све нас Србе на Косову тежак дан. Изгубили смо једног од водећих лидера", рекла је Трајковић за Курир.

ЈЕВТИЋ: УБИСТВО СВОЈЕВРСНИ ШОК

Министар за заједнице и повратак у косовској влади Далибор Јевтић изјавио је данас да је након јутрошњег убиства Оливера Ивановића у општинама на КиМ у којима Срби чине већину ситуација мирна и да нема већих проблема, осим нелагодности и немира. Јевтић је рекао да је је Ивановићево убиство својеврсни шок, који је у ионако напету ситуацију унео додатни немир.

"Овог јутра је у Косовској Митровици непријатна ситуација, унела је немир међу све који живе на овим просторима и који очекују да се што пре расветли ова ситуација", рекао је он.


ТАНИН ШОКИРАН УБИСТВОМ

Шеф Унмика Захир Танин шокиран је због убиства Оливера Ивановића, лидера Грађанске иницијативе Слобода Демократија Правда и снажно осуђује тај чин, саопштио је УНМИК.

"Танин верује да ће истражне власти радити брзо и ефикасно и уверава да су све међународне агенције на терену спремне да подрже власти како би помогле у хватању оних који су одговорни за овај злочин," наводи се на Твитеру мисије УН на Косову.

Танин изразава најдубље саучешће породици и пријатељима Ивановића.АДВОКАТИ: УБИСТВО ОЛИВЕРА ИВАНОВИЋА НЕНАДОКНАДИВ ГУБИТАК ЗА СВЕ ГРАЂАНЕ СРБИЈЕ

Адвокати Небојша Влајић и Љубомир Пантић оценили су данас да је убиство лидера Грађанске иницијативе СДП Оливера Ивановића "кукавички чин" и "ненадокнадив губитак за породицу и грађане Србије".

"Ово је тежак тренутак за све нас, не само за Оливерову породицу и пријатеље. Нема Србина који га није поштовао. Био је борац за слободу и борац за наш град, један од оних који су сачували Косовску Митровицу", казао је Влајић који је био Ивановићев бранилац у поступку за наводне ратне злочине над Албанцима.

Адвокат Љубомир Пантић казао је да је "нестао један велики борац и Србин".

"Оливер Ивановић никада није јавно рекао да страхује за свој живот. Имао је изузетну енергију, гледао је позитивно у будућност и никада није јавно казао да се оавко нешто може десити", рекао је Пантић.

Председник Грађанске иницијативе СДП Оливер Ивановић умро је у Здравственом центру у северном делу Косовске Митровице пошто је на њега непозната особа јутрос испалила више хитаца из пиштоља.ПАЛМА: УБИСТВО ИВАНОВИЋА ТЕРОРИСТИЧКИ АКТПредседник Јединствене Србије Драган Марковић Палма оценио је да је убиство лидера Грађанске иницијативе СДП Оливера Ивановића терористички акт који за циљ има дестабилизацију КиМ.

"Терористи на Косову и Метохији су убијали но сада убијају и дању. Порука терориста на дан када су требали да се наставе преговори у Бриселу и у време када се од стране албанских политичара најављује укидање Специјалног суда за ратне злоцине припадника ОВК је дестабилизација Косова и Метохије.

Оливер Ивановић је цео свој живот посветио одбрани српских интререса, посебно на северу Косова и Метохије, истакао је Марковић изразивши саучешће његовој породици.


КАРАЂОРЂЕВИЋ: УБИСТВО СА "МНОГО ИЗВРШИЛАЦА И РЕДИТЕЛјА"

Принц Александар Карађорђевић саопштио је да је убиство лидера Грађанске иницијативе СДП Оливера Ивановића ненадокнадив губитак за све којима су мир и правда на срцу, и оценио да оно "има много извршилаца и још више редитеља".

