Specijalisti na kućnom pragu: Akcija Zdravstvenog centra u Vranju

J. STOJKOVIĆ

petak, 05. 06. 2020. u 06:43

Специјалисти на кућном прагу: Акција Здравственог центра у Врању

Veliko interesovanje za ove preglede

Menadžment Zdravstvenog centra Vranja u obilasku seoskih ambulanti na teritoriji grada. Na raspolaganju internista, ginekolog, stomatolog...
MENADžMENT zdravstvenog centra Vranja započeo je obilazak seoskih ambulanti na teritoriji grada, kako bi uglavnom starijim meštanima organizovali specijalističke preglede. Za mnoge stanovnike seoskih područja nije jednostavno, a i ni finansijski izvodljivo da dolaze na preglede do Vranja, tako da za ove akcije vlada veliko iteresovanje. O tome svedoči priča iz Ristovca gde je za nekoliko sati pregledano oko 150 pacijenata, od strane interniste i neuropsihijatra.

- Ove akcije smo planirali ranije, ali nas je epidemija kovida sprečila da ih realizujemo. Čim se situacija sa epidemijom smirila mi smo krenuli u obilazak ambulanti, kako bismo uvideli šta nedostaje i eventualno neke uredili i renovirali. Naš menadžment čine lekari specijalisti pa smo odlučili da i organizujemo specijalističke preglede za pacijente - objašnjava direktorka Zdravstvenog centra dr Ljiljana Antić.

Akcija je krenula iz Zdravstvene stanice u selu Vlase, gde se leče stanovnici Poljanice, dela Vranja koji ima 22 sela. Nakon prvih konsultacija i susreta sa pacijentima, doneta je odluka da se u ovoj zdravstvenoj ustanovi specijalistički pregledi organizuju jednom nedeljno.

- Pacijentima će na raspolaganju biti internista, ginekolog, stomatolog i pedijatar. Nama je cilj da zdravstvenu zaštitu učinimo što dostupnijom svim stanovnicima našeg kraja, a ovde se pokazalo da vlada potreba za ovom vrstom pregleda - kaže dr Antić.

I narednih dana biće organizovani pregledi u brojnim seoskim sredinama. Specijalisti će se organizovati, na osnovu potreba pacijenata, koji će se obraćati lekarima opšte prakse koji rade u zdravstvenim stanicama.

Upravnica Doma zdravlja dr Jadranka Ajanović napominje da pri vranjskom Zdravstvenom centru postoji 15 ambulanti i 16 zdravstvenih stanica.

PODRŠKA GRADA

DOKTOR Aleksandar Stajić, pomoćnik gradonačelnika Vranja zadužen za zdravstvenu zaštitu, napominje da je grad angažovao 20 lekara i 20 medicinskih sestara za rad u ruralnim sredinama.

- Upravo je situacija sa epidemijom pokazala koliko je važan rad tih ambulanti - kaže dr Stajić i ističe važnost otvaranja stomatoloških ordinacija u Vlasu i Bareliću jer ova vrsta usluge za stanovnike ovih planinskih krajeva već decenijama predstavlja problem.