ALEKSANDAR Karakašević je u nedoumici šta dalje kada se prođe pandemija korone. Slavni stonoteniser se glasno pita da li će uopšte moći da se vrati igri ukoliko pauza potraje nekoliko meseci. Želeo je da ovog leta odigra sa Izabelom Lupulesku miks na Olimpijskim igrama u Tokiju, da se medaljom oprosti od evropskih prvenstava i da iduće godine, kada slavi 30 godina od svog debija u reprezentaciji na Balkanijadi u Turskoj, stavi tačku na karijeru.

Velikan srpskog sporta je trenutno u izolaciji, jer je pre povratka u Beograd odigrao turnir u Omanu, gde je slavio u dublu sa Slovakom Pištijem. Vreme provodi sa suprugom i sinom. Priznaje je i da je razočaran što su Olimpijske igre u Tokiju pomerene za godinu dana.

- U ovim mojim godinama to je puno. Ne bih želeo da ostavim Izabelu na cedilu, jer smo skoro osigurali plasman, a opet pitanje je da li ću uopšte biti spreman da se posle višemesečne pauze vratim stonom tenisu. Mnogo toga zavisi i od odluke čelnika Svetske federacije, koji će se sastati u maju. Ako ne produže kvalifikacije onda bih napravio program za mene i Izabelu. A ako moram da prođem ono što sam prošao u poslednjih godinu i po dana onda sam u velikoj dilemi - ističe Karakašević, koji će 9. decembra oduvati 45. svećicu.

Levoruki šampion priznaje da bi mu pre 15 godina ovolika pauza prijala. Ali, sada ne zna kako će se sve ovo odraziti i na njegovo telo.

- Bojim se povreda. Ako na primer četiri meseca ne bismo trenirali, povredio bih se posle četiri, pet dana. Godine i godine igranja su iza mene, telo je istrošeno, muče me rame, koleno. Meni je sada potrebno duže da se vratim igri. Iskreno, ne bih previše da reskiram - objašnjava Karakašević.

Neko bi rekao da stonoteniseri mogu u kući ili stanu da postave stonoteniski sto.

- Nije to rešenje. Imaš metar, dva od zida. Možda je dobar za onog ko bi forsirao servis. Ali, to me ne privlači. Bolji je sobni bicikl. Ja na malom stolu igram ping-pong sa sinom Ivanom. Jedina dobra stvar ove izolacije je što smo ovih dana nas dvojica nerazdvojni - kaže Karakašević.

Višestruki prvak Evrope u miksu priznaje i da mu ne prija današnji stoni tenis.

- Od kada su celuloidnu lopticu zamenili plastičnom, uveli nove gume, to nije više igra nadmudrivanja, već snage. Zato sam ja više okrenut dublu i miksu, gde mašta može da dođe do izražaja. I tvrdim da sam u top tri igrača u dublu - uveren je Karakašević. n

FINANSIJSKI KRAH
NE krije Karakašević da je napravio propust na početku sezone.
- Napravio sam ove godine grešku što sam potpisujući za nemački Diseldorf prihvatio da me plaćaju po meču. U prvom delu sezone nisam igrao zbog povrede, a sada je sve prekinuto zbog virusa korona. Zato sam finansijski pukao... I pored svega, pre neki dan sam dobio ponudu člana Prve Bundeslige - kaže Karakašević.

ISPLATITI IGRAČE
LEGENDARNI igrač je i predsednik STS Srbije. Svestan je da ga kad sve ovo prođe očekuju brojni problemi.
- Čim prođe izolacija otići ću do Saveza. Videćemo kako ćemo da rešimo prekinuto prvenstvo, mada mislim da bi trebalo da se ugledamo na najveće sportove. Znam da ne mogu da se mešam u rad klubova, ali se nadam da će svi naći načina da isplate igrače i trenere.