"Они који су покренули хајку на Ивановића, они који су саучествовали у његовом неоправдано дугом боравку у затвору, они који су имали слуха за све и свакога осим за невоље српског становништва на Косову и Метохији, они који и данас верују да се проблеми најуспешније решавају одстрелом политичких супарника, они су поново преживели и настављају свој злочиначки поход," навео је Карађођевић.


ДЈБ: УБИСТВОМ ИВАНОВИЋА СРБИЈА ИЗГУБИЛА ВЕЛИКОГ БОРЦА ЗА КОСОВО И МЕТОХИЈУ

Покрет ''Доста је било'' (ДЈБ) изразио је данас саучешће породици Оливера Ивановића и оценио да је његовим убиством Србија изгубила великог борца за Косово и Метохију, који се, како су навели, несебично давао.

"Ово је велики губитак и за све грађане Србије, нарочито грађане на Косову и Метохији. Оливер Ивановић је био искрени борац за људска права у северној српској покрајини. Залагао се за бољи живот Срба, али је несебично помагао и албанско становништво о чему никад није лично говорио", наводи се у саопштењу.

Додају да од надлежних органа очекују "брзо и ефикасно привођење правди убица и налогодаваца".

"На власти у Београду и у Косовској Митровици је СНС. На власти у Приштини је Харадинај уз подршку СНС-а. Оливер Ивановић је био једини опозициони политичар у Косовској Митровици. Речи су јефтине и уместо њих очекујемо само дела", саопштио је ДЈБ.

Покрет је изразио саучешће породици Оливера Ивановића, лидера Грађанске иницијативе СДП који је јутрос убијен у северном делу Косовске Митровице, наводећи да су "њихова жртва и губитак немерљиви".

Председник ДЈБ Саша Радуловић изразио је раније данас на свом Твитер налогу саучешће породици Оливера Ивановића и додао да очекује реакцију надлежних органа.


ЛЕВИЦА СРБИЈЕ: БЕЗУМНИЦИ И ЗЛОЧИНЦИ УБИЛИ ИВАНОВИЋА

Лидер Левице Србије Борко Стефановић изразио је наду да ће што пре одговарати "безумници и злочинци" који су јутрос у Косовској Митровици убили председника Грађанске иницијативе СДП Оливера Ивановића.

У изјави новинарима у Београду, Стефановић је изразио наду да ће правда што пре бити испуњена, односно да ће злочинци што пре бити изведен пред лице правде.

"Ово је страшно што се догодило. Ти људи који су то урадили, ја не знам шта су они мислили да зауставе. Једино су зауставили једног сјајног човека и унесрећили његову породицу. Не видим шта друго су починоци злочина постигли", казао је Стефановић.

Он је казао да је Оливер Ивановић био стуб нормалности и снаге у потпуном хаосу, насиљу и безакоњу, и да Србија има "дуг према Ивановићу, његовој породици, будућим генерацијама и себи, као народу".

"Мислим да је целу земљу потресао овај страшан злочин над једним дивним, храбрим поштеним човеком. Оливер Ивановић био је симбол борбе за права Срба на Косову и Метохији, који је остајао тамо где други нису смели", казао је Стефановић.

Он је казао да је да "сва наша помоћ и подршка" треба да буду уз његову породицу.

"Та породица је највећа жртва, јер су изгубили дивног оца и дивног човека. Изгубила је и цела Србија човека који је симбол отпора издржљивости и снаге. Он је многима од нас био пријатељ", казао је Стефановић.

Додао је да треба сачекати крај истраге да се види да ли ће се било шта установити.

"Наравно да имам сопствене сумње, јер живимо у земљи препуној страха и насиља. Надам се да ће и Запад на Косову и Метохији показати да има било какав капацитет, и да о било чему брину, осим о својим платама тамо. С друге стране, српски органи могу да покажу да имају домашаја на Косову и Метохији", казао је он.

