STRANI INVESTITORI GRADE POGONE U KULI: Novih 500 radnih mesta

Zoran RAJIĆ

15. 01. 2018. u 07:10

Dva italijanska i jedan holandski investitor grade pogone u industrijskoj zoni u Kuli. Pri kraju izgradnja fabrika "Seveplanta", na proleće "Euroina" i "Kalcedonije"

СТРАНИ ИНВЕСТИТОРИ ГРАДЕ ПОГОНЕ У КУЛИ: Нових 500 радних места

ŠANSA U industrijskoj zoni u Kuli niču nove fabrike

TRI strana investitora grade pogone u industrijskoj zoni u Kuli, u kojima bi trebalo da bude zaposleno oko 500 radnika. Pri kraju je izgradnja poslovnog, proizvodnog i skladišnog objekta preduzeća za proizvodnju sadnica "Seveplant", koje posluje u sastavu holandske kompanije "Verbek". U martu i aprilu, kako se očekuje, biće završene hale italijanskih kompanija "Euroin" i "Kalcedonija". U "Euroinu", fabrici obuće za čuvene svetske modne kuće, predviđeno je da bude otvoreno 150 radnih mesta, a duplo više u "Kalcedoniji", jednom od vodećih globalnih proizvođača donjeg rublja.

- Srbija je idealna za proizvodnju sadnog materijala, za koju u Holandiji ima sve manje prostora. U opštini Kula, gde smo otvorili firmu "Seveplant", odlični su i kvalitet zemlje i klima, a stručnost, rad i moral ljudi su na vrlo visokom nivou - rekao je vlasnik holandske kompanije Adri Verbek.

Na parceli od 1,8 hektara, u kulskoj industrijskoj zoni, "Seveplant" pravi hladnjaču, radni prostor za sortiranje i kalemljenje sadnica, kao i kancelarije i upravu. "Seveplant" na 110 hektara proizvodi oko tri miliona sadnica voća i zapošljava oko 90 sezonaca, od kojih će 50 dobiti stalan posao zahvaljujući subvenciji Vlade Vojvodine od 23,7 miliona dinara.

Kompanija "Euroin", koja ima pogone u Ugrinovcima kod Beograda i Feketiću, u opštini Mali Iđoš, preseliće postrojenja iz zakupljenog prostora u Kuli u novu fabriku u industrijskoj zoni, a istovremeno će proširiti proizvodnju i udvostručiti broj radnika. Vladan Krtolica, rukovodilac projekta izgradnje fabrike "Euroina", navodi da će prva faza investicije biti završena početkom proleća, druga do kraja ove, a treća iduće godine.

BRZO I LAKO DO DOZVOLE OPŠTINA je investitorima ponudila placeve na atraktivnoj lokaciji ka Vrbasu, kraj magistrale Sombor-Beograd. Predsednik opštine Perica Videkanjić ističe da industrijska zona sadrži svu potrebnu komunalnu infrastrukturu - saobraćajnice, vodovod, kanalizaciju, električnu mrežu, gasovod i javnu rasvetu, a lokalna uprava je maksimalno pojednostavila proceduru za dobijanje građevinske dozvole.

"Kalcedonija" je kupila dva hektara zemljišta i podiže treći pogon u Srbiji, jer već poseduje fabrike "Fiorano" u Somboru i "Gordon" u Subotici. U Kuli će biti zaposlene uglavnom žene.

Očekuje se da otvaranje novih radnih mesta smanji izdvajanja za socijalna davanja, koja su godišnje iznosila oko 90 miliona dinara.

UGAŠENI

NA evidenciji NSZ je više od 5.000 nezaposlenih, koliko ih je i izgubilo posao kada su ovde ugašeni - fabrika armatura "Istra", industrija nameštaja "Kramer", kožara "Eterna", fabrika "Kulski štofovi", "Tehnika", "Agrokoop", ciglane "Telečka" i "Jedinstvo", poljoprivredna dobra "Budućnost", "7. juli" i "Jedinstvo", mlin "Union" i fabrika alkohola "Panon".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije