KOMPANIJA trikotaže "PRETY GROUP" iz Dake (Bangladeš), nedavno je potpisala ugovor o iznajmljivanju dve hale bivšeg preduzeća "Zastava-specijalni automobili" u Somboru, radi proizvodnje pletenog tekstila. Završena je adaptacija prostora i useljavanje mašina, a kako je planirano proizvodnja bi trebalo da počne uskoro.

Trenutno je ovde otvoren Centar za prezentaciju proizvoda i procesa proizvodnje. Zainteresovani mogu bez ikakvih obaveza da ga posete i da se upoznaju sa delatnošću firme. Oni će imati jedinstvenu priliku da se upoznaju sa načinom rada i proizvodnje, kako se pletu džemperi, puloveri i ostali proizvodi trikotaže za najbolje svetske brendove. Osim toga, zainteresovani će imati mogućnost da isprobaju svoje veštine u pletenju i šivenju na najsavremenijim mašinama.

Sporazumom koji je potpisan sa Ministarstvom privrede, u pogonima ove kompanije u Somboru biće zaposleno u naredne dve godine ukupno 1.100 radnika, a investitor je dobio sredstva podsticaja od 3,4 miliona evra.

Prema rečima Davora Brečića, predstavnika kompanije, ukupna procenjena vrednost ulaganja ovog giganta iznosi 14,3 miliona evra, i biće realizovana putem ulaganja u nove proizvodne kapacitete. Očekuje se godišnja proizvodnja od 2,4 miliona proizvodnih jedinica.

PROČITAJTE JOŠ - Posao za 250 novih radnika

U prvoj fazi posao će dobiti 300 radnika, a kako obuka bude tekla, širiće se mogućnost za prijem nove radne snage. U ovoj kompaniji tvrde da narudžbina ima dovoljno, ali nedostaje kvalifikovana radna snaga.

- Razvojna agencija Vojvodine pružila nam je izvanrednu podršku. U "Zastavi-specijalni automobili" možemo da počnemo sa radom bez ikakvih problema - ističe Brečić.

TEKSTIL Bivša fabrika "Zastava-specijalni automobili" Foto J. B.

On dodaje da je već sada sasvim izvesno da su hale od 2.000, odnosno, 3.000 kvadratnih metara, nedovoljne za planiranu proizvodnju u Somboru, pa će narednih meseci biti doneta odluka o proširenju pogona na 12.000 kvadrata u Industrijskoj zoni ili na postojećoj lokaciji.

PROČITAJTE JOŠ - Posao za 500 radnika

TEKSTILNI GIGANT

KOMPANIJA "PRETY GROUP" zapošljava na tri kontinenta ukupno 18.000 radnika i jedna je od najvećih južnoazijskih proizvođača trikotaže, sa ukupnim godišnjim prihodom od 160 miliona evra. Posluje u Nemačkoj i Austriji, a fabrike su zasada u Bangladešu i Srbiji. Sirovine nabavljaju iz Italije, Bugarske i Turske, a radi se za poznatog kupca.