фото Танјуг


УДРУЖЕЊЕ СРБА СА КиМ: УБИСТВО ИВАНОВИЋА НАЈЕЗОБЗИРНИЈИ НАПАД

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (162)

Деки

16.01.2018. 10:59

Делегација Београда не треба да се враћа у Београд, већ право у Косовску Митровицу да иде, заједно са председником државе на челу, да пружи помоћ и подршку том напаћеном народу доле! Оставите се запаљивих говора из београдских фотеља, покажите подршку нашем народу доле, са највишег нивоа. Није им довољно да гледају подршку са другог дневника, урадите то конкретно и недвосмислено, а од ваших западних пријатеља и америке тражите гаранције за безбедност.

Бен Акиба

16.01.2018. 11:23

@Деки - Па они каубоји преко баре су ово све и осмислили. Арнаути су пуки извођачи радова. Биће рата нажалост......Ал шта ћемо кад нам је ''кућа насред пута'' што рече благопочивши Патријарх Павле.

markom

16.01.2018. 11:15

Đuriću, ne tupi, nego  na Kosovo i da vas ne vidimo dok se ne ralizuju svi planovi i povratak naroda i imovine.

Darko

16.01.2018. 11:25

KFOR da pojača svoje prisustvo na KiM , i garantuje Srbima opstanak i bezbednost.

Vlado

16.01.2018. 11:27

Pa ljudi ima li kraja ovoj anarhiji na Kosovu? Strasno mi je zao Ivanovica, covek se svakako namucio i sad ubistvo...katastrofa!

Viktor

16.01.2018. 11:28

Ma kakvi pregovori sa teroristima, nema pregovora dok svi teroristi ne odgovaraju pred sudom.

Janoš

16.01.2018. 11:29

zlocinci su pucali u sve nas, a ubili su jednog divnog coveka za kojim place cela Srbija.

Maja

16.01.2018. 11:30

Ne bi me čudilo da naša delagacija produži put Kosova, da da podršku porodici nastradalog i da podršku našem narodu!

Nikola

16.01.2018. 11:35

Jel ovo politika mira i bezbednosti za koju se zalažu šiptari!? Iskreno saučešće porodici nastradalog.

Darko

16.01.2018. 11:36

Nije dovoljno da Umnik ovo osudi, nego da kazu da li su u stanju da zastite Srbe. Ocigledno da nisu.

Sreta

16.01.2018. 11:36

Eto kako pregovaraju Albanci, eto koliko je njima stalo do pregovora i dogovora. Još jedno stravično ubistvo u nizu koje su počinili nad nedužnim Srpskim stanovništvom. Hoće li Evropa i dalje mirno gledati kako Albanci vrše egzodus nad Srpskim stanovništvom?

Smederevac

16.01.2018. 11:36

Za ovo je direktno odgovorna medjunarodna zajednica koja za 18 godina, koliko je u juznoj srpskoj pokrajini, nije uspela da se izbori sa teroristima OVK...

Vanja

16.01.2018. 11:39

Da već godinama nije popustljiva međunarodna zajednica prema političarima iz Prištine, ovo se ne bi desilo.

šale

16.01.2018. 11:41

Ne samo da neće doprineti tome, nego moramo trezvenim odlukama i ponašanjem učiniti sve, da ovaj atentat ne destabilizuje Srbiju, a što je i cilj albanaca i to glavni.

Anica

16.01.2018. 11:42

Najostrije osudjujem napad i ubistvo Ivanovica! Ocekujem da se zlocinci izvedu pred lice pravde i odgovaraju za svoje postupke!!

Miro

16.01.2018. 11:43

Ne samo da neće doprineti tome, nego moramo trezvenim odlukama i ponašanjem učiniti sve, da ovaj atentat ne destabilizuje Srbiju, a što je i cilj albanaca i to glavni.

