Očevi samouki, deca uče note: Stasavaju naslednici majstora trube iz Vranja

Jelena Stojković

06. 01. 2020. u 07:16

Очеви самоуки, деца уче ноте: Стасавају наследници мајстора трубе из Врања

Mamutovići i Krstići / Foto J. S.

Vođe trubačkih orkestara u Vranju su samouke, ali potomke šalju u školu. Jedna devojčica i 15 dečaka i pripremaju se da sutra zamene očeve

GENERACIJE trubača sa juga Srbije iz Vranja, Vladičinog Hana i Surdulice osvajale su mnogobrojna priznanja u Guči, mnogi od njih su šampioni trube i imaju uspešne karijere i nastupaju širom sveta. Iako samouki trubači, koji su se oslanjali na gene i svakodnevnu vežbu, mlađe generacije i aktuelne vođe trubačkih orkestara svoje potomke uvode u trubačku priču, na jedan drugačiji način.

Petnaestak dečaka sa juga Srbije, među kojima i jedna devojčica, pohađa muzičku školu u Vranju, gde kako njihovi roditelji kažu u šali uče da sviraju trubu "na note".

Trinaestogodišnji Kristijan i njegov brat Dobrivoje (10) već beleže mnogobrojne uspehe na takmičenjima u zemlji i svetu. Njihov otac majstor trube Ekrem Mamutović, koji je unuk čuvenog Bakije Bakića, kome su Vranjanci podigli spomenik, kaže da nije imao dilemu da njegovi sinovi treba da pohađaju muzičku školu.

- Ja sam išao tri godine u školu, ali sam je napustio jer sam postao deo orkestra. Uvek sam imao neku vrstu hendikepa što ne znam note, koje sam eto sada savladao sa svojom decom. Treba da znaju i da uče kako se pravilno svira i maksimalno ću podržati njihovo obrazovanje - kaže Ekrem, dok mali trubači ponosno klimaju glavom.

Njegov kolega Saša Krstić iz Zagužanja, koji je od 2014. do 2016. godine bio prva truba Guče, a 2017. proglašen za šampiona, takođe je upisao svog osmogodišnjeg sina Alena u muzičku školu.

Želim da ova naša deca imaju svoj posao, da ne zavise od svadbi, da nastupaju u koncertnim dvoranama ili budu profesori. Ja još nisam naučio note, ali nadam se da ću poput Ekrema uspeti u tome - kaže Saša Krstić.

Njegov brat Stefan Krstić, takođe trubač iz Zagužanja, deli mišljenje svojih kolega, pa je i njegov sin Mladen učenik ove škole.

Profesor trube Vladica Vasić kaže da ovaj odsek u muzičkoj školi pohađaju učenici iz celog okruga i da je zanimljivo je da svi potiču iz trubačkih porodica.

Ta deca prosto ne mogu da pobegnu od trube. Ja sam iz kraja gde je bilo trubačkih orkestara, znam da deca rastu u toj priči. Podržavam ovaj trend pravilnog učenja kako se svira ovaj duvački instrument, jer je to dobro prvenstveno iz zdravstvenih razloga. Deca su talentovana i željna znanja i zadovoljstvo je raditi sa njima i pratiti njihov napredak - kaže Vladica Vasić.

On dodaje da mnogi trubači kažu da duvaju u trubu, truba se svira zujanjem, a ne samo duvanjem. Postoje tehnike koje on svesrdno prenosi na svoje učenike, a poneku "tajnu" oda i roditeljima.

Ja nisam od profesora koji brane sviranje narodne muzike. Deca to znaju, učili su, to je sastavni deo njihovog života i ne treba im to uskraćivati. Na meni je da im prenesem i druga znanja - kaže profesor.

Profesor Vladica Vasić

Dok mališani prezentuju stečeno znanje, očevi pomno prate njihov nastup i kažu da trubači nisu samo za svadbe već i za ovakav "gospodski" posao.

Svi su oni saglasni da je ozbiljna muzika važna, ali i da od svojih naslednika očekuju da nastave njihove uspehe na čuvenom saboru trubača u Guči.


PERICA I U MEDICINSKOJ

Najstariji među mlađim trubačima Perica Kamberović (18), pohađa srednju muzičku školu, a potomak je čuvenih trubača Demirovića iz Lepenice kod Vladičinog Hana. Pre tri godine je počeo da se muzički obrazuje i veliki je talenat. Paralelno pohađa i medicinsku školu i svira u orkestru svog ujaka. Želi da završi medicinu, ali ne želi da se odrekne ni trube jer je to za njega porodično nasleđe.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije