U NASTAVKU pokrajinske akcije "Nedelja za čistiju Vojvodinu" u sredu je u Novom Sadu nekoliko stotina građana, među kojima su se posebno isticali sportisti i aktivisti nevladinih organizacija, čistilo obale Dunava.

U akciji čišćenja Šodroša i Ribarskog ostrva aktivno su učestvovali gradonačelnik Miloš Vučević i Vladimir Galić, pokrajinski sekretar za urbanizam i zaštitu životne sredine. - Novi Sad je naša kuća. Moramo voditi računa o higijeni grada na isti način kao u svojim stanovima. Ako bacamo smeće tamo gde ne treba, stvaramo divlje deponije, ostavljamo nameštaj pored kontejnera, ne možemo očekivati da naš grad bude čist - izjavio je gradonačelnik.

On je poručio da je u procesu unapređenja čistoće, neophodno najpre da se deluje preventivno.

- Treba da podstičemo društveni aktivizam i da edukujemo mlađe generacije, ali istovremeno i da imamo stroge sankcije za one koji ne poštuju javni red i prljaju svoj grad - naglasio je Vučević.

U Novom Sadu su, u tom pogledu, drastično povećane kazne za nesavesne građane koji bacaju smeće tamo gde stignu.

- Očekujemo da inspekcija bude još agilnija i da one koji ne poštuju propise, adekvatno sankcionišu u skladu sa zakonom. Najbolje bi bilo kada uopšte ne bismo imali potrebu za kažnjavanjem, ali ja mislim da onaj ko prlja Novi Sad, taj ga ne voli - zaključio je Vučević, naglašavajući da gradu treba vratiti sjaj koji ga je krasio.

Resorni pokrajinski sekretar Galić naveo je da u toj akciji aktivno učestvuje 20 jedinica lokalne samouprave, u kojima se ukupno čisti 36 lokacija.

- Prilikom promocije akcije, rekli smo da ćemo očistiti Vojvodinu u jednoj nedelji. Ovo je najbolji primer kako svi zajedno, uz minimalne troškove, možemo da budemo efikasni - istakao je Galić.

ZAJEDNIČKIM SNAGAMA

AKCIJU organizuju Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine zajedno sa Nacionalnim parkom "Fruška gora", JP "Vojvodinašume", Gradom Novim Sadom i drugim lokalnim samoupravama i volonterima.


PROČITAJTE I: Počela akcija čišćenja priobalja Dunava i Save