Pešter čeka garancije za izvoz u Tursku

M. Nićiforović

26. 10. 2017. u 07:15

Reagovanje poljoprivrednika na međudržavni dogovor o godišnjem izvozu 5.000 tona junetine u Tursku. Domaćini spremni da zanove tov, ali strahuju od mešetara

Пештер чека гаранције за извоз у Турску

Fehim Kurtović (u sredini) sa kolegama Foto M. Nićiforović

PRILIKOM nedavne posete predsednika Turske Redžepa Taipa Erdogana Beogradu i Novom Pazaru, postignut je dogovor o godišnjem izvozu 5.000 tona junećeg mesa iz Srbije u ovu mnogoljudnu zemlju.

Najviše junetine put Bosfora bi trebalo da krene sa Peštera - najpoznatijeg stočarskog kraja u Srbiji - gde se trenutno uzgaja oko 45.000 krupnih grla. Zato ovdašnji domaćini ističu da ih raduje dogovoreni posao, ali i da strahuju od toga hoće li uspeti da obezbede potrebne količine mesa.

- Iako nam još nisu poznati svi detalji dogovora, izvesno je da se radi o za nas unosnom poslu. Jer, otkupna cena junećeg mesa u Srbiji je neznatno veća od dva evra, a u Turskoj premašuje deset. Ako bi iza projekta stala država, koja bi sve pratila i kontrolisala, te tako pomogla stočarima, svi bi imali koristi - ističe predsednik Udruženja farmera sa Donjeg Peštera Fehim Kurtović, koji ističe da bi odmah mogli da zakolju 2.000 bikova, možda i više.

Kaže, kada bi dobili garancije da je posao dugoročan, a cene i otkup sigurni, vrlo bi brzo teladima napunili mnogobrojne sada prazne farme i posvetili se tovu.

- Stotine pešterskih farmera je spremno da odmah prione na posao, godišnje bi mogli da ponudimo i više od 10.000 tovljenika, ali od države tražimo da stane na put mešetarima koji će pokušati da nam, kako su to i ranije činili, pokvare posao i Turcima, pod firmom "pešterskog", plasiraju sumnjivo meso koje će raznim kanalima nabaviti iz drugih delova Srbije, Bosne, Crne Gore, Albanije... A, peštersko meso je specifično i bolje od ostalih jer se stoka gaji u netaknutoj prirodi i u idealnim uslovima za gajenje. Zbog 180 dana na paši ovdašnja grla, kako se to često kaže, "drže cenu" - naglašava Kurtović koji se već oprobao u tovu i proizvodnji mesa.

ŽAL JOŠ pre tri decenije, dok je u Sjenici postojao PIK "Pešter", meso iz ovog kraja je izvezeno u više arapskih zemalja, te u nekoliko evropskih država. Uspešno su, tada, plasirana i ovdašnja jagnjad koja poslednjih godina nema ko da otkupi, pa ih stočari svakog proleća budzašto prodaju nakupcima iz Crne Gore i Bosne.

Upravo s toga i zna šta su preduslovi za realizaciju dogovora sa Turcima: garancije da će dogovorene cene biti ispoštovane, da domaćine niko neće ucenjivati i da će sva njihova junad na vreme biti otkupljena. Ističe i to kako je neophodno da opština reguliše probleme u vodosnabdevanju i zimi redovno čisti puteve.

- Ako bi imali potrebnu sigurnost, već za dve-tri godine bi zainteresovanim kupcima godišnje mogli bi da isporučimo i više mesa od dogovorenih 5.000 tona - zaključuje stočar iz sela Bioci Enver Dacić.

SPREMNA I LABORATORIJA

NA Pešteru postoje četiri klanice zavidnog kapaciteta, koje rade po evropskim standardima (ISO2200) i poseduju sve potrebne sertifikate, pa i "halal" koji traže kupci iz Turske. Slična klanica, sa ogromnim rashlađivačkim prostorom, postoji i u susednoj Raški, a svi se slažu da je za najavljeni izvoz posebno dragoceno to što u Sjenici - pri Regionalnom centru za razvoj poljoprivrede - uspešno radi i laboratorija za kontrolu mesa, sa standardom "ISO 17025".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije