Fakulteti u Subotici traže brucoše

J. LEMAJIĆ

četvrtak, 05. 10. 2017. u 09:27

Факултети у Суботици траже бруцоше
Početak akademske godine na subotičkim visokim školama

SUBOTICA - Nova akademska godina na visokim i višim školama u Subotici prekjuče je i zvanično počela, a na većini visokoškolskih ustanova još uvek ima slobodnih mesta.

Na Ekonomskom i Građevinskom fakultetu, Višoj tehničkoj školi i Višoj strukovnoj školi za obrazovanje vaspitača i trenera ostala su slobodna mesta na studijama koje se finansiraju iz budžeta i na samofinasiranju. Od 855 slobodnih mesta, Ekonomski fakultet upisalo je 528 studenata. Dok je na Višoj školi za obrazovanje vaspitača ostalo mesta na gotovo svim studijskim programima i specijalističkim studijama.

- Da smo u potpunosti zadovoljni - nismo, kaže Nadežda Rodić, direktorka Više škole za obrazovanje vaspitača i trenera.

- Krivca vidimo u demografskih odstupanjima, ali i u činjenici da je u poslednje vreme sve više fakulteta i visokoškolskih ustanova. Naš fakultet je upisao 115 studenata na osnovne studije, a slobodno je ostalo oko 50 indeksa.

Pročitajte još - Fakulteti će morati da otpuste profesore

Da problem postoji potvrdio je i pokrajinski sekretar za obrazovanje Zoran Milošević, koji je istakao da se sve više otvara pitanje racionalizacije visokih ustanova tokom naredne decenije.

- Realnim Finansiranjem doći ćemo do otvaranja pitanja opstanka pojedinih studijskih programa - kaže Milošević. - A samo tržište će pokazati koji fakulteti su atraktivni za naše brucoše. Puko studiranje i sticanje fakultetske diplome, sigurno nema opravdanja. Jer ako neka struka nikome nije potrebna, nema mesta ni za takav fakultet.