Čačani tuže Ministarstvo poljoprivrede: Moljac pojeo krompir i svu zaradu!

V. ILIĆ

08. 01. 2016. u 15:04

Povrtari iz više sela u okolini Čačka traže odštetu od Ministarstva poljoprivrede. Tvrde da država nije reagovala na pojavu štetočine, šteta 44 miliona dinara

Чачани туже Министарство пољопривреде: Мољац појео кромпир и сву зараду!

Oštećeni proizvođači

Više proizvođača krompira iz Baluge, Zablaća i Goričana tužilo je Republiku Srbiju, odnosno Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine tražeći naknadu štete u iznosu od oko 44 miliona dinara. Šteta je nastala zbog pojave moljca koji je uništio prošlogodišnji rod merkantilnog krompira.

Proizvođači su u avgustu prošle godine uredno prijavili pojavu ovih insekata Poljoprivrednoj savetodavnoj stručnoj službi u Čačku, ali tvrde da ih služba nije na vreme obavestila o pojavi štetočine koja je uništila celokupan rod na oko 200 hektara.

Pred kraj vegatacije, proizvođači su uočili da je zasad napala leptirica - moljac, ali nisu očekivali da će uništiti rod, jer se u takvim slučajevima obavezno, po Zakonu o zdravlju bilja i programu, oglašavaju nadležni državni organi, koji upozoravaju proizvođače da preduzmu mere zaštite. Takvu vrstu upozorenja Ministarstvo niti lokalni organi nisu uputili - rekao nam je Dragoljub Jakovljević, advokat koji zastupa oštećene.

Poljoprivrednici su pretrpeli ogromnu štetu, koja se sastoji od troškova za nabavku semena, sadnju i negu, uništenja trulog krompira...

- Tu je uračunata i izmakla dobit, koju bi ostvarili da su krompir prodali, jer su već imali ugovorenog kupca, kao i buduća šteta, koja tek treba da bude precizirana - kaže Jakovljević.

On kaže da je prethodno Ministarstvu poslat zahtev za naknadu štete, i to još početkom novembra. Pošto nisu dobili nikakav odgovor, odlučili su se za tužbu.

- Ovi ljudi žive od krompira i mnogo su uložili, a sve su izgubili. Sada nemaju novac za ovogodišnju proizvodnju. Čak bi se odrekli izmakle dobiti, samo da im se plati ono što su uložili kako bi imali čime da zanove proizvodnju - kaže Jakovljević.

Najviše su od ove štetočine stradali zasadi Paunovića, Ružičića, Jovićevića, Tanasijevića, Dragovića, Stišovića... , od kojih su pojedini imali oko 18 hektara pod krompirom, a očekivani prinos bio je 40 tona po hektaru. Svako od njih uložio je oko 4.000 evra po hektaru zasada pod krompirom.

- Pretprošle godine imali smo poplavu i ništa nismo imali od roda. Prošle nas je snašao moljac, pa smo opet ostali bez ičega. Sav ovogodišnji rod bio je truo, izbušen. Sve smo morali da bacimo. Mnogi ovde žive od poljoprivrede, i od toga izdržavamo mnogočlane porodice - kaže jedan od oštećenih proizvođača Aleksandar Paunović. - Nemamo od čega da ove godine krenemo u proizvodnju, a pride što još ne znamo da li ćemo smeti da na istoj zemlji gajimo krompir.


GLUVI NA UPOZORENJE

Profesor dr Drago Milošević sa Agronomskog fakulteta u Čačku prvi je detektovao i identifikovao štetočinu - moljca. On je o tome obavestio gradske službe, odnosno gradonačelnika, predsednika Skupštine grada, Savet za poljoprivredu i objasnio šta treba sprovesti. Nažalost, njihova pravovremena reakcija je izostala, jer je došlo do invazije krompirovog moljca.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (6)

IKS

08.01.2016. 15:40

Zao mi ljudi, i država bi trebala da im izađe u susret jer se trude i rade. Ali- tužiti državu jer tvoj privatni biznis zbog neznanja i nestrucnosti nije uspio, to je neozbiljno. Hoće li limar tužiti državu ako mu mušterija odbije platiti jer nije uklopio boje!?

q q l

08.01.2016. 15:43

država je tu da uzme porez a ne da pomaže poloprivrednike. to ste trebali da znate

Деки

08.01.2016. 15:44

Јавашлук и нестручност су свуда, где демагогија коло води, па тако нажалост и код нас. Само тако, пресавијте табак!

brzi

08.01.2016. 15:55

Kakva glupost boze dragi, cuj drzava tj poreski obveznici da im nadoknade stetu od moljaca, Jos ova dva moljca drze slike,pa ovo je za ginisa Gde se to u svetu nadoknadjuje steta od prirodnih nepogoda, postoji osiguranje , postoji sopstvena odgovornost za svoj biznis Kad izgube spor treba im naplatiti penale da ih unuci vracaju