USKORO SA MASKAMA NA ULICU: Najveći, peti stepen zagađenosti vazduha jutros u Beogradu, Novom Sadu i Užicu

NovostiOnline

27. 10. 2019. u 11:15

УСКОРО СА МАСКАМА НА УЛИЦУ: Највећи, пети степен загађености ваздуха јутрос у Београду, Новом Саду и Ужицу

Foto P. Mitić

Prema podacima Agencije za zaštitu životne sredine, vazduh je jutros bio „jako zagađen“ u delovima Beograda, Novog Sada, Užica, Valjeva, Pančeva, Subotice.
Prema podacima Agencije za zaštitu životne sredine, vazduh je jutros bio „jako zagađen“ u delovima Beograda, Novog Sada, Užica, Valjeva, Pančeva, Subotice.

To je oznaka za najveći, peti stepen zagađenja koje meri ta agencija.

Načelnik Odeljenja za kontrolu kvaliteta vazduha u Agenciji za zaštitu životne sredine Milenko Jovanović kaže za RTS da se automatski prati koncentracija sumpor-dioksida, azotnih oksida, prizemnog ozona, ugljen-monoksida i suspendovanih čestica od 10 i 2,5 mikrona.

Njihova koncentracija se, kaže, menja iz minuta u minut.

U Srbiji veliki problem predstavlja kvalitet automobila i fosilna goriva u termoelektranama, koje nemaju adekvatnu kontrolu emisija čestica.

Rešenje je da se radi na smanjenju korišćenja ložionika, kotlova, „smederevaca“ koji Evropi ne bi mogli „ni da primirišu“, rekao je Jovanović.

I meteorološki uslovi netipični za ovo doba godine su doprineli ovakvim podacima.

Prema podacima Hidrometeorološkog zavoda biće bolje od utorka kada će doći do drastične promene vremena, a i vetar bi trebalo da doprinese pročišćenju vazduha.


sputniknews.com

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (7)

kole

27.10.2019. 11:47

Upomoć ljudi, najhitnije..!! Uvodimo par - nepar veznju automobila, pa sve dalje redom; ne postoji vitalniji problem..!!

Pera Detlić

27.10.2019. 12:57

tako je to kada svaka druga fabrika,hala,radna mesta niču u prestonici.dajte malo i drugim selima ,varošima koju fabriku,da zarade i tako da podele taj smog sa Beogradom!

Milan

27.10.2019. 13:09

U Austriji npr Lincu garsonjera sa centralnim grejanjem je 250 eur. Svrha udruzivanja u zajednicko grejanje je da se jeftinije prodje ali kod nas to nekim trikom izadje skuplje.Sa metrom drva i manje mogu ugrejati stan od 40 kvm dok za daljinsko grejanje ta ista kvadratura izadje vise od metra drva s tim sto placas cele godine a drva lozis 5 meseci. Neko nekog pravi ludim u celoj prici sa daljinskim grejanjem. I u Austriji od plate mogu 4 meseca platiti stan dok ovde jedan mesec.

Dačo

27.10.2019. 13:33

а нисмо схватили када се то дешава у Кини или Јапану,да то може и код нас

mila

27.10.2019. 14:04

Zasto se ne zabrani uvoz polovnih automobila Eko 3 .. mi smo groblje krseva iz Evrope i umiremo od bolesti kao posledice zatrovanosti vazduha

Koleterala

27.10.2019. 15:22

A da na "gradsku ruzu vetrova" ne utice gradnja po sistemu "gde god mozes tu zgradu izgradu,sto vecu i visu,to bolje?" A zatim narode gusi se, kvadrat je kvadrat!!! Ovo sto se desava sa gradnjom u Beogradu podseca na apokalipsu. I ono malo slobodnog prostora sto je nekad bilo zelenilo, okitilo se nekim zdanjem. A kada dodamo zvanicnu informaciju da je u Bg trenutno vise od 800 gradilista, predlazem da krenemo kupovati gas maske. Trebace nam!!!

Mozda Veruju U Deda Mraza

27.10.2019. 16:20

Kakva glupost... Par - nepar. Ako hocete da se smanji zagadjenost, lepo pijuke, lopate, asove u sake... Pa na livade i sadnice u zemlju metnuti. Novi Sad je nekada bio zelen grad, ali obzirom da se parkovi unistavaju i zeleni pojasi kako bi se gradile zgrade. Fruska Gora koliko godina nije pazena lako treba od drvoseca...