Ženska odbojkaška reprezentacija Srbije u subotu je ispisala novu stranicu istorije srpskog sporta. Aktuelne evropske šampionke i olimpijske vicešampionke osvojile su Svetsko prvenstvo u Japanu. Vredele su neprospavane noći tokom kojih se pomno pratila svaka utakmica, a izabranice Zorana Terzića jedva su dočekale povratak u Srbiju kako bi radost podelile sa porodicama, prijateljima, kolegama i navijačima.

Pravi doček priređen im je u nedelju uveče, već po sletanju u Beograd. Na aerodromu “Nikola Tesla”, u njihovu čast, avion iz Moskve kojim su doletele dočekan je na pisti vodenim lukom. Prava euforija usledila je kada su devojke prošle kroz vrata i videle da je veliki broj ljudi (oko 500) došao da ih pozdravi. Suze radosnice na licima zlatnih odbojkašica i njihovih najmilijih dokaz su koliko je ovaj uspeh veliki. Od trenutka kada su sletele slavlje ne prestaje. A na čuvenoj pobedničkoj terasi tek je usledila prava žurka!

Zajedno sa stručnim štabom, svetske prvakinje izašle su na balkon Starog dvora, gde ih je dočekalo na desetine hiljada građana. Kišovito i hladno vreme nije ih omelo da dođu i nestrpljljivo čekaju naše heroine.

Doček odbojkašica na balkonu možete pratiti uživo na sajtu ''Novosti''.

18:27 - MUZIČKI PROGRAM U TOKU, ČEKA SE ''LEKSINGTON BEND''

Prostor ispred Starog dvora gotovo da je ispunjen, ali građani i dalje pristižu u velikom broju. U 18 časova počeo je muzički program, a planirano je da odbojkašice na čuveni balkon izađu oko 19 časova. Trenutno se čeka nastup ''Leksington benda''.


18:58 - ODBOJKAŠICE STIGLE U STARI DVOR

Najbolje odbojkašice na planeti stigle su u Stari dvor. Najpre su ih pozdravili ministar omladine i sporta Vanja Udovičić i gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić. ''Leksington bend'' zabavlja okupljene građane dok čekaju izlazak zlatnih devojaka.

Foto: D. Milovanović

19:11 - ŠAMPIONKE IZAŠLE NA BALKON

Velikim aplauzom prisutni su prvo pozdravili celokupan stručni štab – skauta, fizioterapeuta, pomoćne trenere...

A onda su izašle i naše heroine – one koje su prethodnih nedelja u Japanu ''ginule za srpski dres! Svaka od njih bacila je u publiku bar po jednu odbojkašku loptu. Pre izlaska prve u nizu Teodore Pušić, na desetine hiljada građana odgledalo je video poruku Bojane Milenković, koja je na šampionatu doživela tešku povredu. Ona se javila iz Firence, u kojoj je operisana. Bojana se zahvalila na velikoj podršci koju je dobila u teškom trenutku.

- Ovaj san se sanja ceo život, a mi smo ga dosanjale. Hajde sada da sanjamo još jedan san, a to je Tokio – poručila je Bojana.

Poslednja je na balkon izašla Maja Ognjenović, a pre nje i selektor Zoran Terzić. Svi zajedno, poput u Japanu, otpevali su sa navijačima himnu ''Bože pravde'', u izvedbi hora ''Čarolija''. Baš kao što su to činile tokom svetskog prvenstva, devojke su uz tri prsta na srcu složno pevale svaki stih.

Foto: Tanjug

19:17 - MILENA RAŠIĆ: SVA LjUBAV OVOG SVETA ZA MOJE KOSOVO

Najbolji srednji bloker šampionata Milena Rašić prva se obratila prisutnima.

- Dobro veče, Srbijo. Hvala vam na podršci tokom celog takmičenja, čak i kada smo igrale malo slabije. Hvala što ste verovali u nas, ovo je i vaš uspeh. Želela bih da pozdravim Republiku Srpsku, Crnu Goru i, ako mogu, da pošaljem svu ljubav ovog sveta za moje Kosovo.

Tijana Bošković, MVP Svetskog prvenstva u Japanu, nada se da će još dugi niz godina biti povoda za slavlje na balkonu.

- Drago mi je što se posle godinu dana nalazimo na istom mestu. Hvala vam za bezrezervnu podršku. Vi ste naš vetar u leđa, potrudićemo se da vas i u narednom periodu obradujemo.


Foto: D. Milovanović

19:19 - SELEKTOR TERZIĆ: POMOZITE MI DA IH ZADRŽIM NA OKUPU

Foto: Tanjug

Selektor najboljih odbojkašica na planeti izrazio je želju da tim zadrži na okupu bar do Olimpijskih igara u Tokiju.

- Vašu ljubav i podršku osećamo bilo da igramo blizu ili daleko, kao sada u Japanu. Imam jednu molbu za vas. Posle ovog prvenstva sigurno je da mnoge odbojkašice razmišljaju da ovim uspehom završe i krunišu reprezentativnu karijeru. Meni treba vaša pomoć da ih sve sačuvam bar do Tokija.

Kapiten ženske odbojkaške reprezentacije Srbije Maja Ognjenović kazala je da će se potruditi da ispuni selektorovu želju.

- Vi ste naša snaga i motiv, baš kao što je Tića rekla, vetar u leđa! Hvala vam puno! Nadam se da ćemo nas 14 ispuniti ovu Terzinu želju i biti na okupu bar do 2020.


Foto: D. Milovanović

19:24 - ŽURKA SE NASTAVLjA

Uz veliki hit ''Leksington benda'', pesmu ''Dobro da nije neko veće zlo'' počela je velika žurka u čast srpskih heroina. Pevala se i čuvena ''Igraj i pobedi'' grupe THCF, a slavlje je nastavljeno uz skandiranje na desetine hiljada građana: ''Šampioni, šampioni, šampioni''.