Sharktaxi

16.01.2018. 11:48

Nece biti rata.. i NE SME da ga bude!!! Jer oni koji su pucali to bi i zeleli li! Oliver to nikada ne bi pozeleo.. Strpljen, spasen... Svako ce odgovarati za svoja dela, na ovom ili onom svetu.. Neka je Oliveru vecna SLAVA i HVALA !!!

Mira

16.01.2018. 11:48

Da ima pravde za nas nebi Oliver Ivanovic bio ubijen. Velika tuga za jos jednim ubijenim Srbinom saucesce porodici.

Branko

16.01.2018. 11:50

Svi osudjuju svi su sokirani ,cak i euleks koji hteo da Ivanovica osudi za zlocine,..... sve ce na ovom ostati dok i nekog drugog ne ubiju Porodici Ivanovic saucesce.

brkacrni

16.01.2018. 11:50

Desilo se ubistvo koje poremetiti odnose sa vladom KiM jer je upravo ona doprinela da izvrse atentat na Olivera Ivanovica.

Zdravko

16.01.2018. 11:51

Naci zlocince i direktno u Hag na 20 godina sudjenja i jos toliko da robuju za kaznu za zlocin!!!

ivana

16.01.2018. 11:54

Jos jedan ne duzan zivot ugasen a samim tim uzdrmana bezbednost Srba na Kosovu koja moze doprineti losem razvoju daljih pregovora.

драгана

16.01.2018. 23:48

@ivana - Srbi na KiM nisu bezbedni decenijama.Atentat na Ivanovića tu ne menja ništa.Atentat je svojevrsna poruka i opomena.Svaki Srbin koji danas sa porodicom živi na KiM jeste Oliver Ivanović.

šicer

16.01.2018. 11:55

Sučešće porodici Ivanović a zlotvore koji su ovo učinili ne samo porodici nego celoj Srbiji odgovoriti na adekvatan način.

Ana

16.01.2018. 11:57

Moram priznati da me sokirala ova strasna vest. Koliko god se Srbija trudila da odrzi mir, neko trazi sukobe i rat. Saucesce porodici Olivera Ivanovica.

Danilo

16.01.2018. 11:57

Ovo ubistvo je samo iz jednog razloga, da se pojačaju etničke tenzije , da se ne dođe do mirnog rešenja za Kosovo. Nekom mir nikako ne odgovara.

Bojan

16.01.2018. 11:58

Iskreno saučešće porodici mučki ubijenog Olivera Ivanovića. Neka mu je slava i hvala.

Ela

16.01.2018. 11:59

Nažalost, u Haškom tribunalu su osuđivani samo Srbi! A zločinci kao ovi nikada tamo nisu dospeli niti će...

Vlada

16.01.2018. 12:01

Šiptari su se previše osilili i mislim da ih nikakva osuda koja dolazi iz EU ili od EULEX-a neće zaustaviti jer imaju mnogo većeg zaštitnika, SAD.

jovana

16.01.2018. 12:03

ubistvo Ivanovića će izazvati veliko ogorčenje ljudi u severnom delu Mitrovice

irinej

16.01.2018. 12:04

jezivo je to da neko ko je posvetio celog sebe u borbi za prava Srba na Kosovu tako završi

Simica

16.01.2018. 12:08

Ovo što se jutros dogodilo u Kosovskoj Mitrovici je šok i nadam se da će uskoro da se rasvetli ovo gnusno ubistvo.

tuga

16.01.2018. 12:45

@Rastko - e sta napali bi Albaniju...tuga u velika tragedija,iskreno saucesce porodici

Zoran

16.01.2018. 12:09

Saucesce porodici. Ocekivao sam nemire ali ne i ubistava. Cim su Ameri predupredili gradjane da ne idu na severu Kosova i Metohije moglo se ocekivati da nesto pripremaju. Novinari trebalo bi da pitaju Amere odakle im te podatke i kolko su oni ukljuceni u pripreme nemira i atentata.

