PRAVO je zadovoljstvo bilo u subotu biti navijač Devis kup reprezentacije Srbije u Moskvi. Kako to lako izgleda kada se na terenu nađu dva majstora - Nenad Zimonjić i Novak Đoković, protiv šegrta Mihaila Južnjeg i Dmitrija Tursunova. Javni čas igre u dublu doneo je poen nade našoj reprezentaciji i dokazao Rusima da nema kraja dok ga sudija ne označi... A sudije, posebna priča... Više im pristaje nadimak - domaćice!
Od prvog servisa ruskog para videlo se ko je „tata“ na terenu. Zablistali su punim sjajem momci koje je do juče (Đoković), a i juče (Zimonjić) tresla temperatura i sa ogromnim srcem, bodreni pokličima zemljaka sa klupe i tribina, išli samo na - pobedu!
Čas posla, za 32 minuta, na semaforu je stajalo 1:0 za Srbiju. Ključ čitavog dvomeča ležao je u drugom setu, u kome ni blistava igra našeg para nije uspevala da slomi ruska krila - sudije. Ali, taj-brek je trenutak istine, a velikanima kao što su Đoković i Zimonjić, podsetimo osvajači prvog gren slema u različitim konkurencijama ove godine, tetiva se ne skraćuje. Vodimo 2:0.
Ostalo je bilo samo deo rutine... Čak ni aut u drugom taj-brejku, od 20 centimetara, suđen kao as, nije uspeo da pomogne ruskom tandemu...
Đoković je pokazao da je prebrodio zdravstvenu krizu i uz oporavak, u vrlo kratkom roku izaći će na megdan Davidenku, čoveku koji mu gleda direktno u leđa i na ATP turu. Koliko Rusi veruju da u tom meču mogu do pobede, najbolje govori podatak da su već ušli u kalkulacije da će Safin zameniti Južnjeg u poslednjem meču, kako bi lakše izašao na kraj sa Viktorom Troickim, koji je preko noći u Rusiji postao zvezda.
- Morao sam da igram umesto Novaka, pa sam dobio povišenu temperaturu, što je dovelo u pitanje i učešće u dublu. Međutim, temperatura se spustila tokom noći, a Viktor je krenuo kao podrška pred meč. Ipak, znao sam da je lakše Novaku da igra sa mnom i da nam je samopouzdanje veće, i znam da sam dao veliki doprinos, iako sam se loše osećao. Nadam se da će Nole biti spreman za sutrašnji duel sa Davidenkom - rekao je Zimonjić.

OPET SE PITAJU LEKARI
Šta se dešavalo sa Novakom Đokovićem od trenutka dolaska u Moskvu?
- Imao sam temperaturu, sigurno izazvanu virusnom infekcijom i da bi se prebolela, potrebno je vreme. A toga, nažalost, nije bilo u Moskvi. Nisam imao povišenu temperaturu već dan i po. Ne osećam se najbolje, ne bar kako bih želeo, tako da će lekari i stručni štab odlučivati da li ću zaigrati protiv Davidenka. Čudne su okolnosti da tri igrača ne budu u top formi, ali se sada situacija poboljšava, pokušali smo na sve načine da mislimo pozitivno...
Ni sa ostatkom tima nije bolja situacija.
- Nenad je igrao pod temperaturom, svaka mu čast na borbenosti. Mi smo profesionalci i ponekad moramo da idemo preko granica normale. Janko je povređen i svi se nadamo da ćemo se uskoro osećati totalno spremno. Od srca želim da izađem na teren protiv Davidenka i da donesem Srbiji i drugi poen, pa u petom meču da probamo da bacimo na leđa velikog rivala - zaključio je Đoković.

ŽIVELI!
Posle konferencije za medije Đoković je razmenio šal sa jednim ruskim fanom, a za vreme konferencije, na pitanje koju narodnu medicinu koristi, rekao:
- Znam da u Rusiji koristite votku, nju je koristio i Južnji prošle godine u ovo vreme kada je igrao izuzetno. A, mi koristimo šljivovicu, jaku rakiju, koja za nas čini čuda - našalio se Novak.

