EVROPSKA unija pokrenula je u opštini Odžaci projekat motivisanja i osposobljavanja Roma za zapošljavanje, ali to neće biti nimalo lak zadatak. Takvu prognozu iznela je Jelica Mišković iz Udruženja građana "MR Luna", koje će, u partnerstvu sa Opštinom Odžaci, sprovesti projekat "Novi kapaciteti i nove mogućnosti zapošljavanja Roma". Prema njenim rečima, glavna prepreka biće odsustvo navike pripadnika romske populacije da traže stalan posao.

- Oni ne veruju u institucionalno zapošljavanje, što ne znači da su lenji. Navikli su da se snalaze, a otpor postoji i zbog diskriminacije i stereotipa kojima su u velikoj meri izloženi - objašnjava Miškovićeva.

Procenjuje se da u opštini ima 1.200 članova romske zajednice, od čega više od polovine radno sposobnih, ali se na prste mogu izbrojati oni koji rade u preduzećima, i to mahom na privremenim i povremenim poslovima. Stotinak ih radi sezonski na njivama, a među njima su uglavnom bivši stanovnici romskog naselja u Bogojevu, koji su pre više od godinu dana preseljeni u moderne montažne kuće u pet sela u odžačkoj opštini. Reč je o 34 porodice sa 107 članova, kojima je nove domove obezbedila EU, uz podršku Vlade Srbije, lokalne samouprave i Centra za unapređenje stanovanja socijalno ugroženih grupa (Hausing centar) iz Beograda.

- U novim sredinama većina je prestala da se bavi sakupljanjem sekundarnih sirovina i počela da radi za nadnicu u poljoprivredi - navodi Andrija Đurić, koordinator za romska pitanja u opštini Odžaci.

Predviđeno je da u okviru projekta za podsticanje zapošljavanja Roma, koji će trajati 14 meseci, budu održane obuke za jačanje konkurentnosti na tržištu rada i aktivno traženje posla. Polaznicima će biti obezbeđena novčana nadoknada, a biće stimulisani i poslodavci koji ih prime na obuku. EU je za sprovođenje projekta obezbedila 61.000, a opština 10.000 evra.


PROČITAJTE JOŠ - Podrška za obrazovanje i zapošljavanje 500 mladih Roma


- Ne očekujemo velik odziv, jer je Romima od posla sigurnija socijalna pomoć koju dobijaju. Zato ćemo biti zadovoljni ako se za obuke prijavi 20-30 polaznika od 15 do 45 godina i ako posao posle završetka projekta nađe petoro-šestoro - kaže Miškovićeva.

EU finansira obuke Foto A. B.Mnogim romskim porodicama obezbeđen dom Foto P. D.

NEPISMENI ILI SA VEČERNjOM ŠKOLOM

IAKO sve više romske dece upisuje srednje škole, a neki i fakultete, još uvek je većina pripadnika populacije nepismena ili sa završenom večernjom osnovnom školom.

- Proći će generacije dok se ne popravi obrazovni nivo, i možda tek deca naše dece neće znati za socijanu pomoć - ističe Miškovićeva.