АФЕРА ИНДЕКС: Докази су незаконити, а притисак непримерен

Ј. ИЛИЋ

04. 10. 2019. у 07:31

Одбрана професора пред Вишим судом у Смедереву. Адвокати: Предложене високе казне су неосноване и бесмислене

АФЕРА ИНДЕКС: Докази су незаконити, а притисак непримерен

До краја године се очекује доношење пресуде

ПРВОСТЕПЕНА пресуда у афери "Индекс" пред Вишим судом у Смедереву очекује се крајем године, а позорност јавности до тада, после десетогодишњег суђења, изазвале су предложене високе казне које тражи Тужилаштво - укупно 120 година за 27 оптужених. Највеће казне од по 11 година затвора, тужилац тражи за професоре Драгану Петровић и Света Пурића, као и за некадашњег шефа студентске службе Зорана Симића.

Одбрана је током читавог поступка указивала на незаконито прикупљене доказе који се користе у оптужници, на непримерен притисак јавности упркос томе што суђење и даље траје, али и на притиске и уцене које трпе оптужени. Често је помињана и политичка конотација овог просветног скандала.

Сада, предложене високе казне браниоци сматрају неоснованим и, како кажу, бесмисленим. Своје доказе за то образлагаће током октобра. Уколико поред бранилаца, професори правних наука буду желели да сами изнесу своју одбрану, ово би могло да потраје и до краја новембра. У наставку главног претреса, завршне речи даће оптужени професори Емилија Станковић, Ненад Ђурђевић и Иван Чукаловић.

Професорка Драгана Петровић, која на полицијском снимку узима новац за који се тврди да је мито, оптужена је да је захтевала и добила укупно 7.900 евра, златну наруквицу и аутомобил марке БМВ да би, наводно, студентима уписивала прелазне оцене без изласка на испит. Њу тужилаштво терети и да је била главни посредник код колега за лажирање испита.

Иначе, др Драгана Петровић убрзо након изласка из притвора, у ком је провела десет месеци, стално је запослена као научни сарадник на дисциплини кривично право на Институту за упоредно право у Београду, где ради и данас. Како стоји у биографији на сајту Института, ужа специјалност јој је организовани криминал и тероризам. Иначе, Петровићева је 1995. одбранила докторску дисертацију на тему "Организовање злочиначких удружења", а следеће године изабрана је за доцента. Петровићева је требало да изнесе одбрану пре два дана, али је од суда, на сопствени захтев, добила додатно време за припрему завршне речи, те ће одбрану изнети 15. октобра.

Иначе, у време хапшења професора дошло је до тектонских потреса у академској, али и целокупној јавности, те се, подсетимо, појавила чак и идеја да се Правни факултет у Крагујевцу укине, и да се направи студијски програм при Универзитету. То је, ипак, одбијено као радикална мера. Тако, због маратонског процеса, хипотека оптужби оптерећује читав Правни факултет у Крагујевцу.Оптужени професори, под претпоставком невиности, до ових дана држе предавања и оцењују будуће правнике, а многи су и напредовали. Тако су, након изласка из притвора, декан Свето Пурић и професори Срђан Ђорђевић и Миодраг Мићовић, постављени на руководеће функције у тој високошколској установи. Професор Предраг Стојановић је касније добио звање декана два пута. Професор Иван Чукаловић изабран је за судију Уставног суда Косова, а редовни је професор Правног факултета у Крагујевцу.

Није било дисциплинских санкција, као ни поништења испита односно диплома, с обзиром на то да суђење траје, и да кривица никоме није доказана. До само пре неколико дана, десеторо оптужених радили су као редовни професори у Крагујевцу. Од 1. октобра пензионисани су Емилија Станковић, Милена Петровић, Божин Влашковић и Свето Пурић.


ОПТУЖЕНИЧКА КЛУПА

НА оптуженичкој клупи Вишег суда у Смедереву налазе се Емилија Станковић, професорка предмета Римско право, у тренутку избијања афере и помоћница министра просвете за високо образовање, потом Драгана Петровић, професорка Кривичног права, Свето Пурић, бивши декан и професор економске политике, Божин Влашковић, професор на Катедри за привредно право, Срђан Ђорђевић, који предаје Увод у право, Иван Чукаловић, шеф Катедре за међународно јавно право, Драган Батавељић, професор Уставног права, као и Предраг Стојановић, шеф Катедре за правне и економске науке коме се, иначе, суди у одвојеном поступку. Међу оптуженима су и професори Слободан Панов, Милена Петровић, Јасмина Нектаријевић, Ненад Ђурђевић, Радоје Брковић, Миодраг Мићовић, Слободан Сворцан, Боро Чејовић.БРОЈКЕ
* 10 година траје процес
* 44 лица ослобођено због застаревања
* 100 адвоката заступало оптужене
* 113 страница оптужница
* 260 рочишта одржано, а 40 одложено

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)

Hungover

04.10.2019. 08:52

Koja bruka za državu i pravosudni sistem. Pokrivaju se isto kao i lekari kad nešto zabrljaju. Tu su i političari. Vrana vrani oči....

Миро Марковић

04.10.2019. 09:42

Радио сам као униverзитетски професор енергетике више од 40 година на највећем америчком универзитету. Када читам овакве масовне оптужнице за дела, која се сврставају у доменима корупције и кршења етике у високом образовању правних наука, имам утисак да свако може да посумња чак и у мој рад, мада никада нисам прекршио ни законска нити етичка правила. Лично мислим да је похлепност врста болести.

Ljiljana

04.10.2019. 14:18

I to u Kragujevcu-gradu koji se decenijama sa prezirom odnosi prema diplomama iz Prištine... Eh...