ZA kupovinu imovine fabrike "Zorka - Obojena metalurgija" zainteresovana je komanija "Eliksir" iz Šapca, a ovaj ponuđač ne samo što je jedini, već za objekte procenjene na 372 miliona dinara sada nudi nešto više od polovine početne cene.

"Eliksir" je, podsetimo, odranije vlasnik susednih "Mineralnih đubriva"...

"Zorka - Obojena metalurgija" je, inače, u stečaju još od 28. aprila 2015, a već dva poziva za prodaju njene imovine su propala jer se niko nije javio. "Obojena" je, pritom, bila okosnica proizvodnje nekadašnjeg hemijskog giganta, prepoznatljiva po proizvodnji cinka čistoće 99,995 odsto koji je veoma cenjen na Londonskoj berzi.

Na spisku poverilaca, firma ima čak 879 stranih i domaćih dobavljača, te banaka, javnih preduzeća i osiguravajućih kuća, a tu je i država prema kojoj nije izmirila obaveze na ime poreza i doprinosa. Samo za neisplaćene zarade radnicima je potrebno 6,5 milijardi dinara.


PROČITAJTE JOŠ - Rebalans zbog "Zorke"


Među najvećim i obezbeđenim poveriocima su švajcarska firma "Mineko" sa više od 950 miliona, te Rudnik i flotacija iz Gornjeg Milanovca sa 113 miliona dinara, koje potražuju sredstva za sirovine isporučene u periodu od 2001. do 2007.

Ukoliko ponuda "Eliksira" čiji je vlasnik Stanko Popović bude prihvaćena, u vlasništvo te kompanije će preći 54 objekta, među kojima su spratna upravna zgrada sa halom od 3.336 kvadrata u osnovi, pržionica od 866 kvadrata, zgrada elektrolize od 737 kvadrata... A, na spisku imovine su još tri otvorena skladišta, interne saobraćajnice kroz fabrički krug, te železnički kolosek. Tu su i nadzemni vodovi za transport fluida i energenata, kablovski razvodi, stubovi i cevovodi koji su, istina, veoma ruinirani.


"AKCIJA"

HOLDING kompanija "Zorka" u stečaju je oglasila javno nadmetanje za prodaju upravne zgrade površine 3.331 kvadrata, sa početnom cenom koja premašuje 20 miliona dinara, kao i objekta takozvanog đačkog internata od 1.142 kvadrata, čija je početna cena 3,9 miliona dinara. Na prodaju je i poslovni prostor u Šapcu, te u Beogradu, a javno nadmetanje je zakazano za 7. jun. Rok za dostavljanje prijava ističe 31. maja.