I JANKO U IGRI
TIPSAREVIĆ nije spreman za igru, povreda butnog mišića je teže prirode, ali ni to ne sprečava naše asove da održavaju sjajnu atmosferu. Tako je Janko obećao da će, ako Srbija uspe da izjednači po povratku Đokovića, izaći na teren sa jednom nogom i pokušati da odigra meč, kao nedavno Jelena Janković.
Ko će da zaigra sutra, bilo je pitanje za selektora Obradovića.
- Odluka će biti doneta u poslednjim trenucima pred početak meča i doneće je stručni štab u razgovoru sa lekarima. Igračima želim od srca da čestitam, pokazali su koliko su veliki profesionalci i kako se bore za svoju zemlju. U prvom meču alternative su Novak i Nenad, a u drugom Viktor i Janko. Ko god od njih bude bio spreman za meč, pokazaće od čega je satkan naš tim - istakao je Obradović.

RUSIJA
KADA su ugledali Novaka Đokovića na mini treningu pred dubl meč, prvi gledaoci su odmah počeli da navijaju: „Rusija, Rusija!“ Ali, nisu očekivali reakciju sa terena. Pomogao im je i sam Novak: „Rusija, Rusija!“

TROICKI
VIKTOR Troicki u nedelju slavi 22. rođendan. Najlepši poklon bi mu bio prolaz reprezentacije u sledeće kolo Devis kupa.
- Najviše bih želeo da pobedimo Ruse i plasiramo se u drugo kolo. Da li ću napraviti žurku? Naravno, ali kako me u Beogradu čeka Gemaks turnir, to neće biti ništa spektakularno.

BAĆUŠKA
RUSKI novinari su se zanimali za poreklo nove nade srpskog tenisa Viktora Troickog. Glavno pitanje je bilo: da li ste vi Rus?
- Poreklom jesam. Otac mi je Rus, rođen u Srbiji, a deda i baba su mi rođeni u Rusiji. Znači, poreklom sam Rus, ali sam i Srbin - rekao je Troicki.

SAFIN
POSLE izmena izazvanih bolešću naših igrača, taktičkom potezu zamene u poslednji čas pribegli su Rusi. Rekli su da Safin ima problema sa stopalom i da će uz Tursonova na teren - Južnji. Ali, nisu ostavili naš tim u nedoumici, jer je ovakav potez očekivan, pošto bi Safin trebalo da preuzme mesto Južnjeg, ukoliko poslednji meč bude odlučivao o pobedniku. Po izlasku Đokovića na teren, Rusi su samo aktivirali stari plan...

MIŠKINA
IZA ruske klupe mesto je zauzela i Anastasija Miškina, koja kao da je u zemlju propala posle prošlogodišnjeg Rolan Garosa. U odmakloj trudnoći (šesti mesec), Miškina bodri ruske tenisere...
- I dalje sam neudata i nemam nameru da se udajem uskoro. Raskinula sam sa hokejašem Konstantinom Kornejevom, ocem deteta. Ne znam još pol deteta i nisam odlučila da li to želim da saznam. Ne znam ni da li ću se poroditi u Rusiji ili u inostranstvu - rekla je Miškina.


ZID ĆUTANJA KAO TAKTIKA
OD dolaska u Moskvu, u nedelju 3. februara, čitav tim je podređen samo jednom cilju - pobedi nad Rusijom. Na tom putu isprečile su se objektivne teškoće, koje nismo bili u situaciji da obelodanimo, samo zbog taktičkih razloga, jer smo u svakom trenutku želeli samo da ostvarimo cilj.
Novak Đoković je trenirao i želeo da igra od prvog meča. Dugo, 48 časova čekano je i odobrenje od antidoping agencije iz Švedske za korišćenje lekova, tako da je Novak morao da propusti treninge u sredu i četvrtak. Već tada smo pretpostavili da će u singlu prvog dana zaigrati Nenad Zimonjić. Zbog taktike odlučeno je da ime Novaka Đokovića ostane u žrebu, kako bismo dekoncentrisali Mihaila Južnjeg, saznanjem na 10 minuta pre meča da je spremao taktiku za pogrešnog rivala, dok je Viktor Troicki bio totalna enigma za Nikolaja Davidenka.
Sa Jankom Tipsarevićem je totalno drugačija situacija. Povredio je butni mišić posle zvaničnog treninga, na individualnom. Iz taktičkih razloga prijavili smo stomačni grip, kako bi Rusi pomislili da ima šanse da zaigra u bilo kom trenutku.
Moramo da naglasimo izuzetno veliko srce Nenada Zimonjića, koji je prvog dana odigrao protiv Južnjeg pod temperaturom.
Molimo vas da uvažite naše razloge, zbog čega je bio podignut zid informativne blokade oko našeg tima. Želja nam je ostala ista, da dođemo do pobede u Rusiji.