Podrška za obrazovanje i zapošljavanje 500 mladih Roma

B. Radivojević

sreda, 09. 10. 2019. u 13:33

Подршка за образовање и запошљавање 500 младих Рома
U protekle tri godine ovakav vid podrške dobilo je više od 2.500 mladih Roma iz gotovo 150 opština u Srbiji

Predstavništvo Fonda za obrazovanje Roma će uz podršku programa Nemačke finansijske saradnje, koji implementira Nemačka razvojna banka KfW, u ime Vlade Republike Nemačke -Ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj, u narednom periodu pružiti mentorsku podršku, kao i podršku u obrazovanju i zapošljavanju za više od 500 mladih romske nacionalnosti.

U protekle tri godine ovakav vid podrške, kako u obrazovanju tako i u zapošljavanju, dobilo je više od 2.500 mladih Roma iz gotovo 150 opština u Srbiji. Podrška koju dobijaju, suštinski doprinosi njihovom uključivanju u društvo i značajno menja njihove živote.

Pročitajte još - Fabrici u Vršcu: Da Romi bolje žive

Obraćajući se prisutnima, Sanela Bahtijarević, saradnica za program readmisije u Predstavništvu Fonda za obrazovanje Roma u Srbiji je istakla:

-Aktivnosti projekta su podeljene u tri komponente. U okviru prve komponente pružamo mentorsku podršku srednjoškolcima romske nacionalnosti, u okviru druge podršku pri zapošljavanju, dok je treća komponenta posvećena obrazovnoj reintegraciji Roma povratnika. Aktivnosti koje će biti sprovedene u narednom periodu se odnose na sve tri komponente, pri čemu će 200 profesora srednjih škola biti obučeno za mentorski rad i biće organizovane kampanje za upis u srednje škole za učenike i učenice osmog razreda osnovnih škola. Grant program posvećen obrazovnoj reintegraciji mladih povratnika i povratnica romske nacionalnosti u pet opština Republike Srbije takođe se nastavlja tokom druge faze projekta.

Kako to u praksi izgleda i koliko im je pomoć Predstavništva Fonda za obrazovanje Roma bila dragocena, pokazuju iskustva Dragoljuba Barčića (25) i Marije Banović Bogoisavljević (26).

Dragoljub, inače iz Niša, nekoliko godina je živeo u Nemačkoj, ali se vratio u svoj rodni grad, a posao mu je bio nepohodan:

-Čuo sam da se dosta mladih iz komšiluka zaposlilo uz pomoć Fonda za obrazovanje Roma. Otišao sam na jednu njihovu radionicu na kojoj su nas pripremali za razgovor za posao. Na toj radionici sam napisao svoj prvi SV. Razgovor za posao je bio uspešan, jer su me iz kompanije ubrzo i pozvali. Potpisao sam ugovor o radu i sada već samostalno obavljam sva zaduženja.Prezadovoljan sam ovim poslom, a najbitnije od svega je što mi je mirna glava, jer ne moram da lutam po inostranstvu, već sam tu, u svom gradu.

Nakon završenog Pravnog fakulteta u Nišu Mariji Banović Bogosavljević (26) iz Kruševca bilo je neophodno da stažira u advokatskoj kancelariji zbog polaganja pravosudnog ispita. Za Fond za obrazovanje Roma saznala je u nevladinoj organizaciji "Romani cikna" u Kruševcu, u kojoj je bila aktivna tokom studiranja.

-Imajući u vidu moje obrazovanje i dosadašnje iskustvo, u Predstavništvu fonda za obrazovanje Roma su me savetovali pri odlučivanju na koji način mogu najbolje da unapredim sebe i omogućili mi plaćeno stažiranje u advokatskoj kancelariji, ali i pripremnu nastavu za polaganje pravosudnog ispita- priča Marija.- Dosadašnjim iskustvom koje sam stekla kao stažistkinja sam veoma zadovoljna, a takođe i mentorkom od koje mogu mnogo da naučim. Nadam se da ću u narednom periodu nastaviti da napredujem i biti u mogućnosti da kroz besplatno pravno savetovanje izađem u susret ljudima iz romske zajednice, kao što sam i do sada.

PODRŠKA PREMA LINIM SKLONOSTIMA

Od ove godine, Predstavništvo Fonda za obrazovanje Roma nastavlja da sprovodi nove aktivnosti.

-Posebnu pažnju usmeravamo na mobilisanje novih korisnika i korisnica kroz različite kanale kako bismo pruženom podrškom obuhvatili što veći broj mladih Roma-kaže Fatima Kamberović, saradnica za program zapošljavanja.-Svima se pristupa individualno, u skladu sa njihovim potrebama, interesovanjima, znanjem i veštinama koje poseduju. I zato planiramo da u narednom periodu podržimo više od 500 novih korisnika, kao i da nastavimo saradnju sa državnim institucijama, javnim ustanovama i privatnim kompanijama u oblasti obrazovanja i zapošljavanja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Слободан човек

09.10.2019. 13:44

Опет дискриминација. Зашто само Ромима, а не рецимо и Синтима?