Predsednik ITF smatra da 7. jun nije krajnji datum kada će tenis početi: Na pomolu nova odlaganja?

Đ. S.

četvrtak, 26. 03. 2020. u 20:12

Председник ИТФ сматра да 7. јун није крајњи датум када ће тенис почети: На помолу нова одлагања?

NEIZVESNOST Đoković lane na Rolan Garosu

Razgovaramo sa ATP i VTA, kao i sa organizatorima turnira, da pokušamo da shvatimo kako će izgledati ostatak godine – kaže Dejvid Hagerti
KADA su organizatori Indijan Velsa povukli nogu, i zbog straha od širenja virusa korona, otkazali ovogodišnji masters u Kalifornijskoj pustinji, svim ljubiteljima tenisa bilo je jasno da će ova sezona biti potpuno drugačija od svih ostalih, najpre u negativnom smislu. Ubrzo zatim, domino efekat je nastupio, a VTA i ATP su celokupan Tur izbrisali do 7. juna, u nadi da će sport izaći kao pobednik protiv nevidljive pošasti.

Ali, prema rečima Dejvida Hagertija, predsednika ITF, mala je verovatnoća da na kraju bude takav epilog, i smatra da nas čekaju nova odlaganja.

- Gledamo u kalendar, i znamo da će biti otkazivanja ili pomeranja i u junu. Razgovaramo sa ATP i VTA, kao i sa organizatorima turnira, da pokušamo da shvatimo kako će izgledati ostatak godine. Veoma je teško predvideti šta će se desiti u narednih šest nedelja - istakao je Hagerti u razgovoru u jednoj od teniskih emisija na internetu.

Ono što je bio trn u oku mnogim teniserima na VTA i ATP turu, jeste nedostatak komunikacije između vrhovnih organizacija i igrača. Mnogi su se žalili kako su za odluku o odlaganju Indijan Velsa saznali preko društvenih mreža, kao i da nisu bili dovoljno uključeni u proces odlučivanja o promeni termina Rolan Garosa, ali Hagerti uverava da će biti saradnje u budućnosti.

- Tenis je, za razliku od drugih sportova, drugačije organizovan. Imamo sedam "akcionara", ITF, VTA, ATP, kao i četiri gren slema koja su jako bitna. Naš sport najbolje funkcioniše kada svi radimo zajedno i to je nešto što pokušavamo da učinimo. Neke od prethodnih odluka su nas pokrenule da ponovo razgovaramo, i pokušavamo da sarađujemo - rekao je čelnik ITF.

U ovakvom kalendarskom rasporedu, u junu nema većih turnira sem nekih iz serije 250 posle pomeranja Rolan Garosa za septembar. Međutim, za sam kraj šestog meseca, zakazan je početak Vimbldona, ali zvaničnih informacija oko bilo kakvih pomeranja i odlaganja nema, što se tiče gren slema u Londonu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije