Važno je da se takmiči, pa i u Srbiji: Goran Obradović, za Novosti, o oporavku Španovićeve i neizvesnoj atletskoj sezoni

J. J.

petak, 03. 07. 2020. u 20:54

Важно је да се такмичи, па и у Србији: Горан Обрадовић, за Новости, о опоравку Шпановићеве и неизвесној атлетској сезони

Goran Obradović i Ivana Španović foto: Z. Jovanović

Neizvestan je ulazak u neke zemlje. Ivana i dalje spremna da leti preko 7 metara - ističe trener najbolje srpske atletičarke
NEKOME je ovog leta propao aranžman za Halkidiki, jedan ispitni rok ili svadba, a neko je zaustavljen na puta ka ostvarenju životnog cilja. Ivana Španović je u ovim trenucima mogla da bude na završnim pripremama za skok ka olimpijskom zlatu, a sada sedi u svom dvorištu kraj Dunava, gde je neugodno stala na stepenik i slomila metatarzalnu kost desnog stopala pre dve nedelje.

Zbog korona-krize, još ne može da pravi plan za Tokio 2021, čak ni za Dijamantsku ligu u septembru. Cela sezona, pa i naredna godina, pod znakom su pitanja. Odgovore nema ni trener Goran Obradović, osim onog da su svi u istom problemu.

- Za početak, da stavimo ovu Ivaninu povredu u stranu i tako sagledamo situaciju. Ona bi se svakako oporavila i skakala na Dijamantskoj ligi, ali eto, otkazani su Judžin i Pariz. Ako se neki miting i održi, pitanje je da li bi pustili nas Srbe. Da li ima poente da Skandinavci održe takmičenja samo za sebe? Da ne puste nas, Ruse, niti atletičare iz bilo koje zemlje u kojoj je teška situacija. Onda bi svi trebalo da se okrenemo domaćim takmičenjima - kaže Obradović za "Novosti".

Srpska rekorderka u skoku udalj povredila se pre dve nedelje i uveliko je počela rehabilitaciju. Mogla bi da bude spremna do kraja leta, ali se nameće i pitanje da li ima smisla da diže formu na maksimum za nešto što je potpuno neizvesno, u sezoni koju bi mnogi odavno poslali u zaborav. Goranu je barem taj odgovor jasan kao dan.

- Ivana se u junu, posle desetomesečne pauze, vratila na mitingu u Novom Sadu sa 6,80. Shvatate li koliko je značajno da zadrži takmičarski ritam? Nisu Olimpijske igre, pitanje je šta će biti sa Dijamantskom ligom, ali je mnogo važno da se takmiči, makar i u Srbiji. Pojavljivanje na jednom događaju je diglo moral celom timu, znamo da je i dalje više nego spremna za skokove od preko sedam metara. To nam je osnova za sve.

Povreda je možda i najmanji problem u teškom procesu povratka na stazu. Veći izazov za trenere je da podignu motivaciju u trenucima kada je svako takmičenje neizvesno. Od lokalnih u Vojvodini, koja su upravo otkazana, preko Dijamantske lige, do onog najvećeg.

- Priča se o tome da se Olimpijske igre neće održati ni 2021, ako se ne pronađe vakcina. Uz sve moguće mere verovatno nije moguće imati toliku kontrolu u "Olimpijskom selu". Jedina dobra stvar je to što se svi suočavamo sa tim. Zato je Ivani lakše. Da je samo njena neka povreda sprečila nastup na OI, to bi bio veliki problem. Pošto su svi u istom sosu, onda nema druge nego da zaključimo da ne možemo mnogo toga da uradimo u ovom trenutku. A, da ono što možemo uradimo što bolje - zaključuje Obradović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije