NIJEDAN sportista ne bi želeo da bude u koži odbojkaša. Evropski prvaci su se danas vratili iz Berlina, gde na Evropskom kvalifikacionom turniru nisu uspeli da izbore plasman na Olimpijske igre 2020. u Tokiju. Naši asovi priznaju da im je jako teško što drugi put zaredom neće učestvovati na najvećem sportskom takmičenju. Ali, i ističu da kao sportisti moraju da gledaju napred...


- Teško nam je. U Berlin smo otišli sa velikim ambicijama, sa željom da izborimo Tokio, nismo verovali da ćemo se tako brzo vratiti kući. Bolno je, ali ovo je sport, moramo da se okrenemo novim izazovima - priča za "Novosti" kapiten Nemanja Petrić.


PROČITAJTE JOŠ: Kovač: Bugari nisu bolji od nas, pritisak je bio veliki; Podraščanin: Neuspeh, mi kao prvaci Evrope nismo prošli na OI


Da ih u nemačkoj prestonici očekuje pakao odbojkaši su bili svesni odmah po završetku Evropskog prvenstva, koje su na impresivan način osvojili. Bojali su se što neće imati prave pripreme, što se turnir igra u jeku klupske sezone, što će imati samo nekoliko treninga da se oporave i uigraju.


- Nije bilo vremena da dostignemo formu sa Evropskog prvenstva, zbog čega nismo uspeli da se kvalifikujemo. Svima nam je teško. Pre puta smo najavljivali dobru igru, verovali da možemo da uspemo. Bilo je to iz srca. Nažalost, nismo bili na najvišem nivou. A Bugarska je igrala fenomenalno, ne samo protiv nas, nego i protiv Francuza - ističe Petrić.


Primač Srbije priznaje da je startni poraz od "trikolora" bio presudan:


- Tih 0:3 odredili su nam dalji put, na neki način sasekli su nas. Bilo je teško vratiti se. Samo, još je rano za analizu. Rana je još sveža, a o Tokiju smo razmišljali četiri godine i nismo uspeli. Neki su igrali na Igrama, neki su žarko želeli da zaigraju prvi put. Nismo bili onakvi kakvi smo morali da budemo i dugo ćemo žaliti zbog ovog neuspeha.


Čini se da je prava šansa ispuštena letos na turniru u Bariju, za koji su se spremali više od dva meseca:


- Bilo smo svesni da je u Bariju lakše izvaditi vizu nego u Berlinu. Tamo smo imali "jedno finale", sa Italijom, koje smo odigrali loše. Ovde nas je čekalo više, ali na našu žalost ni tu drugu šansu nismo iskoristili.


PROČITAJTE JOŠ: Bugarska ide u polufinale: Odbojkaši Srbije ostali bez plasmana na OI


Petrić naglašava da im se posle poraza obratio i selektor Slobodan Kovač:


- Zahvalio nam se, rekao da samo pružili maksimum, ali da to nije bilo dovoljno za bolji rezultat. Rekao je i da ćemo biti u kontaktu, a kakva će biti strategija za Pariz 2024, odlučivaće selektor i Savez.


NE ŽELIMO ALIBI

ODBOJKAŠI su pre priprema imali dosta problema, najbolji igrač Evrope Uroš Kovačević tek je dan uoči puta za Berlin prvi put trenirao sa ekipom.

- Nismo želeli da pričamo o problemima kako ne bi ispalo da pravimo alibi. To ne želimo ni sada. Ali, Ivović zbog povrede nije mogao da nam pomogne protiv Bugara, dok je Uroš izvukao iz sebe maksimum. Samo, ekipa mora da se navikne i na takve situacije - jasan je Petrić.


TEŽE DO OI NEGO DO MEDALjE

- NEMA svrhe da govorim o tome koliko je apsurdno igrati ovakav turnir usred klupske sezone. To ne pokazuje pravu snagu selekcija, već uspeva ona koja je u tom trenutku najspremnija. Ali, to je široka tema. Znam samo da će na Olimpijskim igrama igrati samo četiri evropske selekcije, što će sigurno uticati na kvalitet turnira. Jasno je da je teže doći do Tokija nego do medalje - primećuje Petrić.