"Alle Serben müssen sterben"?

16.01.2018. 12:11

Ал' је ЕУ оштра! Је л' пронађоше убице српских жетелаца, дечака који су се купали у реци, младића у кафићу, организаторе мартовских погрома... Да ли ће и у Србији све да прође на осуди и драматичном монологу?

Rastko

16.01.2018. 12:11

Emocije su jedno a realnost nesto sasvim drugo sto svakako nije na nasoj strani i nece jos dugo biti !! Tako da MIRNA glava bolje razmislja !!!

драгана

16.01.2018. 17:20

@Bojana - Srbi na Kosovu se ne ubijaju sami.Ubijaju ih decenijama. Ovako,divljački,jer divljaci ne znaju za čojstvo.

драгана

16.01.2018. 17:19

@Jovanka - Vi ,"Jovanka" ,situaciju do atentata na Ivanovića vidite kao stabilnu?Moram da Vas pitam: jeste li Vi sa Kosova i Metohije?Ili situaciju ocenjujete po vestima iz medija?

tea

16.01.2018. 12:20

Covek je pred sobom imao toliko toga da zavrsi, da radi, da uziva, a ovako je zavrsio.

Dejan Stanojević

16.01.2018. 12:21

Zašto velika većina optužuje da su Albanci bas ubili Ivanovića? A šta ako je bas naprotiv drugačije, vrlo moguće da su ga bas naši ubili!!! Saučešće porodici!!

Goran

16.01.2018. 12:21

Cilj ovakvih napada je zastrasivanje srpskog naroda, i stvaranje haosa i konflikata medju stanovnistvom.

драгана

17.01.2018. 09:21

@Goran - Zastrašivanje naroda koji po hleb ide pod oružanom pratnjom?Konflikti među stanovništvom? Mislite na ono kada se dve babe posvađaju oko kafe?

olivera

16.01.2018. 12:22

Dokle ce nas ubijati kao macice i da niko nece biti odgovoran??? Saucesce porodici. Strasna vest. Nadam se da ce krvnici biti otkriveni expresno ali i nalogodavci ovog atentata!!!

SANJA

16.01.2018. 12:23

Ubistvo Ivanovica je veliki napad na sve nas i ne sme da ostanu ne kaznjeni pocinioci.

milica

16.01.2018. 12:26

Svima je jasno sta je cilj, jednog ovakvom dogadjaja, ali ne smemo im to dozvoliti .

Deda

16.01.2018. 12:32

Iskreno saučešće porodici. Ovakvo licemerje svetskih moćnika nije, prvi a ni na žalost poslednji put, da osuđuju zločin nad srpskim življem. Imaju moć i potstiču svojim ne činjenjem terorizam.

sonja

16.01.2018. 12:33

Kako će nas sada svetski mediji predstaviti. Treba istrajati, najveći pritisak dosada.

драгана

16.01.2018. 23:37

@Dragon - Šiptari ne znaju šta su rwzolucije i ne zanimaju ih rezolucije. Isto je i sa ljudskim pravima ispisanim na papiru.

SASA

16.01.2018. 12:40

Njegovo ubistvo predstavlja udar na stabilnost Srbije i Severa Kosova, Na zalaganje rukovodstva Srbije koje je dalo svoj nemerljivi doprinos na teškom poslu izgradnje mira i poverenja medu ljudima na Kosmetu,

luka

16.01.2018. 12:42

Ovo je veliki gubitak za sve građane Srbije, naročito građane na Kosovu i Metohiji. Zalagao se za bolji život Srba, ali je nesebično pomagao i albansko stanovništvo o čemu nikad nije lično govorio

Marina

16.01.2018. 12:52

Albanci se nece smiriti! Ne zele oni dobre odnose sa Beogradom! Nadam se da ce se krivci vrlo brzo pronaci!

