Teško Rome na posao namoliti, socijalna pomoć sigurnija od radne knjižice

Z. RAJIĆ

sreda, 12. 02. 2020. u 16:26

Тешко Роме на посао намолити, социјална помоћ сигурнија од радне књижице

Foto P. D.

Evropska unija odvojila 70.000 evra za projekat osposobljavanja romske populacije u Odžacima za zapošljavanje, ali se ne očekuje se veliki odziv

EVROPSKA unija pokrenula je u opštini Odžaci projekat motivisanja i osposobljavanja Roma za zapošljavanje, ali to neće biti nimalo lak zadatak. Takvu prognozu iznela je Jelica Mišković iz Udruženja građana "MR Luna", koje će, u partnerstvu sa Opštinom Odžaci, sprovesti projekat "Novi kapaciteti i nove mogućnosti zapošljavanja Roma". Prema njenim rečima, glavna prepreka biće odsustvo navike pripadnika romske populacije da traže stalan posao.

- Oni ne veruju u institucionalno zapošljavanje, što ne znači da su lenji. Navikli su da se snalaze, a otpor postoji i zbog diskriminacije i stereotipa kojima su u velikoj meri izloženi - objašnjava Miškovićeva.

Procenjuje se da u opštini ima 1.200 članova romske zajednice, od čega više od polovine radno sposobnih, ali se na prste mogu izbrojati oni koji rade u preduzećima, i to mahom na privremenim i povremenim poslovima. Stotinak ih radi sezonski na njivama, a među njima su uglavnom bivši stanovnici romskog naselja u Bogojevu, koji su pre više od godinu dana preseljeni u moderne montažne kuće u pet sela u odžačkoj opštini. Reč je o 34 porodice sa 107 članova, kojima je nove domove obezbedila EU, uz podršku Vlade Srbije, lokalne samouprave i Centra za unapređenje stanovanja socijalno ugroženih grupa (Hausing centar) iz Beograda.

- U novim sredinama većina je prestala da se bavi sakupljanjem sekundarnih sirovina i počela da radi za nadnicu u poljoprivredi - navodi Andrija Đurić, koordinator za romska pitanja u opštini Odžaci.

Predviđeno je da u okviru projekta za podsticanje zapošljavanja Roma, koji će trajati 14 meseci, budu održane obuke za jačanje konkurentnosti na tržištu rada i aktivno traženje posla. Polaznicima će biti obezbeđena novčana nadoknada, a biće stimulisani i poslodavci koji ih prime na obuku. EU je za sprovođenje projekta obezbedila 61.000, a opština 10.000 evra.


PROČITAJTE JOŠ - Podrška za obrazovanje i zapošljavanje 500 mladih Roma


- Ne očekujemo velik odziv, jer je Romima od posla sigurnija socijalna pomoć koju dobijaju. Zato ćemo biti zadovoljni ako se za obuke prijavi 20-30 polaznika od 15 do 45 godina i ako posao posle završetka projekta nađe petoro-šestoro - kaže Miškovićeva.

EU finansira obuke Foto A. B.



Mnogim romskim porodicama obezbeđen dom Foto P. D.

NEPISMENI ILI SA VEČERNjOM ŠKOLOM

IAKO sve više romske dece upisuje srednje škole, a neki i fakultete, još uvek je većina pripadnika populacije nepismena ili sa završenom večernjom osnovnom školom.

- Proći će generacije dok se ne popravi obrazovni nivo, i možda tek deca naše dece neće znati za socijanu pomoć - ističe Miškovićeva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

има лека апотека

12.02.2020. 16:44

Приучити их заваривачком занату и послати Мути Ангели на грбачу!

Никола

12.02.2020. 17:03

Лакше да се проси. Све док им дајете "милостињу", неће они никада да раде. Част изузецима.

Brana Mitrović - FLOYD

12.02.2020. 17:11

Čast onima što pošteno rade u Gradskoj čistoći i Zelenilu Beograd ali... ogromna većina ove "gospode" jednostavno ne želi nigde da radi a traži socijalnu pomoć, a zdravi i pravi mogu konju rep da iščupaju. Zato im treba ponuditi 2-3 posla pa ako to odbiju, onda ih lepo skinuti sa socijalne pomoći, jer oni nisu ugroženi već lenji.

Анти Антифа

12.02.2020. 17:32

Треба им омогућити одлазак у земље ЕУ које већ толико брину о њима. Било би боље свима

realist

12.02.2020. 18:35

Vi sa Zapada naucili ste ih na gotovinu zato i ne rade vec se prijavljuju u vise gradova na Zapadu i svugde dobijaju Socijalu jer idioti sa Zapada ne vode racuna o zaposlenosti jer samo se kerebece i radjaju a vi sa Zapada placate njihov Sex.Ako hoces da ih nateras da rade UKINI SOCIJALU,a isto i ovi iz Afroazije doneli ste ih i napravili ste Haos u Evropu a Romi su Evropljani,i zato nece da rade Mama iz Berlina placa decji dodatak.

realist

14.02.2020. 19:35

Na Balkanu kazemo vidi radi kao Cnac a kad su Cnci radili zato je vec pola Afrike u Evropu koju pomazu da sto pre postana kao Afroazijske kontinenti a to je uradio Obama sa Mamom iz Berlina koja trazi Strucnjake koji bi radili i za Crnu rasu zato i niko ne ide na Zpad bolje kuci za 300-400Evro nego na zapad za 2000 Evra kad sve poplacas nece ti ostati nista dok Crnci i Romi sa Balkana uvatili koren jer su naradjali Mami iz Berlina buducu radnu snagu a do TADA.