Urgentnom još 4 respiratora: Vredna donacija UNICEF

Z. Grumić

četvrtak, 04. 06. 2020. u 23:45

Ургентном још 4 респиратора: Вредна донација УНИЦЕФ

Aparati su vrhunskog kvaliteta Foto N. Karlć

UNICEF uz pomoć donatora donirao vrednu opremu Kliničkom centru Vojvodine
URGENTNOM centru Kliničkog centra Vojvodine (KCV) u Novom Sadu juče su predata na upotrebu četiri respiratora, obezbeđena u akciji podrške Unicefa zdravstvenim ustanovama u Srbiji, koja je ostvarena zahvaljujući donacijama privatnog sektora.

Time je KCV, jedna od najistaknutijih domaćih zdravstvenih ustanova u lečenju pacijenata obolelih od kovida 19, značajno upotpunila svoju medicinsku opremu.

- Ovi respiratori će u velikoj meri unaprediti rad u našoj zdravstvenoj ustanovi. Hvala Unicefu i svima onima koji su učestvovali u ostvarivanju ovog projekta podrške - istakla je prof. dr Edita Stokić, direktorka KCV.

Aparati su vrhunskog kvaliteta i za njih je obezbeđen redovan servis, napomenula je Vesna Savić Đukić, Unicefova predstavnica u Srbiji za saradnju sa privatnim sektorom.

- Lekari iz prve linije odbrane od kovida bili su srećni kada su videli ove nove respiratore. Ti aparati služiće i za druge pacijente. Nadamo se da kovida više neće biti, a u slučaju nekog novog talasa infekcije, bićemo spremniji zahvaljujući ovoj dobroj opremi.

Zahvalivši se privrednicima iz Novog Sada i Vojvodine na podršci u toj akciji, ona je naglasila da su se donatori širom Srbije brzo odazvali na apel Unicefa u martu i pokazali veliku želju da aktivno učestvuju u borbi protiv pandemije.


U ime Udruženja reciklera Srbije, jednog od donatora medicinske opreme, generalna sekretarka Suzana Obradović je poručila da bi i svako treba da pomaže zajednici koliko god može.


AKCIJA

UNICEF je od početka pandemije, uz pomoć donatora, obezbedio za naše zdravstvene ustanove 50 "dreger" respiratora, 61 protokomer kiseonika. Podelili smo i 71.900 hirurških rukavica, više od 25.000 zaštitnih ogrtača, 99.950 hirurških maski, 1.549 skafandera i 5.376 vizira - navode u Unicefu.