Mario

16.01.2018. 12:59

Jasno je da kosovske vlasti prizeljkuju haos i prekid dijaloga u Briselu, zato su se i odlucile na ovaj zlocinacki poduhvat.

dragan

16.01.2018. 13:00

Još jedan u nizu sramotni čin Šiptara.I dokle će više ta EU biti slepa na srpske žrtve.Vučić je upravu što je povukao delegaciju iz pregovora.

Marko

16.01.2018. 13:06

Udruženi zločinački poduhvat, jer kako drugačije oceniti konstantno ugrožavanje bezbednosti Srba na Kosovu prema svim merilima medjunarodnog prava!

Milena

16.01.2018. 13:08

Ovo je još jedan dokaz da je položoj Srba na Kosovu životno ugrožen, i sve se to odigrava pod okriljem međunarodne zajednice, na dan kada je trebalo da počne novi ciklus pregovora. Sistem zastrašivanja Srba, Srbije. Ne može to doveka tako!

драгана

16.01.2018. 22:05

@Milena - Tako je,Milena!Preseliti se sa svojom porodicom,recimo, evo baš u Kosovsku Mitrovicu.Pa onda da čujemo Vaše hrabre uzvike.Ove hrabrosti iz fotelje ne znače ništa.

MIRA

16.01.2018. 13:19

Nadam se da nas ovo nece uzdrmati nego ujediniti i motivisati da nam bude svima bolje.

Mirjana Benic

16.01.2018. 13:25

E, Evropu bas zabole...Da su hteli , odavno bi sredili te odnose. Da smo mi drzava Izrael , odavno bi oni bili na strani pravde ili " nepravde".. Da su mudri i da ustanove drzavu dva entiteta, kad vec ne moze drugacije..

toni

16.01.2018. 13:33

EU poziva na smirenost, svi pozivaju na smirenost! Pa dokle bre vise? Albanci ne zele saradnju sa Beogradom i ne zele srbe na Kosovu. To je njihov cilj... A mi nemamo sta vise da cekamo, nego sami da resavamo situaciju!

Rastko

16.01.2018. 13:38

Ivanovic je bio previse opasan SVEDOK za sve siptarske zlocince koji treba da odgovaraju pred specijalnim sudom pa je njegovo ubistvo opomena svim potencijalnim svedocima !!!!

Rastko

16.01.2018. 13:40

Nadam se da ima jos hrabrih ljudi koji ce svedociti o zlocinima Albanaca koji su Srbima vadili organe u zutoj kuci !!!

Rastko

16.01.2018. 13:43

Bitno je da se mi ovde emotivno izlaprdamo a tesko onima koji zive na Kosovu koji svakodnevno moraju da gledaju u nisan i kada po hleb idu !!!

Rastko

16.01.2018. 13:44

Manje price a vise konkretnih akcija od strane onih koji zaista mogu nesto korisno da ucine za Srpski narod na Kosovu !!

ZoZoNaC

16.01.2018. 13:53

Haradineju šta veliš ne koristiti za blokadu dijaloga pa ne naravno ali ovo ubistvo si ti odgovoran to ti je još 50 godina robije!

Rastko

16.01.2018. 13:58

Srbija treba da ide samo napred svojim putem i da insistira da svi zlocinci odgovaraju !!!

Vlada Legenda

16.01.2018. 14:26

Realno,Srbiji treba grupa visoko obučenih agenata ubica,da bi eliminisali sve one koji rade protiv nas,naručioce ovog zločina!Glava za glavu!

Marija

16.01.2018. 14:41

Ubistvo je strasan cin koji nije samo ubistvo Olivera Ivanovica vec i pretnja svim Srbima na Kosovu.

драгана

16.01.2018. 22:02

@Marija - Pokušaj?Odakle to zaključuje te,Marija?Iz Beograda,Kragujevca, Novog Sada,Pariza,Beča?Pošto ne živite na Kosovu i Metohiji.

