UPRKOS činjenici da za problem aero--zagađenja nema brzog leka, užička lokalna samouprava će tokom ove godine izdvojiti više novca za ublažavanje katastrofalnog stanja u gradu na Đetinji, a jedna od mera je i udvostručavanje iznosa namenjenog povećanju energetske efikasnosti.

- Jasan plan konkretnih mera podrazumeva sufinansiranje ugradnje kvalitetnije stolarije, termičku izolaciju, te nabavku kotlova na gas i pelet. Cilj je smanjenje štetnih emisija kroz uštede u energentima i korišćenje ekoloških goriva. Dosad smo na ovaj način finansirali ulaganja u više od 600 objekata, a ove godine ćemo 40 miliona uložiti u još oko 400 zgrada - kaže gradonačelnik Užica Tihomir Petković.

Druga mera će se sprovoditi uz podršku Ministarstva za zaštitu životne sredine - realizacijom projekta pod nazivom "Udahnimo život prirodi", pa će grad kroz plansko pošumljavanje dobiti desetak hektara novih zelenih površina.


PROČITAJTE JOŠ - USKORO SA MASKAMA NA ULICU: Najveći, peti stepen zagađenosti vazduha jutros u Beogradu, Novom Sadu i Užicu

- Tokom marta očekujemo finansijsku pomoć države od oko 80.000 evra, da bismo obavili konverziju kotlarnice u Centru za majku i dete sa mazuta na gas, jer ona greje i Dom zdravlja, ali predstavlja jedan od većih zagađivača u javnom sektoru i nalazi se u središtu grada. Inače, ove i naredne godine ćemo izdvojiti po 50 miliona dinara za izradu projektne dokumentacije namenjene kompletnoj rekonstrukciji Zdravstvenog centra, jer Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima dogodine planira da i njihovu kotlarnicu "skine" sa mazuta i prebaci na biomasu i gas - naglašava prvi čovek Užica.


Petković i Đenićeva (desno) sa saradnicima Foto SG u Užicu

SADNICE ZA LOŽIŠTA


- POKRETANjE akcije nazvane "6.000 stabala za 16.000 ložišta" je najbolji metod dugoročnog rešavanje pitanja kvaliteta vazduha i zaštite životne sredine. Da bi taj poduhvat uspeo, neophodno je da volonterski učestvuje što veći broj naših sugrađana. Jer ako na jednom hektaru posadimo 2.500 sadnica, planiranih 16.000 znači proširenje užičkog zelenog pojasa za više od šest hektara - kaže zamenik gradonačelnika Ivan Stanisavljević (na slici), uz napomenu da ovogodišnje pošumljavanje u saradnji sa Ministarstvom zaštite životne sredine predstavlja nastavak lane započetog projekta i nezavisno je od užičke lokalne akcije.

OPREMA

DUNjA Đenić iz Odeljenja za zaštitu životne sredine i održivi razvoj ističe da je Automatska merna stanica dodatno opremljena, pa Užičani sada u realnom vremenu mogu da prate stanje kvaliteta ovdašnjeg vazduha.