Leskovac – Fondacija princeze Katarine Karađorđević poklonila je leskovačkoj Opštoj bolnici osam elektronskih kreveta namenjenih Odeljenju hirurgije. Kako je ocenjeno, oni će mnogo značiti zaposlenima prilikom nege najtežih pacijenata. Ova fondacija je nedavno, na početku krize vezane za virus korona, bolnici u Leskovcu donirala i defibrilator vredan 3.500 evra, a u petak je u Leskovac, osim posebnih kreveta namenjenih intenzivnoj nezi, stiglo i osam dušeka i isto toliko transformatora za struju. Ukupna vrednost poslednje donacije iznosi oko 5,2 miliona dinara. Fondacija princeze Katarine je bolnici u Leskovcu ranije poklonila i kompletnu aparaturu za sterilizaciju koja je vredna čak 360.000 dolara.

U leskovačku Opštu bolnicu nedavno je stigla i pomoć UNICEF-a koji je ovoj zdravstvenoj ustanovi poklonio respirator i tri kiseonička protokomera. Ovaj poklon vredan je skoro tri miliona dinara.

Leskovčani nastavljaju borbu sa virusom korona. U poslednjih nekoliko dana povećava se broj zaraženih osoba. Tako je od 57 poslednjih testova devet pozitivno, dok se rezultati testiranja za još 71 osobu očekuju. Od početka epidemije u Leskovcu je virusom korona zaraženo 496 osoba, a u petak je na lečenju u Kovid bolnici bilo 45 pacijenata, među njima i dva radnika „Jure“.

Prema poslednjem izveštaju na lečenje je primljeno 13 novih pacijenata, dok su kući, posle drugog negativnog testa, otpuštene tri osobe. Od početka epidemije na području Jablaničkog okruga je testirano više od 7.300 ljudi. U Kovid bolnici je izlečen i otpušten 441 pacijent, a iz privremenih bolnica još 168 inficiranih osoba, pa je ukupan broj obolelih 609.

GRAĐANI OPREZ!

Nadležni apeluju na građane da se, u narednih 15 dana, ponašaju odgovorno, da nose zaštitne maske, peru i dezinfikuju ruke. U bolnici kažu da su među novoobolelima uglavnom mlađi ljudi sa lakšom kliničkom slikom, ali i da i oni treba da se pripaze, jer proces oporavka od ove bolesti traje mesec dana i nije nimalo bezazlen.