Јаје препелице за лек и зараду
23. 10. 2017. у 08:25
Неискоришћен потенцијал за фармерски узгој јапанске "златне" птице у западнобачком округу. Чува здравље, јача имунитет и кућни буџет
Милошев са јапанским препелицама и котарицом пуном јаја
У ЗАПАДНОБАЧКОМ округу тешко да ће заживети фармерска производња јаја од препелице, јер је потражња за препеличијим јајима мала, оцењује Стефан Милошев из Сомбора, дугогодишњи регистровани узгајивач јапанских препелица. Каже да купци имају предрасуде у вези с препеличијим јајима, као и одбојност да их једу сирова.
- Потражња зависи од сезоне, али још је мала. Купци често нису ни упознати са лековитим дејствима или мисле да су jaja скупа - каже Милошев. - Има потенцијала за фармерску производњу, али свест људи код нас није као што је у земљама Европске уније. Овде су људи навикли да једу кокошија јаја, и у маркетима ћете видети да су мале количине препеличијих јаја изложене управо због мале потражње. Нажалост, људи почну интензивно да купују препеличија јаја само када настану тешки здравствени проблеми и када уносе у организам алтренативне антибиотике, као што су, на пример, оплођена препеличија јаја.
Јато од 130 препелица свакодневно даје 90 јаја, а у сезони се јато повећава и продуктивност је и до 150 јаја препеличијих за дан.
- Јаја јапапанске препелице су вишеструко корисна, јер су богата минералима, витаминима и аминокиселинама, а само једно препеличије јаје замени пет кокошијих - напомиње Милошев.
Животни век препелице је око две године, и за свог живота није склона болестима. Да би јаја од препелице била лековита, морају бити оплођена, па је то разлог зашто су у истим кавезима женке и мужијаци.
- Када је јаје оплођено, тада је створено за живот, јер су у том јајету потребни ензими, који су најделотворнији за наш организам - објашњава Милошев.
Наш саговорник годинама прати тржиште и каже да се од продаје препеличијих јаја не може обогатити, али се може допунити кућни буџет. Огласи који кажу да је узгајање препелица одлична и брза зарада, у ствари су велика превара.
"Златнa" птица отпорна је према многим болестима и изванредна је за јачање људског имунитета. Због високог садржаја беланчевина, месо препелице препоручује се трудницама и деци. Мада има потенцијала да се развије озбиљнија производња јапанских препелица, ипак потражња на тржишту диктира у којој мери ће се убудуће у Западнобачком округу развити ова производња.
РОК ТРАЈАЊА
УЗГАЈИВАЧ би купцима требало да продаје оплођена јаја, а не обична јаја. Јаја од препелице могу се конзумирати само свежа или током најдуже 60 дана ако се чувају на одређеној температури. Милошев напомиње да велика јата дају велику количину препеличијих јаја, па уколико тржиште није захтевно, произведена јаја могу само да пропадну, јер им је период за здраву конзумацију ограничен.
Profa.
23.10.2017. 11:25
Odavno se zna da japanske prepelice nose lekovita jaja
Lekovita jaja jesu,ali ih retko ko kupuje.Na zalost je sve manje farmerske proizvodnje svih domacih zivotinja.
Коментари (2)