Vlada Legenda

16.01.2018. 15:09

I da mi je samo znati kakva strana agentura lupa minuse na moj prethodni komentar!Da nisu možda pacifisti,svi puni želje za mirom,dok Srbe ubijaju po tom Kosovu!?Državo,otvori oči, reaguj,ili ovo što se desilo Oliveru sledi svima nama!

kletva

17.01.2018. 03:03

@ceca - Tacno, iskreno zelim da "jadni i zlostavljani" albanci sto pre napune evropske zemlje, neka se masovno isele sa naseg Kosmeta. Neka i oni koji su ih branili osete pored kakvih necivilzovanih, zatucanih zveri smo morali da zivimo. Neka oni postanu vasa briga sto pre!!!

Dijasporac

16.01.2018. 15:47

Koliko mogu da primetim, NIKO od albanskih politicara se nije setio da izjavi saucesce porodici...

Душан Павловић

16.01.2018. 16:17

Најогавнија изјава ЕУ коју слушамо годинама уназад. И ја то осуђујем из моје собе, док ово пишем. Ужас.

Vlada Legenda

16.01.2018. 16:30

"Pozdrav" za minus-botove kojima očigledno nije sveta ni ljudska žrtva Olivera Ivanović ,a to su upravo oni,što domaći izdajnici,što strani plaćenici, koji će se svojski potruditi da u narednom periodu marginalizuju ovaj zločin, kao što to danas već rade šiptarski zvaničnici, a sve u okviru opšteg cilja da se Srbiji nametne priznavanje nezavisnosti Kosova!Uvedite kontrolu ko i sa kojih adresa šalje minuse na odbranu srpskog patriotizma!Počivaj u miru,Olivere....

Jasenovac

16.01.2018. 17:56

@Vlada Legenda - Ti si ocigledno zalutao! Minus poeni pokazuju da se ljudima ne svida ubistvo odnosno sve suprotno od onoga sto ti mislis!

Nisi ukapirao

16.01.2018. 18:32

@Vlada Legenda - Postoji razlog zasto se ostavljaju minusi.Ako ti se nesvidja vest stavljash minus, sta da stavim dopada mi se.Jel si ti lajkovao da ti se dopada ova vest? Zasto?

zabrinuti

16.01.2018. 18:25

pazi nato osude:da je Srbija krivac, bila bi vec bombardovanaa kada su siptari krivci, onda se pozivaju sve strane na uzdrzanostvec vidjen scenariosaucesce porodici i prijateljima

Ивица

16.01.2018. 18:47

Убиство Оливера Ивановића је несумњиво усмерено против процеса помирења на Балкану и свако нормалан без обзира ком народу припада треба и мора да га осуди. Вук Драшковић је свакако један од ретких разумних политичара на нашим просторима који тежи помирењу и његова реакција је добра а и очекивана.

citalac

16.01.2018. 23:18

@Dane - Ameri ne "predosete" vec "pripreme" sve pa i ovo. Oni su i sada spremni da krenu da gaze i istrebe i zadnje na-Albance sa Kosova

Slobodan J. - Beograd

16.01.2018. 23:29

Političari hitno puške u ruke i u prve borbene redove da branite ovaj srpski NAROD!

Rile

16.01.2018. 23:45

Kad ce se naci jednom u Srbiji pametan covek da dozvoli Rusima da izgrade baze u Srbiji to nam je jedini spas.

DeliR

17.01.2018. 00:12

Jasno je da su nalogodavci isti ljudi koji su ga strpali i drzali u zatvoru.

saucesce

17.01.2018. 02:54

Pocivajte u miru dragi Olivere. Svi cemo mi da odemo pre ili kasnije, a vi cete ostati u najlepsem secanju kao neko koga nizu zaplasili ili oteralii. Borili ste se do kraja. Pitam se zasto najabolji odlaze, sto to nije bio ciga Ceda ili Milo milogorac npr? Strasno