Glavu čuva i sigurna kuća

I. MITIĆ

25. 07. 2017. u 07:17

Главу чува и сигурна кућа

Prihvatilište u gradu na Veternici Foto I. Mitić

Leskovčani proširuju prihvatilište za žene i decu žrtve porodičnog nasilja. Pored maksimalne bezbednosti, obezbeđena i stručna pomoć

LESKOVAČKA lokalna samouprava, iako na njenoj teritoriji nije bilo incidenata poput krvoprolića koja su se nedavno dogodila u Beogradu, ali i još nekim mestima u Srbiji, nastavlja opremanje Prihvatilišta za žene i decu žrtve nasilja.

U dvorištu takozvane Sigurne kuće je, tako, počela izgradnja dečjeg igrališta sa letnjikovcem, a planira se i dogradnja objekta u čiju je rekonstrukciju Grad, pre dve godine, uložio oko tri i po miliona. U zgradi nekadašnjeg nedeljnika "Naša reč", čiji je vlasnik leskovački Centar za socijalni rad - srećom - trenutno niko ne boravi, ali je ovaj objekat spreman da istovremeno prihvati 12 osoba.

- Porast broja žrtava porodičnog nasilja je svojevrsna posledica i povećane društvene svesti o tome da institucije mogu da ih zaštite. Zbog toga je naša obaveza da učinimo sve kako bismo im pružili smeštaj i sve druge uslove za normalan život. Zahvaljujući brojnim donatorima, naša sigurna kuća ima enterijer koji obezbeđuje kvalitetnu organizaciju života, a trudimo se i da dvorište dobije terapeutsku funkciju u procesu oporavka i osnaživanja naših korisnika, odnosno prevazilaženja trauma kroz koje su prošli - kaže direktor Centra za socijalni rad u Leskovcu Boban Ilić.

Inače, kroz Sigurnu kuću u gradu na Veternici je tokom 13 godina rada prošlo više od 400 žena koje su bile žrtve nasilja. Na svakih 12 meseci ih bude oko 30, pa će - da tokom leta posebno deca ne bi vreme provodila samo u zatvorenom prostoru - u dvorištu biti postavljene klackalice, tobogan, vrteške, ljuljaške, letnjikovac... Vrednost projekta udruženja profesionalaca u obrazovanju i učenju pod nazivom "Apel" je milion dinara, a najveći deo tog novca je obezbedilo Ministarstvo saobraćaja. Među donatorima su i dve leskovačke firme: "Investgradnja" i "Mateks".

REGIONALNI ZNAČAJ

POSLE potpisivanja ugovora sa ostalim opštinama na teritoriji Jablaničkog okruga, Centar za socijalni rad u Leskovcu ovu uslugu pruža znatno većem broju potencijalnih korisnika, kojima je trenutno na raspolaganju oko 125 kvadrata renoviranog prostora. Pritom, rad Sigurne kuće podrazumeva neprekidno dežurstvo zaposlenih u Centru, među kojima su i pripadnici obezbeđenja.

POLICIJA

Centar za socijalni rad je kao sigurnu kuću duže od deset godina koristio iznajmljene stanove. Novi objekat je blizu sedišta ovdašnje policijske uprave, a kamere njegovog video-nadzora su povezane sa čuvarima reda, što obezbeđuje maksimalnu bezbednost. Inače, od početka godine, u Sigurnoj kući je bilo 25 žrtava ...


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije