ЛЕСКОВАЦ – Упркос уверавањима стручњака да је покретање производње у фабрици јужнокорејске корпорације „Јура“, која у Лесковцу запошљава више од 2.800 радника, опасно по ширење епидемије вируса корона пословодство ове компаније је ипак одлучио да од уторка настави са радом - смањеним капацитетом. Оно се је обавезало да ће поштовати препоруку лесковачког Завода за јавно здравље(ЗЗЈЗ) о 50 радника на 5.000 метара квадратних и није прихватило сугестију струке да затвори производне погоне на 14 дана. Радници тврде да линијска производња у „Јури“ неће моћи да функционише са тако малим бројем запослених. Они су уверени да препоруке епидемиолога неће бити поштоване и због тога на друштвеним мрежама најављују штрајк.

Чланови Градског штаба за ванредне ситуације одржали су у понедељак састанак са менаџментом „Јуре“ како би им представили последице њихове одлуке да, после једнонедељне паузе и упркос препорукама епидемиолога, крену у производњу пуним капацитетом. С обзиром на то да је у овој компанији код једног од радника регистрован случај обољевања од вируса корона, а да је још осморо запослених тестирано на овај вирус, јер су развили симптоме болести, док су 74 радника у самоизолацији, очекивало се да ће „Јура“ наставити прекид рада и у наредних 14 дана.

Међутим, то се није догодило, јер овој компанији нико није могао да гарантује да ће после две недеље моћи нормално да настави производњу. Зато је њен менаџмент одлучио да радници од уторка почну са радом смањеним капацитетом и у складу са препорукама ЗЗЈЗ, али је пре тога упорно инсистирао да радно буде ангажована половина од укупног броја радника. Нису помогла ни упозорења директора Опште болнице др Небојше Димитријевића да би ширење вируса међу радницима компаније изазвало проблеме у раду ове установе, али и у целој локалној заједници.

- Уколико „Јура“ са 2.800 радника настави са радом то ће повући и остале велике компаније које показују разумевање за целу ситуацију у којој се налазимо, а из тога може произићи само велики проблем. Иако као локална самоуправа немамо никакав утицај на приватне фирме, као градоначелник сам имао потребу да руководству „Јуре“ укажем на чињенично стање. Схватам економски аспект, али нам је здравље људи на првом месту – рекао је након састанка Горан Цветановић, градоначелник Лесковца.

Он је додао да је као лекар покушавао да укаже руководству „Јуре“ на далекосежне последице вируса корона и на чињеницу да нико не може да предвиди ток епидемије.

- Након сат и по тешких разговора успели смо да се договоримо да прихвате препоруке и минимум процеса рада, са 50 радника на 5.000 квадрата, уз примену свих мера предострожности. Међутим, ако се епидемиолошка ситуација промени то ће условити да препоруке буду ригидније – закључио је градоначелник.

Он је апеловао на све грађане са подручја Лесковца и Србије да на прво место ставе своје и здравље своје породице, јер ће на тај начин допринети борби против епидемије вируса корона и саветовао им да због тога остану код

УЗИМАЛА ДАВАЛА

„Јура“ је у понедељак локалном руководству обећала да ће рад наставити само око 200 радника у трећем погону, такозваној чистој соби, а да ће производњу у две највеће хале обуставити до даљег. У међувремену се предомислила и то правдала наруџбинама и роковима испоруке. „Јура“ је упозорена да мора да се придржава налога епидемиолога, јер ће у супротном санитарна инспекција предузимати законом прописане мере. Пре и у току разговора запослени су добијали позиве и поруке телефоном да дођу на своја радна места, а потом су неки од њих обавештени да ипак неће бити радно ангажовани и да ће осим „чисте собе“ радити још само један део овог фабричког комплекса.