PREMA podacima Filijale NSZ u Severnobanatskom okrugu trenutno je 9.085 nezaposlenih, od čega u Kikindi 3.982 čeka uhlebljenje, što je za gotovo polovinu manje u odnosu na poslednje četiri godine.

Na području ovog okruga taj broj smanjen je za 4.700, a u Kikindi za 1.500 radnika. Aktivne mere za smanjenje broja nezaposlenih donele su rezultat, istakla je Jelena Mitrović, direktorka Filijale Nacionalne službe za zapošljavanje u Kikindi.

Pročitajte još: Smanjena nezaposlenost: U Srbiji 622.000 nezaposlenih

Deo nezaposlenih sa evidencije Filijale NSZ posao je našao preko Sajma zapošljavanja na kojem je uposleno 84 procenata osoba bez posla u odnosu na potrebe iskazane na sajmu, odabirom neke od aktivnih mera zapošljavanja i zbog toga što su u Kikindi otvorene nove fabrike "Mecafor" i "Zoppas", kao i "Tisa automotiv" u Senti, gde je 50 odsto radnika iz Kikinde.

- Na svim javnim pozivima veoma brzo popunjen je maksimalan broj koji je odobren našoj filijali. Iako pojedini javni pozivi još uvek traju, nema mogućnosti da nezaposleni konkurišu. Tražili smo da nam se kvote prošire, a veliko interesovanje poslodavaca imali smo za zapošljavanje invalida - rekla je naša sagovornica.

Pročitajte još: Najmanji broj nezaposlenih od 2000. godine

Osim Republike i Pokrajine i Grad Kikinda opredelio je sredstva za aktivne mere zapošljavanja - za javne radove, dodala je naša sagovornica.- Iz gradskog budžeta opredeljeno je 5,4 miliona dinara, a osim ustanova u gradu, mogle su da konkurišu i sve mesne zajednice. Na ovaj način angažovano je 44 nezaposlenih.

SEZONCI

TOKOM leta poslodavci su najviše tražili građevinske i sezonske radnike za poljoprivredne radove. Poslodavci u ovom momemntu najviše traže kuvare, konobare, prodavce, vozače kamiona, knjigovođe.