PETNAEST opština u Srbiji, od kojih neke već tradicionalno imaju najnižu stopu nataliteta, poput Crne Trave ili Knića, podeliće 130 miliona dinara za podsticaj rađanja. Ugovore sa predstavnicima lokalnih samouprava potpisala je ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović.

Na konkurs za sufinansiranje mera populacione politike javilo se čak 90 opština, a novac su dobili oni sa najboljim projektima: Vladičin Han, Dimitrovgrad, Blace, Crna Trava, Žitište, Golubac, Knić, Trstenik, Šid, Vlasotince, Bačka Topola, Sečanj, Prokuplje, Nova Varoš i Irig. To je prvi put da država konkretnim merama pomaže opštinama oko nataliteta.

- Reč je o nepovratnim sredstvima, koja će biti uložena u različite programe - kaže za "Novosti" Slavica Đukić Dejanović.

- Najmanje novca izdvojeno je za jednokratnu pomoć mladim majkama koje ne rade, a akcenat smo stavili na samoodržive projekte. Recimo, istraživanje je pokazalo da ako porodica uloži novac u uzgoj lekovitog bilja u Gadžinom Hanu, profit će biti takav da će dogodine moći sama dalje da ulaže i obezbedi egzistenciju porodici. Drugi primer je Šid, koji je tražio novac za 18 bicikala, kojima će pedijatrijske sestre i babice obilaziti sela i pružati pomoć porodiljama.

Projekti će, po rečima ministarke, obezbediti posao mladim roditeljima, podići nivo edukacije o reproduktovnom zdravlju i zdravstvenoj kulturi, obezbediti veći broj predškolskih ustanova, stimulisati zapošljavanje roditelja sa kliznim radnim vremenom ili radom od kuće...


SVAKE GODINE MANjE 35.000 STANOVNIKA PREMA poslednjim dostupnim podacima Republičkog zavoda za statistiku, najnižu stopu nataliteta imaju Rekavac, Knić, Golubac, Crna Trava i Nova Varoš. U zemlji se godišnje broj stanovnika smanji za 35.000, a Srbija je, po podacima UN, po stopi nataliteta na 146. mestu od 195 zemalja.

Opština Prokuplje, kako za "Novosti" kaže njen predsednik Aleksandar Simonović, već je izdvojila značajne pare za svako prvorođeno dete, subvencioniše boravak dece u vrtiću, finansira prevoz đacima.

- Prvi deo našeg projekta odnosio se na poboljšanje predškolskog obrazovanja za ceo Toplički okrug, a drugi na rekonstrukciju prokupačkog vrtića "Bambi", koji je u tako lošem stanju da neke učionice ne mogu da se koriste. "Leoni" zapošljava sve više mladih radnika, i za nas je jako važno da obezbedimo mesta u vrtićima za njihovu decu - kaže Simonović.

Ova opština, inače, između svaka dva popisa gubi oko 7.000 stanovnika. Inače, reč je o mladoj oštini, u kojoj je prosečna starost 36,6 godina.

Za razliku od njih, u opštini Knić prosečna starost je 47 godina. Od popisa do popisa, prema rečima predsednika opštine Zorana Đorovića, broj žitelja pada za 10 odsto. Godišnje se rodi svega 60 beba.

- Prvi segment našeg projekta je finansijska pomoć nezaposlenim majkama, zatim subvencije u poljoprivredi. Tu je i kupovina mobilnog ultrazvuka koji bi išao po selima i edukacija u oblasti reproduktivnog zdravlja - kaže Đorović. Projekat ove opštine dobio je najviše - 32 miliona dinara.