ZAVRŠEN FESTIVAL FOKLORA VRŠAČKI VENAC: Kolumbijci igrali kolo

J. J. BALjAK

četvrtak, 11. 07. 2019. u 19:24

ЗАВРШЕН ФЕСТИВАЛ ФОКЛОРА ВРШАЧКИ ВЕНАЦ: Колумбијци играли коло

Foto Marija Dobrić

Sa posebnom emocijom nastupali su i naši sunarodnici iz Kanade, koji su prvi put u četiri decenije dugoj istoriji KUD "Stevan Sinđelić" igrali u otadžbini.

UPLETENIH ruku u srpsko kolo, predstavnici svih ansambala, učesnika Međunarodnog festivala folklora "Vršački venac" tradicionalno su zatvorili ovu svetkovinu igre, tradicije i tolerancije, koja je održana u Vršcu 22. put. To je bio trenutak koji je publika nagradila najvećim aplauzom, jer su i Kolumbijci i Indonežani za kratko vreme naučili komplikovane korake, odajući tako počast domaćinima.

Prethodna tri dana oko 500 učesnika iz sedam zemalja, sa čak četiri kontinenta, pronosilo je bogatstvo kulturne baštine svog kraja, šarenilo nošnji i raznovrsnost muzike i instrumenata. Bili su to afirmisani ansambli iz Grčke, Bugarske, Rumunije i Srbije, kao i srpski KUD iz Kanade, dok su dah egzotike doneli upravo gosti iz Kolumbije i Indonezije.

Pročitajte još - Cela Srbija zaigrala kolce (Foto)

Sa posebnom emocijom nastupali su i naši sunarodnici iz Kanade, koji su prvi put u četiri decenije dugoj istoriji KUD "Stevan Sinđelić" igrali u otadžbini.

- Naše društvo je najveće u Severnoj Americi pri crkvenoj opštini. Brojimo preko 250 aktivnih igrača. Presrećni smo što smo dobili priliku da se predstavimo domaćoj publici - kaže Damjan Ninković, Srbin iz Kanade.

Jedan od najstarijih folklornih festivala u Srbiji i staroj Jugoslaviji, godinama uspeva da u Vršac dovede atraktivne ansamble iz celog sveta. Sada im prohodnost daje i članstvo u CIOFF, internacionalnoj organizaciji festivala pri Unesku.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije