Kako su stranci ocenili Srbiju

30. 12. 2018. u 22:41

Како су странци оценили Србију

Foto: P.Mitić

Istraživanje HORES-a o utiscima gostiju iz inostranstva. Dodeljena jaka četvorka. Najviše su se žalili stariji Evropljani. Sve manje spominju ružne fasade u Beogradu, ali su taksisti i đubre i dalje bolna tačka

SRBIJA je destinacija za odmor i zabavu, jer je zbog toga došlo 77 odsto stranaca. Takođe, 56 odsto turista se pre dolaska u srpsku prestonicu informisalo putem interneta, a samo na 17 odsto gostiju je uticala preporuka prijatelja.

Ovako bi, ukratko, glasio zaključak istraživanja koje je sprovelo udruženje hotelijera i restoratera Srbije HORES u protelih godinu dana među stranim gostima Beograda.

- Rezultati pružaju izuzetno korisne informacije i jasniju sliku kome se treba obraćati u narednom periodu - kaže Georgi Genov, direktor HORES-a. - Dobili smo značajne signale o načinu na koji se turisti informišu, kako rezervišu, gde odsedaju i sada imamo pravac delovanja kako bismo što bolje popunili smeštajne kapacitete i prilagodili gastronomsku ponudu. Veoma nam je zanimljivo bilo to što stranci više ne spominju ružne fasade u centru, jer su mnoge renovirane, ali su taksisti ostali bolna tačka, kao i kese koje lete po gradu.


PROČITAJTE JOŠ: Sve bukirano za Novu godinu

Polovina ispitanih turista je iz zemalja EU, procentualno ih je najviše iz Hrvatske i Rumunije, jer su među najbrojnijim gostima. Prosek godina stranih turista u Srbiji je 44, a više od polovine, odnosno njih 57 odsto su zaposleni, dok su ostali studenti ili penzioneri.

Stranci obično ostanu tri noći, a 54 odsto njih spava u hotelu, i to 71 odsto se odlučuje za četiri i pet zvezdica. Hotelski gosti su zadovoljni smeštajem, 30 odsto turista koji spavaju u privatnom smeštaju ima malo žalbi, dok je broj žalbi onih koji noće u hostelima znatno veći. Skoro polovina, odnosno 48 odsto rezerviše smeštaj preko interneta, 35 odsto direktno, a tek 18 odsto dolazi preko agencija.

Takođe, korisno je i saznanje da je prosečan strani turista u Srbiji u braku ili ima partnera (njih 42 odsto), dok je sa decom doputovalo 25 odsto gostiju. To je dobar podatak, jer porodice i troše najviše. Oko deset odsto turista je odlučilo da Beograd poseti “solo”, što govori da je Srbija i bezbedno odredište, a domaći hotelijeri bi morali da prilagode smeštaj i ovakvim turistima.

- Najzanimljiviji podatak je da je samo 72 odsto došlo prvi put u Beograd, dok je 28 odsto ponovilo putovanje ili su bili već nekoliko puta - ističe Genov. - Dakle, bez obzira na to što je njihova ukupna ocena od jedan do pet - četvorka, njih 85 odsto bi svima preporučilo srpsku prestonicu kao odličnu destinaciju.

Zanimljivo je da prosek ocene kvare stariji. Naime, na pitanje kako su zadovoljni informacijama o Beogradu: signalizacijom, čistoćom, ponudom izleta, gastronomskom i ponudom smeštaja, mladi su delili “petice šakom i kapom”, dok su stariji od 50 godina na sva pitanja davali izuzetno negativne odgovore. Još je zanimljivije da to ne važi za starije žene, jer je i njima, kao i mladima, bilo besprekorno u Beogradu. Stariji muškarci su u svemu tražili “dlaku u jajetu”, pa je najšokantniji podatak da su penzioneri iz zemalja EU, gde su teroristički napadi redovna pojava, izjavili da se u Beogradu ne osećaju bezbedno. Za razliku od njih, starije žene i svi mladi nemaju zamerke na bezbednost.

Statistika je pokazala i da se većina starijih Evropljana ređe hvata za novčanik i da najčešće upućuju zamerke za (ne)opravdane propuste.


PROČITAJTE JOŠ: Sirmijum i danas očarava posetioce

DNEVNO TROŠE 68 EVRA

PROSEČNA potrošnja stranih turista u Beogradu je 68 evra dnevno, a u taj novac ne spada smeštaj, već samo hrana, suveniri, zabava i provod. Šire su ruke turisti koji nisu iz Evrope, pa u proseku potroše 77 evra, ali su najizdašniji gosti koji su doputovali iz poslovnih razloga, jer troše 86 evra dnevno, pa bi u pravcu kongresa i poslovnih skupova trebalo da se kreće srpski turizam kojih je sada samo sedam odsto.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije