ISTORIJU pišu pobednici. A 2019. godinu je zlatnim slovima ispisala karatistkinja Ivana Perović (18), koja se u oktobru okitila titulom juniorske šampionke sveta na prvenstvu u Čileu. To je bio povod da upravo ona bude proglašena najboljom mladom sportistkinjom Srbije, u izboru Olimpijskog komiteta, i stane rame uz rame sa asovima poput Novaka Đokovića i Tijane Bošković.

A Ivana za "Novosti" priča o svom prvom kontaktu sa ovom borilačkom veštinom.

- Još u predškolskom uzrastu, tačnije sa pet godina sam došla na prvi trening. U mom vrtiću se pojavio karate klub Samuraj, na čelu sa trenerom Brankom Vučkovićem, čija se ideja bazirala na tome da zainteresuje decu da se bave sportom. - ističe Ivana. - Tu sam naučila mnogo toga i shvatila šta sport donosi i odnosi, i kako utiče na čoveka, pre svega po njegovo opšte zdravlje, pa i odnosu prema obavezama i životnoj disciplini.

Mnogi su joj predlagali da se bavi košarkom ili odbojkom, ali za Ivanu je karate bio ljubav na prvi pogled.

- Ja sam individualni tip. Karate me je privukao zbog svoje kreativnosti, raznolikosti i mogućnosti da primenim razne vežbe koje ne bih mogla da treniram neki drugi sport. Kod nas se dosta pridaje važnosti taktici i tehnici, kao i mentalnoj pripremi.

O šansama srpskih karatista u Tokiju (prvi put će ovaj sport biti deo Igara) samouvereno govori.

- Mislim da će karate doneti Srbiji barem jednu medalju sa OI. Tu pre svega računam na Jovanu Preković, koja je apsolutno najbolja u svojoj kategoriji na svetu i koja, zasada, jedina ima siguran plasman u Tokio. Ja, sa druge strane, imam pravo da učestvujem na kvalifikacionom turniru zato što sam postala punoletna, ali ne mogu da se takmičim u svojoj kategoriji, pošto je tu neprikosnovena upravo Jovana, a pravilo je da može učestvovati samo jedan takmičar iz iste zemlje. Ostaju mi preostale dve olimpijske kategorije u kojima je konkurencija neverovatno jaka. Svakako će to biti veoma značajno iskustvo za mene, da se odmerim sa starijim i iskusnijim devojkama i vidim gde sam, što se tiče seniorskog uzrasta.

Ivana ima oko 250 osvojenih medalja i pehara sa različitih takmičenja, a ono najvrednije i najdraže je upravo dobila od svoje države.

- Biti izabran od Olimpijskog komiteta Srbije je za mene izuzetna čast, ali i motivacija da treniram još jače. Kada sam osvojila svetsku titulu pomislila sam da bih možda mogla da budem izabrana, ali nisam želela da se previše nadam pre vremena. Naći se u društvu sportskih veličina poput Novaka Đokovića, svih odbojkaša i odbojkašica, ogromna je satisfakcija.

Za kraj, članica KK Studentski grad, koji vodi selektor Goran Šćepanović, kaže da je njen najveći navijač njena porodica:

- Oni su uvek tu uz mene. I kada je najlepše i kada je najteže i zbog toga sam im veoma zahvalna.

Ivana je petostruki šampion Balkana i Srbije, prvak sveta u kadetskoj i juniorskoj konkurenciji i treća sa OI mladih, a svoju pozamašnu kolekciju medalja je dodatno uvećala osvajanjem bronzanog odličja na Prvenstvu Evrope za kadete, juniore i mlađe seniore u Budimpešti. Time još više stavila do znanja da će u vremenu koje dolazi upravo ona biti sportistkinja zbog koje će se zastava i grb naše zemlje visoko vijoriti na nebu dok sa ponosom slušamo "Bože pravde".

NAJBOLjI SAVET OD ŠPANOVIĆEVE

REČI koje dobro pamti i kojima se na svakom turniru vodi nisu došle od trenera, prijatelja ili roditelja, već od najuspešnije atletičarke Srbije i imenjakinje - Ivane Španović.

- Na Olimpijskim igrama mladih u Argentini mi je rekla da je na takmičenju najbitnije biti fokusiran na sebe i svoj rezultat, ne obazirući se na druge učesnike i njihove nastupe. Od tada svu svoju pažnju usmerujem ka sebi - istakla je Ivana.